Kedilerde Diabet

ZeyNoO

V.I.P
V.I.P
Kedilerde Diabet

Şeker hastalığı (diabetes mellitus) kedilerde sıkça görülen bir salgısal düzensizliktir. Bu durumun iki nedeni olabilir: Vücutta insülin hormonunun yetersiz salgılanması ya da vücut hücrelerinin bu hormona tepkisiz kalmaları. Diabetli kedilerde vücut glükozu gerektiği şekilde işleyemediği için önce hiperglisemi (kan şekeri seviyesinin yükselmesi) ve buna bağlı olarak glükozüri (idrarda şeker) oluşur. İdrarda şeker bulunması aşırı idrar yapmaya ve aşırı susuzluk hissine neden olur. Diabetli kediler iştahlı olmalarına karşın kilo verirler çünkü vücut dokuları glükozu verimli şekilde kullanamamaktadır. Hastalığın tedavi edilmeden ilerlemesi çeşitli metabolik düzensizliklere yol açar ve kusma, iştahsızlık, güçsüzlük, su kaybı meydana gelir.

Diabet her yaştan ve cinsten kedide görülebilse de, ileri yaşta ve obez kedilerde daha sık ortaya çıkar. Hastalığın nedeni kesin olarak bilinmemekle birlikte kalıtım, obezite, pankreas hastalıkları, hormonal dengesizlikler ve bazı ilaçlarla tedavinin bu hastalığın oluşumunda rol oynadığı düşünülmektedir. Diabetli kedilerin küçük bir yüzdesi belli bir süre tedavi gördükten sonra tedaviye ihtiyaç duymadan hayatlarını sürdürebilirler.


Diabet Belirtileri
Aşırı idrar yapma, aşırı miktarda su içme ve sürekli susama hali, iştahta önemli bir artış ve buna karşın kilo kaybı diabetin tipik belirtileridir. Hastalığın ilk evrelerinde kediler hareketli ve sağlıklı görünürler ve dikkat çekici bir belirti göstermezler. Hastalık ilerledikçe derinin ve tüylerin görünümünde belirgin bir sağlıksızlık, karaciğer hastalıkları ve bakteriyel enfeksiyonlar ortaya çıkar. Nadir rastlanan diabetik nöropati durumunda kedilerin arka bacaklarının hızla güçsüzleştiği ve yürüyüşün farklılaştığı gözlemlenir. Ketoasidoz denen durum oluştuğundaysa kedide iştah kaybı, kusma, ishal, halsizlik, su kaybı ve solunum güçlükleri baş gösterir. Zamanında ve doğru şekilde tedavi edilmediği takdirde bu durum ölümle sonuçlanır.

Teşhis
Semptomların incelenmesi, fiziksel muayene, laboratuvar testleri, kanda ve idrarda sürekli yüksek miktarlarda şeker bulunması sonucu teşhis konur.


Tedavi, Beslenme ve Evde Bakım
Diabet tedavisi hastalığın şiddetine göre değişiklik gösterir. Obez ve diabetli kedilere diyet uygulanırken hızlı kilo kaybı engellenmeli, kedinin bir haftada vücut ağırlığının % 3'ünden fazlasını vermemesi sağlanmalıdır. Veterineriniz kedinizin kilosuna ve tedavi programına göre en uygun beslenme biçimini belirleyecektir. Kedinizin tedavisini ve beslenme programını aksatmadan ve önerilen biçimde uygulamak hayati önem taşır.
Eğer diabetli bir kediniz varsa, aşağıdaki konularda veterinerinizden ayrıntılı bilgi alınız.
* Hipoglisemi (kan şekerinde aşırı düşüş) belirtileri ve kedinizde bu belirtileri gözlemlediğiniz takdirde veterinere ulaşana kadar sizin almanız gereken acil önlemler
* Beslenme
* Kan şekerinin evde takip edilmesi
Özenli bakım, doğru tedavi ve beslenme biçimiyle diabetli bir kedi uzun yıllar sağlıklı ve mutlu bir yaşam sürebilir. Bu noktada kedi sahibinin diabet konusunda bilgilenmesi ve veteriner hekimle işbirliği içinde hareket etmesi son derece önemlidir. Kedinizin durumunu düzenli olarak takip ederek ve zaman içinde ortaya çıkabilecek değişimlere paralel ayarlamaları yaparak onun sizinle uzun yıllar birlikte olmasını sağlayabilirsiniz.
 
Geri
Top