Teknolojinin hızla gelişmesiyle birlikte elektronik ortamlarda günümüzde sıklıkla kullanılmaya başlamıştır.
Hemen hemen her alanda kullandığımız elektronik imzalar günümüzde kimlik doğrulama hizmetlerinde de karşımıza çıkıyor. Verilerin inkar edilemezliği, kimlik doğrulama, gizlilik, veri bütünlüğü gibi konularda elektronik imza uygulamaları karşımıza çıkmaktadır. Kamu alanı ve elektronik ticarette yürütülen işlemlerde karşımıza çıkan e-imza e-dönüşüm projelerinde de her zaman karşımıza çıkmaktadır. Elektronik imzaların elle atılan ıslak imzalarla aynı hukuki sonuçları vermesiyle kesin delil olması da hüküm altına alınmıştır. Elektronik imza elektronik ortamlarda yapılan işlemlerin hepsine hukuki anlamda da geçerlik katmaktadır. Bu sebeple elektronik ortamlarda da hukuksal geçerlik kazandırılmak istenen işlemlerde mobil veya elektronik imzaların kullanılması vazgeçilmez olacaktır.E-İmzanın Avantajları Nelerdir?
Dijital imzalar elektronik ortamlarda dosyaların imzalanmasında kullanarak elektronik dokümanları gönderen ve alan kişilerden emin olunmasını sağlayan kodlar olarak karşımıza çıkabilir. Dijital imza güvenilirliği de şifreli olmasından dolayı karşılamaktadır. Şifrelenmiş haldeki verileri gönderen bilgisayarlarla şifreleme çözebilen alıcı bilgisayarlar arasında bu sistemler çalışmaktadır. Gönderen kişilerin şifreleme işlemleriyle alıcıların işlemleri doğrulaması verilerin güvenli kaynaklardan işlendiğini göstermektedir. Bu şekilde dijital işlemlerle imzalar da tamamlanmaktadır. 5070 sayılı kanunla elektronik imza kanunu kayıt altına alınmıştır. Elle atılan ıslak imza olarak kullanılmasının yanı sıra zamandan ve gereksiz israflardan kurtulmanızı sağlar. İnternet ortamında da resmi işlemlerin sorunsuz şekilde iletilmesini sağlayarak elektronik ortamlarda arşivlenip yürütülmesini sağlamaktadır. Elektronik imza kamu kurum ve kuruluşları ile ilgili işlemlerde sigortacılık ve bankacılık işlemlerinde, ticari uygulamalarda, hukuki işlemlerde de karşımıza çıkmaktadır.Elektronik İmza Hangi Alanlarda Kullanılır?
Finans kurumları ve bankalar, kamu kurum ve kuruluşları, şube ağı olan sigorta firmaları, şirketler ve holdingler, yüksek bilgi güvenliği ve iletişim ihtiyacı olan organizasyonlar başta gelmek üzere pek çok alanda elektronik imza kullanılmaktadır. Uzun zaman süresinde yaygın bir kullanım alanı sürmekte olup hem ticari hem de kamusal alanda elektronik imza uygulamaları tercih edilebilir. Kamusal alan uygulamaları şu şekilde sıralanabilir:-Elektronik oy verme, sağlık uygulamaları, vergi ödemeleri, kurumlar arası iletişim, sınav başvuruları
Ticari alan uygulamaları şu şekildedir:
-E-siparişler, kağıtsız ofisler, e-sözleşmeler, sigortacılık işlemleri, internet bankacılığı yer almaktadır.