Kawasaki Sendromu

~meLek~

GalataSaray'ım
Genellikle bebekler ve 5 yaşından küçük çocuklarda uzun süreli ateş kırmızı deri lekeleri gözde iltihaplanma çapak oluşumu kızarma ağız içinde şişme boyunda bezeler ve değişik düzeylerde atar damar iltihabı ile ortaya çıkan bir sendromdur.

Hastalığın %80’i 5 yaşından küçüktür. Ergenlerde ve yetişkinlerde pek rastlanmaz. En çok ilkbahar ve kış aylarında görülür.İnsandan insana yayıldığı konusunda net bir veri bulunmamaktadır. Hastaların %1 inde tekrarlama meydana gelebilir.

Hastalık adım adım ilerler genellikle 39 derecenin üstünde olmak üzere ateşle başlar genellikle aşırı olmak üzere huzursuzluk ve bazen halsizlik bitkinlik ve aralıklı kolik tarzında karın ağrısı ile görülür. Ateş 1-2 hafta ya da tedavi edilmemiş hastalarda daha da uzun sürer. Genellikle ateşin başlamasından sonra bir iki gün içinde sulantılı olmayan çift taraflı göz iltihaplanması meydana gelir.

Beş gün içinde öncelikle gövdede sıklıkla külot içinde kalan bölgede yoğunlaşan sınırları düzenli deriden kabarık kırmızı bir döküntü belirir. Döküntü ürtiker tarzı değişik şekillerde olabilir. Ya da kızıldakini andırabilir ve beraberinde boğazda şişlik dudaklarda kızarma kuruma ve çatlama ve kırmızı çilek dil görülür. İlk haftada el yada ayak tırnaklarının üst bölümünde solgunluk görülebilir. Avuç içinde ve ayak tabanlarında kırmızıluk veya morumsu kırmızı renk değişikliği ve değişken ödem genellikle 3-5. günlerde meydana gelir. Ödem hafif olabilirse de genellikle serttir ve basmakla iz bırakmaz. Başlangıçtan yaklaşık 10 gün sonra kasıklarda el ve ayak tabanlarında deri soyulmaları başlar. Derinin yüzeysel katmanı bazen geniş alanlar halinde dökülür ve altından yeni deri çıkar.

Hastaların yaklaşık %50 sinde hastalığın seyri boyunca ağrılı akıntılı olmayan boyun lenf bezelerinde şişme büyüme olur (boyu en az 15 cm olan en az 1 düğüm). Hastaların yaklaşık %90 ında diğer bulguların her biri mevcuttur. Hastalık 2-12 hafta veya daha uzun sürebilir.

En önemli kötü sonuç kalp ile ilgilidir en çok kroner arterittir. Kalp belirtileri en çok 10. günde döküntü ateş ve diğer erken belirtiler hafiflemeye başlarken yani hastalığın orta evresinde ortaya çıkar. Tüm vakaların %5-2 sinde değişik düzeylerde kalp damarlarında tutulma meydana gelebilir.
Kawasaki sendromu olan çocuklarda tedaviye mümkün olduğunca çabuk ilk 10 gün içinde başlanmalıdır. Çoğu çocukta tedaviye başladıktan sonraki 24 saat içinde hemen yanıt alınır az bir bölümünde birkaç gün boyunca ateş ve hastalık sürer.

Çocuk düzeldikten sonra ekokardiyografik testler tekrarlanmalıdır.

Bu hastalığın tedavisinde aspirin ve kombinasyonları kullanıldığı için bu çocuklarda MMR aşısı tedaviden sonra 11 aydan önce yapılmamalı şu çiçeği aşısı ise en az 5 ay ertelenmelidir.

Grip ve suçiçeği salgınlarında uzun süreli aspirin verilen çocuklarda küçük de olsa Reye sendromu riski oluşabileceğinden bu çocuklarda grip veya suçiçeği semptomları oluşursa veya bu hastalıklarla temas ederse derhal doktoruna götürülmelidirler.

Kawasaki hastalığı geçiren çocuklarda her yıl grip aşısı yapılması gereklidir.
Dr.Ruhi Çakır
 
Geri
Top