Kırşehir Antik Kentleri (İç Anadolu Bölgesi)
Kalehöyük Antik Kenti
Kırşehir ili Kaman ilçesine 9 km. uzaklıktaki Çağırkan kasabasında bulunan bu höyük, 25-27 m. yüksekliğinde olup, genişliği 500 m den fazladır.
İç Anadolu'nun ortasında yer alan Kalehöyük, 280 m çapında, 16 m yüksekliğinde bir Anadolu höyüğüdür. Kazılar, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü'nün izni ile Japonya Ortadoğu Kültür Merkezi tarafından yürütülmektedir. Merkezin ve kazı heyetinin Başkanı olan Altes Prens Takahito Mikasa, 31 Mayıs 1986 tarihinde, ilk kazmayı vurarak kazıları başlatmıştır Prof. Dr. Tahsin Özgüç'ün de 2005 yılında ölümüne kadar, bilimsel yardım ve katkılarıyla, çalışmalar sürdürülmüştür.
Dr. Sachihiro Omura başkanlığındaki Japon kazı heyeti tarafından 1986 yılından günümüze kadar sürdürülen kazılarda, Osmanlı Döneminden, Erken Bronz Çağına kadar olan dönemlere ait pek çok eser ortaya çıkarılmıştır. Bu buluntular arasında çeşitli taş ve madenlerden, pişmiş topraktan yapılmış mühürler, mühür baskıları, tabletler, figürinler, süs eşyaları, çanak ve çömlekler yer almaktadır.
Ayrıca yapılan arkeolojik kazılarla tespit edilen yapı katları, yaklaşık 1 km uzunluğundaki şehir surlarıyla cevrili bu antik yerleşimde, tahminen 10.000 nüfuslu bir toplumun yaşadığını göstermektedir. Tapınak, depolar ve şehir kapısı önemli kalıntılardandır.
Kalehöyük kazılarında ortaya çıkarılan buluntu ve elde edilen bilimsel veriler eski çağlardan modern çağa kadar olan Anadolu tarihini ve onun dünyadaki yerini göstermektedir.
Önümüzdeki yıllarda devam etmesi gerektiği düşünülen çalışmalar ise Kalkolitik ve Neolitik Cağa ait tabakaların da aydınlanmasını sağlayacaktır.