KIL TESTERE KULLANIMI
Kıl testeresi gemi modelciliği sanatının en önemli aleti ve ustalık göstergesidir. Kıl testeresi denilen basit aleti çok üst seviyede kullanmak gerekir. Çünkü hassasiyet derecesi yüksek işlerde testere kullanımı çok zorlaşıyor.1560 yılında ince işlerde ( sedef kakma vb.) kullanılmak üzere, saat zembereğine eğe yardımıyla diş açılarak kullanılan ince kıl testeresi bu şekilde icat edilmiştir.
Kıl testerelerini iki boyda bulmak mümkündür. Dar yüzeyli kesimler için küçük boy, Geniş yüzeyli kesimler için Büyük boy.
Bu yukarıdaki kıl testereleri yardımı ile modelimizin omurgasını, postalarını, dümen palasını, kalastrasını, elde yaptığımız kürekleri ve modelimizin bir çok yerinde kullanarak, kontrplaklardan veya masif ağaçlardan rahatlıkla kesebilmekteyiz.Yukarıdaki ayarlı kıl testere ise daha hassas kesimlerde kullanılmaktadır. Kuyumcu testeresi diye anılan bu testere ile yaptığınız kesimlere siz bile hayran olabilirsiniz. Bu testerenin avantajı, ayarlı olmasından dolayı testerenin git-gel mesafesini kontrol edebilmemizden kaynaklanıyor. Ayrıca testerelerimiz kırılsa bile kalan yarısını takarak kullanıma devam edebilmekteyiz.
Yukarıda iki çeşit kıl testeresi ucu görülmektedir. Bu iki çeşit kıl testerelerin değişik uç kalınlıklarını bulmak mümkündür.Yapacağımız işe göre testere ucu seçmek en doğru karar olacaktır. Bazı markaların Kıl testeresi ucu paketlerinde " metal içindir " ibaresi yazmasına rağmen, ( universal-çok amaçlı ) üretildiklerinden, ahşap işleri için rahatlıkla kullanılabilirler.Tek yön dişli testerelerde hassas kesimler mükemmel şekilde yapılır. Testere et kalınlıkları 0,1 - 0,5 mm arasındadır. Çok hassas olduğundan kullanırken çok dikkat ve özen ister. Tek yön dişli testereler, testere kolunu aşağıya çektiğimizde kesim yapabilmektedirler.
Spiral dişli testerelerde ise hassas olmayan kaba kesimlerimizi gerçekleştirebilmekteyiz. Çok sağlamdırlar, 0,3 - 1,1 mm arası et kalınlıkları vardır. Kendi ekseninde bükülmüş telin etrafına yerleştirilen kesici dişlerden oluşmaktadır. matkap ucu şekline benzemektedirler. Bu testere ile sert ağaç plakalardan istediğimiz parçayı rahatlıkla kesebilmekteyiz.
Kıl testere testere koluna, dişler aşağı doğru çekerken kesecek şekilde ve mümkün olduğu kadar gergin bağlanmalıdır. Testerenin gergin takılabilmesi için önce testerenin bir tarafını testere koluna takarak sabitleyin sonra kolun karşı tarafını masaya dayayarak destek alınız ve biraz bastırarak ikinci ucunu sabitleyiniz.
Testereyi tutan kol dirsekten hareket ettirilir ve testerenin kesim yüzeyine olan açısı 90 derece konumu hiç değiştirilmeden bütün kesimler yapılabilir. Kesim esnasında testereye aşırı yüklenilmemeli ve testerenin kendi halinde kesim yapması sağlanmalıdır. Tüm bu kesimler sırasında testeremizin ucu aşırı ısınacağından kopmalara sebebiyet verebilir, bu bakımdan belirli kesim mesafelerinde testereye soğuma zamanı tanınmalıdır. Piyasada çeşitli kıl testere sehpaları satılmaktadır. Bu sehpalar size konforlu ve kaliteli bir kesim olanağı sunarlar.
NOT: Kıl testeresi satın alırken kaliteden taviz vermeyin.