Kilo almanıza neden olan alışkanlıklar

yesim434

Hırçın Karadeniz Kızı Biricik Yeşim
AdminE
Bu Ayın Lideri

Ne kadar az şüphelensek de içtiğimiz içkiler ve içecekler aslında kilomuzu ve sağlımıza büyük ölçüde etkileyebilir. "​




Amerika’da içecekler 6 farklı kategoriye giriyor. Bunlar en sağlıklıdan en sağlıksıza doğru su, çay ve kahve (şekersiz) gibi içecekler, yağı azaltılmış süt, diyet ve light içecekler, meyve suları ile alkolik içecekler ve en son olarak, kola, fanta gibi şekeri bol olan içeceklerdir.

Kalori içmeyin!

Şekeri bol olan içecekler vücudumuza zararı içeceklerdir ve günümüzde artık boş kalori içecekler olarak algılanmaktadırlar. Boş kalorili besinler, vücuda enerji katkısında bulunmaktan başka hiçbir işe yaramazlar ve günümüzde yemek ve besinleri dışarıdan, zaten fazlasıyla aldığımızdan dolayı, şekerli içecekler büyük ölçüde vücuda alındığından şişmanlığa neden olur. Ayrıca da yemekten sonra içilen çay ülkemizde ne kadar yaygın olsa da aslında kötü bir alışkanlıktır. Çok insanın bilmediği bir şey aslında yemekten sonra içilen çayın yemek sırasında vücuda girmiş olan vitamin ve minerallerin etkisini yok ettiği ortaya çıkmıştır.

Porsiyon kontrolü her ülkede farklı anlayışla karşılanan bir kültür haline gelmiştir. Ülkemizde günde üç büyük öğün yemeye alıştık. İdeal olarak günde 5 ya da 6 küçük öğün yemek, günde 3 büyük öğün yemekten çok daha sağlıklıdır çünkü günde 5-6 öğün yemek metabolizmanızın sürekli olarak çalışmasını sağlar ve karnınızın tok olmasını önler. Tokluk hissi ne kadar iyi bir duygu gibi gözükse de aslında yüzde 70-80 kadar doymak idealdir. Yüzde yüz doygunluk hisseden bir insan bilin ki gereğinden çok daha fazlasını yemiştir.

Az yemek yapın

Az yemek yapıp az yemek, çok yemek yapıp az yemekten iyidir. Asla çok yemek yapıp, çok yemeyin. Günlük tüketilecek porsiyon miktarının kontrol edilmesi gerekir. Çünkü bu porsiyon miktarının günlük almamız gereken enerji miktarını karşılaması gerekir. Fazla alım söz konusu olduğunda kişi kilo almaya başlar. Porsiyon seviyesini azaltan insanlar, başta büyük porsiyonlara uzun çapta alıştıklarından dolayı, az porsiyona geçince az ve yetersiz bir şekilde besleniyorlar gibi hissederler kendilerini fakat bu doğru değildir. Zamanla insan kendisini eğitmeli ve küçük porsiyonlara alışmaya çalışmalıdır.

Tuba Kayan Tapan​

Dr. Öğr Üyesi
 

İşte kilo almanıza sebep olan hatalar:

1-Kahvaltıda portakal suyu içmek

Meyve suyu içmek ile meyve yemek aynı şey değildir. Meyve suyundaki kolesterol ve şeker oranı daha yüksek olduğu için kan şekerinizi yükseltir ve gün içinde daha fazla acıkmanıza neden olur.
2-Akşam yemeğini fazla yemek

Özellikle akşam saatlerinde alınan kaloriler, vücutta daha çok depolanır. Bu yüzden akşam saatlerinde çok yememeye dikkat etmelisiniz.

3-Yeterince protein tüketmemek

Protein içeren besinler en doyurucu özelliğe sahip olanlardır. Bu yüzden protein tüketmek uzun süre tok kalmanızı sağlar. Sabahları yumurta ve süt ürünleriyle beslenerek gün boyu tok hissedebilirsiniz.

4-Belirli yiyecekleri hayatınızdan tamamen çıkarmak

Diyet listelerinin çoğu bir besini ya da besin grubunu yasaklar. Fakat dört temel besin grubunu (Süt, et ve baklagiller, sebze ve meyve, ekmek ve tahıl) içermeyen bir diyet menüsü ile kilo vermek sağlıklı değildir. Her besin grubundan yeterli ve dengeli beslendiğiniz zaman istediğiniz kiloya kavuşmanız ve formunuzu korumanız daha mümkündür.

5-Yeterince su tüketmemek

Geceleri uzun saatler su tüketmediğimiz için uzmanlar uyandıktan hemen sonra su içmemizi öneriyor. Kahvaltıdan önce içtiğimiz su, tokluk hissi veriyor ve gün içinde sağlıklı tercihler yapmamızı sağlıyor.

6-Kalori miktarını çok fazla azaltmak


Gün içinde aldığınız kalori miktarını aniden ve ciddi miktarda azaltmak kilo vermenize değil, almanıza sebep olacaktır. Gün içerisinde tükettiğiniz yüksek kalorili besinleri yavaşça azaltarak ve egzersiz yaparak daha sağlıklı kilo verebilirsiniz.
 
Geri
Top