Kökünden salata ve ızgara yapılan şifalı bitki REZENE

Suskun

V.I.P
V.I.P
Mide, bağırsak sorunlarında, İltihap, Solunum yollarında . Gaz söktürücü, kramp çözücü, uyarıcı, balgam gidericidir. Eklem ağrılarına, öksürüğe, akciğer hastalıklarına ve boğmacada, çayı; anne sütünü artırır, bebeklerin gazını giderir. İştah açar, gözlere kompres yapıldığında yorgunluğu giderir.

Tadı ve kokusuyla anasonu andıran rezene, daha çok ince yapraklı, dereotunu andıran türüyle bilinir. Rezene yüzyıllardır şifa dağıtmakta

Artık ülkemizde de tanınmaya başlayan ve "Floransa rezenesi" olarak adlandırılan türü ise kısa boyu, zayıf yaprakları ve etli soğan kısmı ile diğerlerinden ayrılır. Bu türün soğan kısmı kullanılır.


Rezene, Fransız Mutfağı'nda soslara hayat verirken, Cezayir Mutfağı'nda salata olarak tercih edilir. Girit ve Ege mutfaklarında ise kuzu eti, yahni, börülce ve enginarla yan yana sayısız lezzete bürünerek karşımıza çıkar.

İlk bakışta ikizi kadar dereotuna benzese iri cüssesi, koyu yeşil yaprakları, bazı türlerini oldukça gelişmiş olu soğana benzeyen kökünün yanı sıra keskin anason tadı ve kokusuyla bambaşka bir bitki olduğunu anlatır bize rezene...

Anavatanı Akdeniz havzası olan rezene, aynı zamana ilaç olarak kullanılan eski bitkilerden biridir. Bu özel lezzetle tanışmak isterseniz Nilgün Günyolun "Rezene salatası" tarifi: deneyebilirsiniz

Nasıl biliniyor?
Rezene; "arapsaçı", "malatora", "malatura", "meletüre", "mayana", "çumra", "raziyane", "rezdane", "rezdene' "sincibil" ve "sincilip" olarak da bilinir.

Nasıl kullanılır?
Rezenin, kök, yaprak ve tohumları kullanılır. Kök kısmının salatası ve ızgarası yapılır. Yaprakları soslara, çorbalara ve konservelere katılır. Et, baklagilve sebze yemeklerinde değerlendirilir. Tohumları şarap ve çay yapımında kullanılır. Yaprak ve tohumları balık yemeklerini lezzetlendirir.

REZENE SALATASI
3-4 kişilik
3 adet köklü rezene (Floransa rezenesi)
2 adet küçük boy havuç
2 adet kırmızı soğan
150 gram keçi peyniri
1 adet küçük boy portakal
Yarım kahve fincanı zeytinyağı
1 dal reyhan, tuz

Yapılışı
REZENELERİN etli kök kısımlarını saplarından ayırın. Daha sonra diyagonal olarak ince kıyıp, geniş bir kaba alın. Üzerine jülyen doğranmış havuç, piyazlık doğranmış soğan ve küp doğranmış peyniri ilave edin. Rezenenin yaprak kısmından iki dalı ince kıyıp malzemeye ilave edin.
Harmanlayıp servis tabağına alın.
Portakal suyu, zeytinyağı ve tuzu küçük bir kapta karıştırıp salatanın üzerine gezdirin. Reyhanla süsleyerek servis yapın.

REZENE FAYDALARI
Rezene, potasyum ve sodyum yönünden zengindir. Mide ve bağırsak hareketlerini arttırır.
İltihap giderici özelliği bulunur. Solunum yolları ve hazımla ilgili rahatsızlıklarda kullanılır. Gaz söktürücü, kramp çözücü, uyarıcı, balgam gidericidir.
Eklem ağrılarına, öksürüğe, akciğer hastalıklarına ve boğmacaya iyi gelir.
Rezene çayı; anne sütünü artırır, bebeklerin gazını gidermeye yardımcı olur. İştah açar, gözlere kompres yapıldığında yorgunluğu giderir.
 
Geri
Top