Kerim Korcan, Türk yazar

  • Konuyu açan Konuyu açan Suskun
  • Açılış tarihi Açılış tarihi

Suskun

V.I.P
V.I.P
Kerim Korcan - (d. 31 Ocak 1918, Adapazarı. ö. 9 Kasım 1990).

Doğum tarihi:
31 Ocak 1918, Aktefek
Ölüm tarihi ve yeri: 9 Kasım 1990, Çapa, Fatih
Defnedildiği yer: Karacaahmet Mezarlığı, İstanbul

Türk Edebiyatında gölgede kalan isimlerden biri olan Kerim Korcan 31 Ocak 1918'de Adapazarı'nın Akfelek köyünde doğdu. Babası Murat usta Kerim Korcanyoksul bir saat tamircisiydi. Bu yüzden Kerim Korcan ancak ilkokul 4. sınıfa kadar okuyabildi. Küçük yaşta kahveci, dondurmacı, köfteci ve berber çıraklığı yaptı. 1938 yılında siyasi polis tarafından gözaltına alındı. Aynı yıl Donanma Kor Askeri Mahkemesinde İsyan Suçlusu olarak yargılandı 12 yıl ağır hapse mahkûm edildi. Sinop Cezaevinde 10 yıl hapis yattıktan sonra serbest kaldı. Hapisten çıkar çıkmaz askere alındı. Askerlik sonrası 1950'de İstanbul'a geldi, marangozluk yaparak yaşamını kazanmaya çalıştı. 1957'de Vatan Partisi yöneticiliğinden kovuşturmaya uğradı. Türk Ceza Kanunu'nun ünlü 141 ve 142. maddelerine karşı gelmekten tutuklandı. İki yıl Sultanahmet Cezaevinde tutuklu kaldıktan sonra 1959'da beraat etti.

Bu suçlamalardan da sonunda aklanan Kerim Korcan, 1962'de Milliyet gazetesinin Bir Memleket Gerçeği konulu yarışmasında Köşe adlı röportajıyla ikinciliği kazandı. Linç adlı romanı 1970'de filme alındı, ardından oyun haline getirildi. 'Linç' filmi 70'li yılların en önemli filmlerinden biriydi. Kerim Korcan'ın romanından uyarlanan filmde cezaevindeki mahkûmlar arasında yaşanan iktidar savaşı anlatılıyordu. Linç Filmi1970 yılında Ali Yaver - En İyi Görüntü Yönetmeni, Bilge Olgaç - En İyi Yönetmen, En İyi 3. Film, En İyi Stüdyo Çalışması ödüllerini aldı. 1976 yılında Tatar Ramazan adlı öykü kitabı tiyatroya uyarlandı. AST ve İstanbul Şehir Tiyatroları tarafından sahnelendi. "Ateşten Köprü" adlı romanında komünizm propagandası yaptığı iddiasıyla İstanbul DGM'de yargılanan yazar Kerim Korcan 4 Mayıs 1989'da beraat etti.
1990 yılında Kerim Korcan'ın Tatar Ramazan adlı öyküsü tiyatrodan sonra sinema filmine uyarlandı filmin başrolünü Kadir İnanır oynadı, filmin müziklerini Ahmet Kaya'ya yaptı.

Ölümsüz birçok esere imza atan Kerim Korcan 1990 yılının 9 Kasım günü tedavi gördüğü kanser hastalığına yenik düşerek hayata veda etti.


Eserleri
Tatar Ramazan (Öykü)
İdamlıklar (Öykü)
Ter Adamlar (Roman)
Patrona (Roman)
Linç
Dimitrof Geçiyor (Roman)
Canlı Bayraklar (Öykü)
Ölüm Pusuda (Öykü)
Ateşten Köprü (Anı)
Harbiye Kazanı (Anı)
Ey Gaziler (Şiir)
Acılar Çemberi (Çocuk Romanı)
Capon (Çocuk Romanı)
 
Geri
Top