• Merhaba Ziyaretçi.
    "Hoşgeldin sonbahar "
    konulu resim yarışması başladı. İlgili konuya BURADAN ulaşabilirsiniz. Sizi de beğendiğiniz 2 resmi oylamanız için bekliyoruz...

Kentleşme Politikası-kavramlar

dderya

kOkOşŞ
V.I.P
yerleşme coğrafyası notları kentleşme politikası kavramları
kentleşme politikası konusu kavramlarının açıklamaları

KAVRAMLAR

Kent: nüfusunun çoğu ticaret, sanayi ya da yönetimle ilgili işlerle uğraşan, tarımsal etkinliklerin olmadığı yerleşim alanı, şehir. site.
Kentleşme: Dar anlamda,kent sayısının ve kentlerde yaşayan nüfusun artması demektir.
Anakent: 1. Bir ülkenin ya da bir bölgenin çevresindeki yerleşim yerlerine ekonomik ve toplumsal yönlerden egemen olan ve genellikle ülkenin başka ülkelerle her türlü ilişkilerinin sağlandığı en önemli kenti, büyükşehir, büyükkent, metropol.
2. Bir ülkede büyük kentlerden herhangi biri, büyükşehir, metropol
Uydu kent: kentlerin içinde ve çevresinde, planlı yada genellikle kendine yeterlik özelliği bulunmayan, ekonomik ve toplumsal gereksinmeleri bakımından bağlı bulundukları anakente dayanan topluluklara denir.
Özek: 1 - Bir kentin, tecim ve işgörü etkinliklerinin toplandığı çekirdek kesimi, bk. iş özeği, kent özeği. 2 - Kentsel işlevlerin ve etkinlerin yoğunlaştığı irili ufaklı yerleşim yerleri, kentler.
Desantralizasyon: 1. kamu yönetiminde, yönetim yetki ve sorumluluğunun belirli ölçüde merkezi yönetimden yerel yönetimlere bırakılması, böylece yerel kamu otoritelerinin daha geniş bir serbestiye sahip kılınmaları. 2. Ekonomide, fabrika ve üretim tesislerinin büyük şehirlerden ya da sanayi merkezlerinden uzak yerlere, ufak yerleşim birimlerine doğru kaydırılması, tesislerin ülke çapında yaygınlaştırılması.
Kapitalizm: Özel mülkiyetin, üretim araçlarının büyük bölümüne sahip olduğu ve işlettiği; yatırım, gelir dağılımı, üretim, mal ve hizmet fiyatlarının arz ve talebin buluştuğu piyasa ekonomisi tarafından belirlendiği sosyal ve ekonomik sistemdir.
Köy-kent: Kırsal bölgelerin geliştirilmesi ve kentlere olan akının durdurulması amacıyla kimi kentsel hizmetlerin bu bölgelere getirilmesiyle oluşturulan, köyle kent arası bir yerleşim modeli.
İpotek: Bir gayrimenkulün bir borca karşı güvence oluşturmasını gerektiren ve ayni bir hak mahiyetinde olan gayrimenkul rehin, tutu, rehin.
Politika: Bir hükümet, şirket, kurum veya kişinin görüş, felsefe, amaç ve tutumunun belirli şekilde ifadesi.
Sahte kentleşme: “kentsel büyüme’nin “ekonomik büyüme”den büyük olduğu durumlarda “sahte kentleşme” olayı gerçekleşmektedir
Kooperatif: Kooperatif ortak ekonomik, sosyal ve kültürel ihtiyaç ve istekleri müşterek sahip olunan ve demokratik olarak kontrol edilen bir işletme yoluyla karşılamak üzere gönüllü olarak bir araya gelen insanların oluşturduğu özerk bir teşkilattır.
Oportünizm: Güç durumlarda, davranışlarını ahlak kuralları veya düzenli bir düşünceden çok, çıkarlarına uyacak biçimde ayarlamayı amaçlayan tutum.
Gecekondu: Yapı kurallarına aykırı olarak, kamu ve özel kişilerin toprakları üzerine, toprak sahibinin rızası dışında yapılan, dar gelirli ailelerin yaşadığı barınak türü.
İmar: Belediye sınırları içerisinde arazinin düzenlenerek imar kanunları doğrultusunda arsa haline getirilmesidir.
Hinterland: (Art Bölge): Bir limanın ard kısmında kalan bölgedir.
Arsa spekülasyonu: ilerde meydana gelebilecek değer artışlarından yararlanabilmek için, bireylerin ellerindeki arsaları boş bekletmelerine, bu amaçla arsa satın almalarına denir.
Proleterya: Alt sosyal sınıfı tanımlamak için kullanılan terim, bu sınıfa mensup kişilere proleter denir.
Yeni kent: Az çok kendine yeterli bir çevrede, yerleştirilmesi öngörülen nüfusa, konut, iş olanağı, işyeri ve bunlara ilişkin kolaylıkları sağlamak amacıyla düzenlenen yeni ve büyük çapta tasarlı yerleşim yeri.
 
Son düzenleme:
Geri
Top