• Merhaba Ziyaretçi.
    "Hoşgeldin sonbahar "
    konulu resim yarışması başladı. İlgili konuya BURADAN ulaşabilirsiniz. Sizi de beğendiğiniz 2 resmi oylamanız için bekliyoruz...

Kedigillerden Karakulak (caracal)

  • Konuyu açan Konuyu açan Safir
  • Açılış tarihi Açılış tarihi

Safir

Özel Üye
Özel üye
KARAKULAK» (Felis caracal), kedi ailesinin en hareketli üyelerinden biridir. Çita gibi onun da hareketleri öbür kedilerinkine benzemez.
Hintliler, dikkate değer hızı ve atlamadaki ustalığı sebebiyle bu hayvanı çok kere avcılara eşlik etmeye alıştırırlar. Terbiye edilmiş karakulaklar yerde yem yiyen güvercinlerin arasına salıverilince, bu kedilerin her biri, kuşlar daha havalanmaya fırsat bulamadan on, on ikisini yere vurabilirler. Karakulak bazen de 150 -180 santim yükseğe sıçrayarak uçan bir güvercini aşağıya indirir.

Vaşağa benzeyen, ince yapılı karakulak'm, uçlarında birer kıl kümesi bulunan iri, siyahımsı kulakları vardır. Kürkü kısa tüylü ve sarımsı kahverengidir. 22-23 santimlik kuyruğu aşağı-yukarı 75 santim uzunluğundaki vücuduna göre büyük sayılmaz. 20 kilo ağırlığında olabilen bu hayvan, bacaklarının uzunluğu sebebiyle boylu durur. Genişlemiş gözbebeklerinin parıltısı dolayısıyla, bu güzel kedinin gözleri zümrüt gibi parlar. Gözlerinin iris tabakası kehribar sarısı rengindedir.

Karakulak genellikle sıcak ve kurak bölgelerin hayvanıdır. Asya'da Arabistan'ın birçok kısımlarıyla Türkiye'de, Suriye'de, Irak'ta ve Hindistan Yarımadası'nda bulunur. Afrika'nın Akdeniz ile Ümit Burnu arasındaki kısımlarında ise sık tropikal kıyı ormanı olmayan her yerde yağar, İni, bir ağaç kovuğu, kayaların arasındaki bir oyuk veya yerin altında bir oklu kirpi veya yer domuzu'ndan artakalmış bir delik olabilir. Burada, sayıları iki ile beş arasında değişen yavrularını doğurur. Karakulak, tavus kuşlarına, turnalara, kekliklere, ada tavşanlarına, bazen de ceylânlara pusu kurar.
 
Düzenleyen yönetici:
Geri
Top