• Merhaba Ziyaretçi.
    "Hoşgeldin sonbahar "
    konulu resim yarışması başladı. İlgili konuya BURADAN ulaşabilirsiniz. Sizi de beğendiğiniz 2 resmi oylamanız için bekliyoruz...

Kavunun Faydaları, Kavun Hakkında Herşey

Papatya

V.I.P
V.I.P
Yaz aylarının vazgeçilmez meyvelerinden birisi olan kavunun faydaları oldukça fazladır. Bol sulu ve lif bakımından zengin bir meyve olarak kilo vermeye yardımcı olur, yüksek miktarda A ve C vitamini içerir, zengin mineral içeriği ile cilt ve saç sağlığınıza destek olur.

RkAYP6.jpg

Makula Dejerasyonu (Sarı Nokta Hastalığı) Gözde makula ismi verilen bölgenin bozulmasıyla karakterize bir hastalıktır. Makula, gözün arkasında yer alan ve detayları görmemize sağlayan bir bölgedir. Bu bölge sayesinde okuyabilir ya da iğneden ipliği geçirebiliriz.

Yaşa Bağlı Sarı Nokta Hastalığı

Kavunun içerisinde bulunan zeaksantin antioksidanı zararlı mavi ışık ışınlarını filtreler ve göz sağlığında koruyucu bir rol oynadığı düşünülür ve sarı nokta hastalığının verebileceği zararı savuşturur.

Günde 3 porsiyon ya da daha fazla tüketilen tüm meyvelerin yaşa bağlı sarı nokta hastalığına yakalanma riskini düşürdüğü ve gelişmeyi yavaşlattığı söylenmektedir.


Astım

Bazı besin maddelerini yüksek miktarda tüketen kişilerin astıma yakalanma riski daha düşüktür. Bu besin maddelerinden birisi de beta karotendir ve beta karoten kavun, havuç, balkabağı ve ıspanak gibi yiyeceklerde bulunur. C Vitamini de astıma karşı koruma sağlayabilecek öğeler arasındadır ve bu vitamin de kavunda bol miktarda bulunur.
Bağışıklık Sistemi

Kavun C Vitamini bakımından zengindir ve C Vitamini vücuttaki beyaz kan hücrelerini harekete geçirerek bağışıklığı güçlendirir. C Vitamini ayrıca vücuttaki serbest radikallerle de savaşır. Bu serbest radikaller cilde zarar verir ve erken yaşlanmaya yol açar. Bu sebeple diyetinize kavunu eklemek erken yaşlanmanın uzak tutulmasına yardımcı olabilir.
Tansiyon

Kavunda yer alan lif, potasyum, C Vitamini ve kolin kalp sağlığını destekler. Potasyum bakımından zengin yiyecekleri tüketmek tansiyonun düşmesine yardımcı olabilir. Hipertansiyonun tedavi edilmesinde, alınan sodyum miktarını azaltmak kadar yeterli potasyum almak da önemlidir. Potasyum bakımından zengin gıdalar ise kavun, ananas, domates, portakal, ıspanak ve muzdur.

Yüksek miktarda potasyum almak inme riskinin azalması, kas kütle kaybına karşı koruma sağlanması, böbrek taşlarının oluşumunun azalması ve kemiklerin mineral yoğunluğunun korunması ile de ilişkilidir.


Kanser

Kavunun içerisinde bol miktarda C Vitamini ve beta karoten yer alır. Bunlar da vücuttaki serbest radikallerle savaşıp onları yok edebilir. Serbest radikaller ise vücut hücrelerini yakaladıkları ve kanserli büyümeye yol açtıkları için zararlıdır.

Ayrıca yapılan bir araştırmaya göre kavun gibi beta karoten bakımından zengin besinler içeren diyetler prostat kanserine karşı koruyucu bir rol oynayabilir

Stres


Kavun kalp atışını normalize eden ve beyne giden oksijeni arttıran potasyum bakımından zengindir. Bu sebeple de daha rahat ve daha odaklanmış hissetmenize yardımcı olur. Ayrıca superoksit dismutaz içerir ve bu da tansiyonu düşürüp sinirleri rahatlatarak stresle savaşır. Oksidatif stresten kaynaklanan hücresel ölümü engeller.

Kilo Kaybı

Kalori bakımından fakir, lif bakımından zengin olduğu için kilo kaybına yardımcı olur. Lif kilo kaybetmede önemli rol oynar çünkü lifin mideyi terk edip sindirim kanalına geçmesi uzun zaman alır ve bu da daha uzun süre tok hissetmenizi sağlar. Bu yavaş sindirim süreci aşırı yemenizi engeller. Ayrıca lif bakımından zengin besinler hacimlidir ve midenizde çok yer kaplar. Bu da daha tok hissetmenize yardımcı olur ve böylece yemek aralarında abur cubur yeme ihtiyacı duymanızı önler.

Hidrasyon

Yüksek miktarda su ve elektrolit içermesi sebebiyle sıcak yaz günlerinde dehidrasyonu önlemek adına tüketebileceğiniz güzel bir atıştırmalıktır.

Cilt Sağlığı

Kavun E ve K Vitaminleri içerir ve bu vitaminler cildinizin sağlıklı ve parlak olmasında önemli rol oynar. Yüksek miktarda su içermesi sebebiyle cildinizi içeriden nemlendirir. Kavun aynı zamanda iyi bir B Vitaminleri, kolin ve betain kaynağıdır ki bunlar da cildinizi yenilenmiş ve tazelenmiş tutarlar. Kavun suyunun lokal olarak uygulanması cildin yumuşamasına ve nemlenmesine yardımcı olur.

Kavun folik asit bakımından da zengindir ve folik asit de hücrelerin yenilenmesini kolaylaştırır. Bu da sağlıklı bir cilde sahip olmanızı sağlar. Bu özellikle hamile kadınlar için faydalıdır. C Vitamini ise serbest radikallerin vereceği zararı önler. Kavun böylelikle kırışıklıkları uzak tutar, cildin elastikiyetini korur ve kolajen sentezini kolaylaştırır, böylece yaşlanma karşıtı faydalar sunar.

Kavun suyu ise egzamanın tedavisinde ve çillerin ortadan kaldırılmasında etkili bir losyondur. Ayrıca yanıklara karşı ilk yardım olarak da kullanılabilir.


Akciğerler

Son zamanlarda yapılan bir araştırmaya göre kavun gibi A Vitamini bakımından zengin besinleri tüketmek sigara içenler için de faydalıdır. Eğer sigara içiyorsanız ya da sık sık sigara dumanına maruz kalıyorsanız siz de kavunu diyetinizin düzenli bir parçası haline getirmek isteyebilirsiniz. Söylenene göre sigaranın içerisinde yer alan kanserojen maddelerden bir tanesi vücutta A Vitamini eksikliğine yol açmaktadır. Diyetinize daha fazla A Vitamini eklediğinizde eksiklik terse döner ve ayrıca anfizem gibi akciğer rahatsızlıklarına yakalanma riskiniz azalır.

Kavunun Besin Değerleri

Şimdi de bu kadar çok faydası olan kavunun besin değerlerine bir göz atalım. İnce bir dilim kavunun (yaklaşık 156 gram ) besin değerleri şöyledir:

53 kalori

0,3 gram yağ
13 gram toplam karbonhidrat
12 gram şeker
1,4 gram lif
1,3 gram protein
Günlük A Vitamini ihtiyacının %106’sı
Günlük C Vitamini ihtiyacının %95’i
Günlük Kalsiyum ihtiyacının %1’i
Günlük Demir ihtiyacının %2’si
Günlük K Vitamini, niyasin, B6 Vitamini ve folatın ihtiyacının %5’i ya da daha fazlası
Kavun ayrıca beta karoten ve zeaksantin gibi antioksidanlar bakımından da oldukça zengindir.


Uyarılar

Bu yazıda yer alan bilgiler öneri niteliğindedir ve hiçbir şekilde teşhis ya da tedavi amaçlı kullanılmamalıdır.
Kavunu kesmeden önce dış kabuğu mutlaka yıkanmalıdır, çünkü kabuğunda zararlı bakteriler olabilir. Kesildikten sonra ise sarılmalı ve buzdolabında saklanmalıdır. ALINTIDIR.
 
Geri
Top