Kişisel Notlarım :)

dderya

kOkOşŞ
V.I.P
kendi görüşlerime, yorumlarıma da yer vermiş bulunmaktayım. o yüzden okurken birazcık şaşırtabilir. belirteyim önceden. ve her seferinde 'caps lock'a basmak birazcık zor geldiği için, yazım hataları bolca bulunabilir diyerek bir giriş yapmış bulunuyorum.
 
SULTAN I. MURAD (Hüdavendigar)

*Edirne’nin fethi

Osmanlılar’ın Balkanlardaki en önemli fetihleri edirnedir. Çünkü hem sağlam kalelerle korunmakta, hem Bizans imparatorluğunu avrupaya bağlayan yol üzerinde bulunmakta idi. Büyük bir askeri önem sahipti yani. Ve edirne başken oldu bu arada J


*Sırpsındığı Zaferi

Filibe ve edirnenin osmanlıya geçmesi, Avrupalı Hristiyanların hırs ve intikam duygularını alevlendirmiş, papanın yardım ve desteğiyle yeni bir haçlı ordusu kurulmuştur.

Ömrünü cenk meydanlarında geçirmiş, başarılı Hacı İlbeğ, bir gece düşman üzerine vararak keşif yapmayı teklif etti. Yanına çok az bir kuvvet alarak gitti.

Haçlılar, kalabalık olmalarına falan güvenerek mağrur bir vaziyette eğlencelere dalmış, şarap içip eğlenmekteydiler. Hacı İlbeğ, gökleri inleten ‘allah allah!’ nidaları, davul, zil ve boru sesleriyle üzerlerine atıldı. Karanlıktan dolayı Meriç nehrine düşüp boğuldu haçlılar. Macar kralı Layoş, canını kurtarıp kaçtı (1364)



1380’de Osmanlılar balkanlara iyiice yerleşti.


I.Kosova Zaferi

Yine bir haçlı ordusu. Ama bu haçlılar o kadar kuvvetli görünüyordu ki, bu yüzden Sultan Murad üzülüyordu. Gece, sabaha kadar dua etti, allaha yalvardı.

Ve Osmanlılar bu savaşı da zaferle bitirdiler. Yakup Çelebi Yıldırım Bayezid, kaçan düşmanları takibe koyuldular.

Veeee Sultan Murad2ımız, savaş alanında bir Sırplı tarafından öldürüldü. Bu hain katili ismi mi? ‘Miloş’ (ne kadar gıcık bi ismi varmış zaten :D)

Neyse. Sultan Murad, devlet erkanının önünde, Yıldırım Bayezid’in padişah olmasını vasiyet ederek vefat etti. (Yeşil Türbe’dedir şu an. Bu arada yeşil türbenin karşısına, bir Miloş Kalesi yapılmıştı yanılmıyorsam. Vay be. Adamlara bak..)
 
SULTAN I. BAYEZİD(yıldırım)

Kütahya Anadolu Beylerbeyliği’ni kurarak, beylerbeyliği sayısını ikiye çıkarmıştır.

*Niğbolu Zaferi

Osman Gazi’den bu yana gittikçe daralan çember, Bizanslıların ümitlerini söndürüyordu. Bizansa karadenizden gelecek yardımları önlemek için Anadolu Hisarı’nı inşa ettirmiş. Bizans’a kuşatmalar olmuş. ama sonra imparatorun şehirde bir Müslüman mahallesi kurulmasına, bir kadı tayinine ve camiler açılmasına müsaade etmesiyle kuşatması kaldırılmış.

Bizans imparatoru korktu. Osmanlılardan gizli olarak, avrupadaki Macar Kralına bir mektup yazdı. Macar kralı da Osmanlılara ne zamandır diş biliyordu. Ama..mektup, yolda Yıldırım’ın adamları tarafından ele geçirildi. Padişah çok çok çok sinirlendi. 3. Kez kuşatma yaptı bizansa.

Sonra, Macar kralı etrafında toplanan bileşik haçlı ordusunu Osmanlı sınırlarını geçrek Niğbolu önlerine dayandığı haber alındı. Her kafadan bir ses çıkıyor ve haçlılar büyük bir gurur ve sevinç içinde tatlı rüyalar görüyordu.

Ancak, birdenbire Osmanlı, Niğbolu kalesine geldi. Kral Sigismund şaşırdı tabii. Ve nihayet Osmanlılar zaferlerini ilan ettiler.

Bu savaş. Haçlılar’a 7 yıl önce yapılan Kosova’dan sonra vurulmuş en ağır darbedir.

1398’ İstanbul 4. Kez kuşatıldı. Bu son kşatma ile Bizans İmparatorluğu son bulmak üzereydi. Ne var ki allahın yüce takdiri, kim bilir nide hikmetler, nice faydalar ve nice ikazlar sebebiyle Osmanlı ülkesine Timur belasını gönderdi.

*Timur ve Ankara Savaşı

Timur, 1400’de Osmanlı sınırını geçerek Sivas’a saldırdı. Padişahla aralarında sert mektuplaşmalar ve hakaretler geçti.

İki ordu 1402 yılının 20 temmuz Cuma günü Çubuk Ovası’nda karşılaştı. Fakat maalesef Osmanlı Devleti savaştan yenik ayrıldı.

Kardeşler arası (fetret devri) başladı.

Esaret hayatına dayanamayan Yıldırım Bayezid öldü. Mehmet Çelebi de babasının cesedini Bursa’ya defnettirdi.

FETRET DEVRİ

Şehzade Süleyman, İsa, Musa ve Mehmet arasında 11 yıl süren mücadelelerden Çelebi Mehmet galip çıkarak Osmanlı Birliği’ni yeniden kurdu.

Bu dönemde, Avrupadan bize saldırı olmamasının en önemli sebebi Yüzyıl Şavaşları’dır.
 
Geri
Top