Köpeklerde Gebelik
DİŞİ KÖPEKLERDE GEBELİK VE DOĞUM ERKEK KÖPEKLERDE ÜREME KONTROLÜ VE KISIRLAŞTIRMA,ÇİFTLEŞME
Dişi Köpeklerde doğumlarında ortalama kaç yavru yapabilmektedir?
Köpeklerde gebelik durumları büyük ırk köpeklerde daha fazla yavrulama kapasitesi bulunmaktadır daha küçük ırk köpeklerde minyatür pincher,york şire terrier vs 1-4 arası yavru yapabilmektedir büyük ırk köpeklerde kangallar,alman kurtları vs 8-10-12 yavru yapabilmektedirler.Genelde ilk doğan yavrular daha iri doğmaktadır .Son yavrular daha küçük olmaktadır son yavruların olumsuz genetik faktörleri taşıdığı düşünülmektedir.
Dişi Köpeklerde yavru sayısını etkileyen etkenler nelerdir?
Yavru sayısını köpeklerde etkileyen diğer etkenler erkeğin sperm sayısı, çiftleşme zamanı,dişinin sağlık durumu,rahimin kondüsyonu ve diğer pek çok faktörle ilişkili olabilmektedir.
Dişi Gebe köpeklerde hamilelik döneminde kilo artışı olur mu ?
Gebe köpeklerde vücut ağırlığı %20 ile %50 arasında ortalama %36 artış gösterir.Gebeliğin 30. Ve 40 . günlerinde rahim kendi üzerinden dönerek dişiye zarar verebilir.Bu süre içerisinde kansızlık oluşabilir.Gebe köpeklerde kilo artışı kontrollü olarak takip edilmektedir.
Dişi Köpeklerde gebelik süresi ne kadardır?
Süre tutmak yanıltıcıdır özellikle doğum tarihinin ilk çiftleşmeden sonraki 63 ve 65. Günler kabul edilmesi yanlış hesaplamayı ortaya çıkartabilir.en iyi hesaplama yöntemi ilk çiftleşmeden sonraki 56 ve 72. günlerdir.
Dişi köpeklerin ilk kızgınlık gösterme sürelerinde ırkın önemi varmıdır?
Evet vardır.Dişi köpekler genellikle ergin vücut yapısına ve ağırlığına eriştikten birkaç ay sonra ilk kızgınlıklarını göstemektedirler.Bu durum farklı ırklar arasında olduğu gibi aynı ırk içinde de farklılıklar olabilmektedir.küçük yapılı ırkların ilk kızgınlıklarını 6. Ve 10. Aylar arasında gösterbileceklerini söyleyebiliriz.İri ırk köpeklerin 18-24 aylık yaşlarına kadar ,hatta daha da geç dönemde sikluslarına başlarken ,bazıları 1 yaşından önce kızgınlık gösterebilirler.Ama dişi köpeğiniz 24 aylığa kadar ilk regl kanaması veya diğer bir deyişle ilk östrusunu geçirmesse veteriner hekiminize baş vurarak ultrasonografi taraması önermekteyim. Olumsuz durumlarında tedavinin başlaması şarttır.Orta ırk dişi köpekler yaklaşık 7 ayda bir proöstrusa girerler.
Dişi köpeğimizi hangi yaşa kadar çiftleştirebiliriz ?İleri yaşlarda dişi köpeğimizi çiftleştirmenin riskleri nelerdir?
Dişilerde optimum çiftleşme yaşı 6-8 dir .İleri yaşlarda çiftleşme olduğunda anöstrus aralığının uzaması,doğumdan sonra yavru sayısında azalma,doğmasal doğum defeklerinde artış,doğum problemleri,sezeryan olasılığının artması gibi olumsuzluklara hasta sahiplerimizin hazır olması gerekebilir.
Dişi köpekler kaç yaşına kadar ovarian siklus gösterirler?
Dişi köpekler ömürleri boyunca ovarian siklus gösterebilirler.
Dişi köpek sahipleri köpeklerinin kızgınlık döneminde olduğunu nasıl anlayabilirler?
Deneyimli köpek sahipleri bunu rahatlıkla kendileri gözlemleyebilirler.Köpeğin kıl uzunluğu bu konuda yardımcı etkendir kısa tüy yapısı olan köpeklerde kanama kolaylıkla gözlemlenebilmektedir bazen köpekler kanamayı yalayarak ortadan kaldırdıkları için bu gözlemlemeyi zorlaştırabilirler.Bu durumda çiftleşme organının büyümesi,o bölgede ıslaklık olması,kusma refleksi görülmesi,dişi köpeğin etrafında erkek köpeklerin dolaşması ,çiftleşme organının kızarık olması vs etkenler bakılarak anlaşılabilmektedir.En güvenilir yöntem vulvanın büyümesi ve ,kanlı akıntının görülmesidir.
Dişi köpeklerde kanama başladıktan sonra ne zaman köpeğimi çiftleştirebilirim?
Proöstrusun başlamasından ilk çiftleşmeye kadar geçen süre genellikle ortalama 9 gün olmak üzere 6-11 gündür.Ancak 2-3 gün kadar kısa ve 25 gün kadar uzunda olabilir.
Dişi köpekler genelde yıl içinde hangi aylarda kızgınlık gösterme eğilimi içindedirler?
Genelde dişi köpekler biri sonbahar ve ilk baharda olmak üzere yılda iki kez ovarian siklus gösterdiklerine inanılmaktadır.
Dişi Köpeklerde gebelik tanısında kullanılan yöntemler nelerdir?
Elle palpasyon yöntemi kolay, ucuz ve güvenilir bir yoldur.Köpeklerde palpasyonla muayne iri köpeklerde ayakta yapılmaktadır.Gebeliğin ilk 20. Ve 30.günleri arasında (ya da ilk çiftleşmeden sonraki 20.ile 30.günler)her yavrunun bulunduğu yerde şişen uterus palpe edilebilir.Röntgen de diger kullandığımız bir tekniktir karın röntgeni tanıda ve yavru sayısının belirlenmesinde güvenilir yöntemdir yalnız güvenilir olması için fötal iskelet gelişiminin tamamlanmış olması gerekir fötal iskelet ögeleri ilk olarak dogumdan önceki 20-21.günlerde (çiftleşmeden sonraki 42-52 günler belirleyebilir yalnız anne köpeğin x ışını alması yönünden ben genelde ultrasonografiyi tercih etmekteyim.Ultrasonografi gebeliğin 16-20. Günleri arasında uterustaki fötal oluşumların belirlenmesinde kullanılmaktadır.en güvenilir ve anneye en az zarar veren yöntemdir.
Dişi Köpeklerde gebelikte kan veya idrar testleri yapılmaktamıdır?
Köpeklerde gebeliğin tanısı için kullanışlı kan ve idrar testleri bulunmamaktadır.Gebe kalmayan dişilerle gebeler arasında hormon düzeyleri arasında bir fark bulunmamıştır.
Dişi köpeklerde doğum kontrol uygulama yöntemleri nelerdir?
Operasyonla kısırlaştırma ,dişilerde ilk östrustan önce kısırlaştırma,ovarian siklus aktivitesinin steroid hormonla baskılanması(megestrol acetate,depo progesteron,depo progesteron,tetesteron enjeksiyonları,
Bağışıklık dişide dönüştürülebilir doğum kontrolu sağlamak için düzenlenen doğum kontrol aşısı geliştirilmiştir bu aşı ile ilgili klinik deneyler daha tamamlanmamıştır.
Diş köpeklerde ovariohisterorektominin fayda ve yan etkileri nelerdir?
Dişi köpeklerde meme kanseri riskinin önlenmesi ,pyometra,yumurtalıklarda luteal kistlerin önlenmesi vs sebeplerle faydalıdır. egzersiz ve diet programları olumlu sonuçlar doğurmaktadır.
Dişi Köpeklerde Kısırlaştırma ne zaman yapılabilir?
Kısırlaştırma operasyonunu ergenliğe ulaştıktan sonraki her hangi bir dönemde yaptırabilirsiniz.İlk kızgınlıktan önceki kısırlaştırmalar meme tümörleri riskini azaltma açısından faydalıdır. Ayrıca bu dönemde operasyonlar daha kolaydır ve komplikasyon riski düşüktür.
Dişi Köpeğimi kısırlaştırma yaptırmadan kızgınlığını önleyebilirmiyim?
Evet hormon kullanarak kızgınlığı önleyebilirsiniz. Ancak bununda yan etkilerini ve geçici bir çözüm olduğunu göz ardı etmeyiniz. Hormon uygulamalarına 2 veya 3 oestrus dönemi yapıldıktan sonra mutlaka ara verilmelidir.
Kızgınlık döneminde dişi köpeğimi kısırlaştırabilir miyim?
çok zorunlu olmadığı sürece kızgınlık döneminde operasyondan kaçınılmalıdır. çünkü bu dönemde operasyon sırasında kanama riski daha fazladır. Ayrıca bu dönemdeki hormonal düzeni bozmak da fazla mantıklı değildir. Bu nedenle oestrus döneminin bitmesini beklemek daha yararlıdır.Ayrıca 6 yaş üzeri köpeklerin kısırlaştırılmasını önermekteyiz.
Dişi Köpeklerde kısırlaştırmanın faydası varmıdır? Varsa nelerdir?
Dişi köpekleri kısırlaştırmanın öncelikli yararı oestrus döneminin ömür boyu ortadan kalkmasıdır. Bir daha köpeğiniz kanama dönemi geçirmeyecek ve çiftleşme isteği ortadan kalkacaktır. Dönemiyle ilgili davranış bozuklukları, sinirlilik, ısırma, rahatsız edici inlemeler ve ulumalar, evden kaçmalar ve söz dinlememek gibi strese neden olan bütün problemler ortadan kalkacaktır.
Dönemine bağlı olarak görülebilen erkek köpek tacizleri, hoş olmayan cinsel hareketler, sık idrar yapma gibi problemler bitecektir. Diğer dişi köpeklerle yaşanan kavgalar azalacaktır. Zamansız ve değişik ırklarla çiftleşmeler olmayacaktır.
Yavru bakma ve sahiplendirmenin zorlukları yaşanmayacaktır. Kısırlaştırılmış köpeklerin eğitimi ve uyumluluğu, kısırlaştırılmayanlara göre çok daha iyi ve kolay olmaktadır.
Sağlık açısından meme kanseri riski, kısırlaştırılmış köpeklerde kısırlaştırılmamış olanlara göre çok düşüktür. Yumurtalıklar ve rahim alındığından bunlara ait kist, kanser ve iltihaplanma gibi olası riskler ortadan kalkacaktır. özellikle ileri yaştaki kısırlaştırılmamış dişi köpeklerde yumurtalık kanseri, rahim iltihapları tehlikeli ve sık karşılaşılan problemlerdir.
Maddi açıdan bakıldığında kısırlaştırma operasyonu ekstra bir gider olarak düşünülebilir. Oysa daha sonra yapmanız muhtemel olan birçok harcamayı ortadan kaldırır.
Dişi Köpeklerde Kısırlaştırmanın zararı varmıdır? Varsa nelerdir?
Sağlıklı yapılan kısırlaştırma operasyonunun hiçbir sakıncası yoktur. Sadece operasyon sonrası oestrojen hormonunun azalması sonucu aşırı şişmanlık (Obesite) görülebilir. Bunu da uygun bir diet mama rejimi uygulayarak genellikle ortadan kaldırmak mümkündür.
İleri yaşlarda kısırlaştırılan köpeklerde kısırlaştırılmayanlara göre daha fazla kemik erimesi görülebilir. Bununda tedavisi veteriner hekimin önereceği ilaçlarla gerçekleştirilir.
Nadir de olsa bazı kısırlaştırma operasyonlarından sonra idrar tutamama veya tüy dökülmesi gibi hormonal yetersizliğe bağlı komplikasyonlar görülebilir.
Dişi Köpeklerde Kısırlaştırma hangi durumlarda sakıncalıdır?
Doğumdan hemen sonra veya yavrular sütten kesilmeden önce yapılan operasyonlar, yalancı gebelik sırasında yapılan operasyonlar sakıncalıdır. Kızgınlık döneminde mümkünse operasyon yapmaktan kaçınılmalıdır. Genel sağlık durumu uygun değilse operasyon yapılmamalıdır.
Dişi Hamile köpeğimi kısırlaştırabilirmiyim?
Evet kısırlaştırabilirsiniz. Ancak bu işlemi hamileliğin erken dönemlerinde yaptırırsanız daha uygun olur. Eğer bir zorunluluk varsa gebeliğin son gününde dahi operasyon yaptırabilirsiniz.Ama benim tavsiyem normal doğumdan sonra yapılmasıdır aynı anda hem sezeryan hem de yumurtalık ve rahimlerin alınması anne köpek için ağır olabilir.ancak zorunlu sezeryan durumlarında anne köpeğin genel yapısına bakılarak karar verilmesi daha doğru olur.
Dişi Hamile Köpeklerde doğumun başladığını nasıl anlayabiliriz?
Genelde huzursuzdurlar.fabrika köpeklerinde toprağı kazma görülür,iştahsızlık,sık sık soluma görülmektedir.Bu ilk kez doğum yapanlarda daha belirgindir ve 12 saat kadar sürmektedir.İlk yavrunun çıkışı ortalama 1 saati bulur ve göbek kordonu kopmaz anne kordonu dişleri ile ezerek koparır Yavru zarları 10-15 dakika sonra atılır ve anne tarafından yenir.Kısa bir aradan sonra sancılar tekrar başlar ,bu gecikme 30 dakika kadar sürmektedir,İkinci yavru birinci için gerekenden daha kısa zaman da doğmaktadır ,üçüncü yavruda kısa bir dinlenme sonunda hemen doğar bu durumda özel bir durum olmadıkça dişi köpek yavruları 6 saat içinde veya buna yakın sürede doğar son yavrunun zarları hemen doğumla veya kısa bir sürede atılır bazı vakalarda atılması 24 saati bulabilir.Unutulmaması gereken en önemli olgular doğum sırasında içeride gürültü olmaması,ışık kaynağının loş olması ,anne köpeğin doğum alanının geniş olması köpek kulübeleri genelde dar olduğu için anne köpek dönerken yavruların üzerine oturarak onlara zarar verebilir.Anneye emzirirken kalmaması gerektiği bilemiyorsa gösterilmesinde fayda vardır çoğu köpek bunu içgüdüsel olarak yapar.
Dişi Hamile köpeklerde doğumdan önce yapılması gereken bakımlar nelerdir?
Köpeklerde doğumdan önce hatta çiftleşmeden hemen sonra hastalarıma tavsiyem yemeklerinin protein oranının artırılması gerekirse yavru kodu mamaların kullanılması ayrıca calsiyum tabletleri kullanımı ,köpeklere özel vitamin tableti kullanımı ,çiftleşmeden önce aşı programlarının tamamlanması özellikle ülkemizde anne köpeklerde iç paraziter tedavinin hamilelikte en geç başlangıç döneminde yapılarak bitirilmesi belli bir süreye kadar ,yoğun kemik tüketiminden kaçınılması vs tavsiyelerimdir.Eğer gerekli takviyeler yapılmasa doğum güç olabilir,annenin sağlığı bozulabilir,yavrular anne karnında ölebilir,güç doğum olabilir vs.Bu arada hamilelik döneminde anne köpekte 15 gün aralarla ultrasonografi çektirmeyi tavsiye ederim.
Dişi köpeklerde yalancı gebelik sıklıkla görülür mü sebepleri ve belirtileri nelerdir?
Dişi köpeklerde yaygın olarak görülebilmektedir.Kedilerde ise nadiren görülebilir.Belirtileri Tipik hamile davranışları gösterirler dişi köpeklerde iştah artışı,gizlenme duygusu,karın bölgesinin büyümesi,hareketlerde azalma,yuva yapma çabası,canlı olmayan oyuncak vs objeleri sahiplenerek annelik yapmaya çalışması,meme bezlerinde büyüme,meme bezlerinde süt akıntısı bu akıntı bazen hepsinde değil bir memede görülebilir.gebelikle karışabilir prognozu iyidir,tanıda abdominal palpasyon özellikle ultrasonografi /radyoloji muaynesiyle tanı net konulabilir.
Dişi köpeklerde güç doğum sebepleri ve klinik belirtiler nelerdir?
Köpeklerde güç doğum uterus tembelliği,annenin pelvis kanalının dar olması,yavrunun büyük olması,yavrunun hamilelik sırasında içeride ölmesi,yavrunun anormal fötal yerleşimde olması,hipokalsemi,fötal kortikosteroid yetersizliği,doğum kanalının yeterince açılmaması gibi sebepleri sıralayabiliriz.Özellikle brachycephalic ırklar pelvisleri dardır,miniature ırklar sinirli ve tek yavru yapma eğilimindedirler.Köpeğinizin güç doğum yapıp yapmadığını şu klinik belirtilerle anlayabiliriz.Abdominal kasılmalara rağmen 30-60 dakikaya kadar doğumun olmaması durumunda,rektal ısının düşmesinden 24-36 saat sonra yavruların doğmamış olması,yavrulama sırasında ağlama,vulva bölgesinin yalanması yada dişlenmesi,gebeliğin normal süresinin uzaması,bir yavrunun doğumunun üzerinden 4-6 saat geçmesi durumunda bir veteriner hekimden yardım almanızı tavsiye ederim.Genelde kesin tanıda yavruların 45-60 dakikalar arası doğması,doğumun iki gün gecikmesi,2 saat süren uterus hareketlerine rağmen yavruların doğmaması şüphe uyandırır.Ultrasonografi yavrunun sağlıklı olup olmadığını anlamak için yaralı bir yöntemdir.
Dişi köpeklerde piyometra belirtileri ve nedenleri nelerdir?
Dişi köpeklerde halsizlik,iştahsızlık,çok su içme,kusma (en önemlisi),serviksin açık olması purulent ,kanlı bir akıntı,serviks kapalı ise akıntı yoktur karın bölgesi dolgundur.şok,ölüm olayı genelde glomeruonefritisten kaynaklanır.sebepleri olarak 7-8 yaş üstü köpeklerde e.coli,streptococcus,staphylococcus,pseudomonas,pr oteus spp,medroxyprogesteron uygulaması,overiohisterektomiden sonra kalan uterus dokusunda dişi köpeklerde pyometra rahim iltihabı gelişebilir kesin tanı ultrasonografi ve röntgenle konur ilerlemiş olgularda tedavide cerrahi yöntem kullanılır.
Dişi köpeklerde kistlere rastlanır mı?
Evet rastlanabilir.Bunun olup olmadığını 21 günden uzun süren östrus,hormon tedavisi yapılmış olması durumıunda kistelerden şüphelenmekteyiz.Bu durum dişi köpeklerde kansızlık,yüksek östrojen düzeyine buda dişi köpeklerde lökopeni ve trombositopeniye neden olmaktadır.Özellikle dişi köpeklerde yapılan ultrasonografi çekimlerinde kistler değişik çaplarda görülebilir tedavide overiohisterektomi veya GnRH tedavisi önermekteyiz.
Dişi köpeklerde meme iltihabı görülür mü?
Evet görülür özellikle meme bezleri şiş,sıcak,ağrılıdır.Süt içeriği kanlı,bulanık,yogun,alkalidir,ateş,halsizlik,iştah sızlık,yavruyu istemememe görülür neden olarak meme uçlarından ,açık yaralardan bulaşan e.coli,staphilococcus,streptococcus sayılabilir.
Dişi köpeklerde meme tümörlerinin önemi nedir?
Erken overiohisterektomi 2.5 yaş altı predispozisyon hazırlar,hormonların rolü olduğu düşünülmektedir,Duyarlı ırklar 10-11 yaş,7 yaşından büyük kediler,cocker spaniel,poodle,fox ve Boston terrierler vs dir.Klinik olarak dişi köpeklerde 1 yada daha fazla kitle,bu kitlelerin üzerinde yalamaya bağlı ülser yaraları görülür kolay kolay iyileşmez.Bu kitleler herhangi bir yere metaztaz yaparlar tedavide operasyon,radyasyon tedavisi,immun bağışıklık ilaçları,hormonal maniplasyon gibi tedaviler yapılabilir.Biopsi ile tümörün tipinin saptanmasında fayda vardır.
Dişi köpeklerde çiftleşmeden sonra istenmeyen gebelikler önlenebilirmi?
Evet önlenebilir.Bununla ilgili özel veteriner enjektabl ilaçlar bulunmaktadır.Bu konuda veteriner hekiminizle görüşmenizi tavsiye ederim.
Dişi köpeklerde çiftleşme yaşı ne zaman olmalıdır?
Genelde en uygun dönem ilk 18-24 aydan sonraki dönemdir köpekleri erken yaşlarda çiftleştirmelerde ciddi sorunlar çıkabilmektedir.
Hamile köpeklerde stres faktörlerinin oluşmaması için öneriniz nelerdir?
Düzgün olarak beslenme ve günlük eğsersiz yürüyüşlerinin yapılması ve köpeğinize daha fazla ilgi ve sevgi vermenizi öneririm.
Dişi köpeğimi doğumdan sonra tekrar ne zaman çiftleştirebilirim?
Köpeklerde doğumdan sonra ilk adet döneminde çiftleşmeyi kesinlikle önermemekteyim en az 1-2 yıl geçmesini öneriyorum.
Köpeğimin hayali gebe olup olmadığını nasıl anlayabilirim?
Bu konuda en kesin yöntem veteriner hekiminizin yapacağı ultrasonografi taraması kesin yanıtı verecektir.
Erkek köpeklerde doğum kontrol yöntemleri nelerdir?
Köpeklerde orşektomi ve vasektomi yapılmaktadır.Bu işlemler cerrahi olarak yapılmaktadır.Kastrasyon yöntemi testislerin tamamen alınmasıdır kastrasyonla üreme ortadan kalkar evde dolaşma azalır,insanları aşma hareket yapma engellenir,uysal ,sevgi gösterme eğilimi artar ve insancıl olurlar.
Operasyonla kısırlaştırma ,dişilerde ilk östrustan önce kısırlaştırma,ovarian siklus aktivitesinin steroid hormonla baskılanması(megestrol acetate,depo progesteron,depo progesteron,tetesteron enjeksiyonları.
Erkek köpeklerde fertileteyi (üremeyi) ve çiftleşmeyi engelleyen etkenler nelerdir?
Erkek köpeklerde özellikle beslenmede a vitamini,protein,yaş,sistem hastalıkları,bakım,eklem,kas,kemik,sinir lezyonları,penis ve preputium hastalıkları,hipoplazi,cryptorchidism,endokrin bozuklukları,wolff kanallarının segmental aplazisi,acrosomal bozukluklar,crosomal bozuklar,psikolojik etkenler,masturbasyon ,sexsüel isteğin olmaması,çiftleşme yeteneksizliği, fekondasyon yeteneğinin olmaması veteriner hekim kontrolünde tedavileri yapılmalıdır.
Dişi Hamile köpeklerde beslenme nasıl olmalıdır?
Hamile köpeklerde hamileliğin ilk haftalarında normal oranda verilen yiyecek miktarı,gebeliğin ilerleyen dönemlerinde miktar olarak artımakta fayda vardır.proteinin artırılması faydalıdır.Burada ayrıca öğün sayısının artırılması yağ oranı dengeli gıdalar vermek gerekmektedir.Temiz ve yeterli suyu sürekli bulundurmak gereklidir ayrıca hamile köpekler kilo almaya meyillidirler hamile köpeğin kilo artışının fazla olması güç doğuma neden olabilir.Düzenli olarak egsersiz yürüyüşlerini önermekteyim.Mısır,bugday vs karbonhidrat yönünden zengin yemeklerin verilmesi faydalıdır.Doğumdan önceki son günlerde yemek tüketiminde azalma olur, bazende son 24 saatte tamamen durabilir. Bu durum normal sayılabilir. Doğumdan sonraki ilk gün de yiyecek tüketimi az olabilir ancak bol su vermeye dikkat etmek gerekir.
DİŞİ KÖPEKLERDE GEBELİK VE DOĞUM ERKEK KÖPEKLERDE ÜREME KONTROLÜ VE KISIRLAŞTIRMA,ÇİFTLEŞME
Dişi Köpeklerde doğumlarında ortalama kaç yavru yapabilmektedir?
Köpeklerde gebelik durumları büyük ırk köpeklerde daha fazla yavrulama kapasitesi bulunmaktadır daha küçük ırk köpeklerde minyatür pincher,york şire terrier vs 1-4 arası yavru yapabilmektedir büyük ırk köpeklerde kangallar,alman kurtları vs 8-10-12 yavru yapabilmektedirler.Genelde ilk doğan yavrular daha iri doğmaktadır .Son yavrular daha küçük olmaktadır son yavruların olumsuz genetik faktörleri taşıdığı düşünülmektedir.
Dişi Köpeklerde yavru sayısını etkileyen etkenler nelerdir?
Yavru sayısını köpeklerde etkileyen diğer etkenler erkeğin sperm sayısı, çiftleşme zamanı,dişinin sağlık durumu,rahimin kondüsyonu ve diğer pek çok faktörle ilişkili olabilmektedir.
Dişi Gebe köpeklerde hamilelik döneminde kilo artışı olur mu ?
Gebe köpeklerde vücut ağırlığı %20 ile %50 arasında ortalama %36 artış gösterir.Gebeliğin 30. Ve 40 . günlerinde rahim kendi üzerinden dönerek dişiye zarar verebilir.Bu süre içerisinde kansızlık oluşabilir.Gebe köpeklerde kilo artışı kontrollü olarak takip edilmektedir.
Dişi Köpeklerde gebelik süresi ne kadardır?
Süre tutmak yanıltıcıdır özellikle doğum tarihinin ilk çiftleşmeden sonraki 63 ve 65. Günler kabul edilmesi yanlış hesaplamayı ortaya çıkartabilir.en iyi hesaplama yöntemi ilk çiftleşmeden sonraki 56 ve 72. günlerdir.
Dişi köpeklerin ilk kızgınlık gösterme sürelerinde ırkın önemi varmıdır?
Evet vardır.Dişi köpekler genellikle ergin vücut yapısına ve ağırlığına eriştikten birkaç ay sonra ilk kızgınlıklarını göstemektedirler.Bu durum farklı ırklar arasında olduğu gibi aynı ırk içinde de farklılıklar olabilmektedir.küçük yapılı ırkların ilk kızgınlıklarını 6. Ve 10. Aylar arasında gösterbileceklerini söyleyebiliriz.İri ırk köpeklerin 18-24 aylık yaşlarına kadar ,hatta daha da geç dönemde sikluslarına başlarken ,bazıları 1 yaşından önce kızgınlık gösterebilirler.Ama dişi köpeğiniz 24 aylığa kadar ilk regl kanaması veya diğer bir deyişle ilk östrusunu geçirmesse veteriner hekiminize baş vurarak ultrasonografi taraması önermekteyim. Olumsuz durumlarında tedavinin başlaması şarttır.Orta ırk dişi köpekler yaklaşık 7 ayda bir proöstrusa girerler.
Dişi köpeğimizi hangi yaşa kadar çiftleştirebiliriz ?İleri yaşlarda dişi köpeğimizi çiftleştirmenin riskleri nelerdir?
Dişilerde optimum çiftleşme yaşı 6-8 dir .İleri yaşlarda çiftleşme olduğunda anöstrus aralığının uzaması,doğumdan sonra yavru sayısında azalma,doğmasal doğum defeklerinde artış,doğum problemleri,sezeryan olasılığının artması gibi olumsuzluklara hasta sahiplerimizin hazır olması gerekebilir.
Dişi köpekler kaç yaşına kadar ovarian siklus gösterirler?
Dişi köpekler ömürleri boyunca ovarian siklus gösterebilirler.
Dişi köpek sahipleri köpeklerinin kızgınlık döneminde olduğunu nasıl anlayabilirler?
Deneyimli köpek sahipleri bunu rahatlıkla kendileri gözlemleyebilirler.Köpeğin kıl uzunluğu bu konuda yardımcı etkendir kısa tüy yapısı olan köpeklerde kanama kolaylıkla gözlemlenebilmektedir bazen köpekler kanamayı yalayarak ortadan kaldırdıkları için bu gözlemlemeyi zorlaştırabilirler.Bu durumda çiftleşme organının büyümesi,o bölgede ıslaklık olması,kusma refleksi görülmesi,dişi köpeğin etrafında erkek köpeklerin dolaşması ,çiftleşme organının kızarık olması vs etkenler bakılarak anlaşılabilmektedir.En güvenilir yöntem vulvanın büyümesi ve ,kanlı akıntının görülmesidir.
Dişi köpeklerde kanama başladıktan sonra ne zaman köpeğimi çiftleştirebilirim?
Proöstrusun başlamasından ilk çiftleşmeye kadar geçen süre genellikle ortalama 9 gün olmak üzere 6-11 gündür.Ancak 2-3 gün kadar kısa ve 25 gün kadar uzunda olabilir.
Dişi köpekler genelde yıl içinde hangi aylarda kızgınlık gösterme eğilimi içindedirler?
Genelde dişi köpekler biri sonbahar ve ilk baharda olmak üzere yılda iki kez ovarian siklus gösterdiklerine inanılmaktadır.
Dişi Köpeklerde gebelik tanısında kullanılan yöntemler nelerdir?
Elle palpasyon yöntemi kolay, ucuz ve güvenilir bir yoldur.Köpeklerde palpasyonla muayne iri köpeklerde ayakta yapılmaktadır.Gebeliğin ilk 20. Ve 30.günleri arasında (ya da ilk çiftleşmeden sonraki 20.ile 30.günler)her yavrunun bulunduğu yerde şişen uterus palpe edilebilir.Röntgen de diger kullandığımız bir tekniktir karın röntgeni tanıda ve yavru sayısının belirlenmesinde güvenilir yöntemdir yalnız güvenilir olması için fötal iskelet gelişiminin tamamlanmış olması gerekir fötal iskelet ögeleri ilk olarak dogumdan önceki 20-21.günlerde (çiftleşmeden sonraki 42-52 günler belirleyebilir yalnız anne köpeğin x ışını alması yönünden ben genelde ultrasonografiyi tercih etmekteyim.Ultrasonografi gebeliğin 16-20. Günleri arasında uterustaki fötal oluşumların belirlenmesinde kullanılmaktadır.en güvenilir ve anneye en az zarar veren yöntemdir.
Dişi Köpeklerde gebelikte kan veya idrar testleri yapılmaktamıdır?
Köpeklerde gebeliğin tanısı için kullanışlı kan ve idrar testleri bulunmamaktadır.Gebe kalmayan dişilerle gebeler arasında hormon düzeyleri arasında bir fark bulunmamıştır.
Dişi köpeklerde doğum kontrol uygulama yöntemleri nelerdir?
Operasyonla kısırlaştırma ,dişilerde ilk östrustan önce kısırlaştırma,ovarian siklus aktivitesinin steroid hormonla baskılanması(megestrol acetate,depo progesteron,depo progesteron,tetesteron enjeksiyonları,
Bağışıklık dişide dönüştürülebilir doğum kontrolu sağlamak için düzenlenen doğum kontrol aşısı geliştirilmiştir bu aşı ile ilgili klinik deneyler daha tamamlanmamıştır.
Diş köpeklerde ovariohisterorektominin fayda ve yan etkileri nelerdir?
Dişi köpeklerde meme kanseri riskinin önlenmesi ,pyometra,yumurtalıklarda luteal kistlerin önlenmesi vs sebeplerle faydalıdır. egzersiz ve diet programları olumlu sonuçlar doğurmaktadır.
Dişi Köpeklerde Kısırlaştırma ne zaman yapılabilir?
Kısırlaştırma operasyonunu ergenliğe ulaştıktan sonraki her hangi bir dönemde yaptırabilirsiniz.İlk kızgınlıktan önceki kısırlaştırmalar meme tümörleri riskini azaltma açısından faydalıdır. Ayrıca bu dönemde operasyonlar daha kolaydır ve komplikasyon riski düşüktür.
Dişi Köpeğimi kısırlaştırma yaptırmadan kızgınlığını önleyebilirmiyim?
Evet hormon kullanarak kızgınlığı önleyebilirsiniz. Ancak bununda yan etkilerini ve geçici bir çözüm olduğunu göz ardı etmeyiniz. Hormon uygulamalarına 2 veya 3 oestrus dönemi yapıldıktan sonra mutlaka ara verilmelidir.
Kızgınlık döneminde dişi köpeğimi kısırlaştırabilir miyim?
çok zorunlu olmadığı sürece kızgınlık döneminde operasyondan kaçınılmalıdır. çünkü bu dönemde operasyon sırasında kanama riski daha fazladır. Ayrıca bu dönemdeki hormonal düzeni bozmak da fazla mantıklı değildir. Bu nedenle oestrus döneminin bitmesini beklemek daha yararlıdır.Ayrıca 6 yaş üzeri köpeklerin kısırlaştırılmasını önermekteyiz.
Dişi Köpeklerde kısırlaştırmanın faydası varmıdır? Varsa nelerdir?
Dişi köpekleri kısırlaştırmanın öncelikli yararı oestrus döneminin ömür boyu ortadan kalkmasıdır. Bir daha köpeğiniz kanama dönemi geçirmeyecek ve çiftleşme isteği ortadan kalkacaktır. Dönemiyle ilgili davranış bozuklukları, sinirlilik, ısırma, rahatsız edici inlemeler ve ulumalar, evden kaçmalar ve söz dinlememek gibi strese neden olan bütün problemler ortadan kalkacaktır.
Dönemine bağlı olarak görülebilen erkek köpek tacizleri, hoş olmayan cinsel hareketler, sık idrar yapma gibi problemler bitecektir. Diğer dişi köpeklerle yaşanan kavgalar azalacaktır. Zamansız ve değişik ırklarla çiftleşmeler olmayacaktır.
Yavru bakma ve sahiplendirmenin zorlukları yaşanmayacaktır. Kısırlaştırılmış köpeklerin eğitimi ve uyumluluğu, kısırlaştırılmayanlara göre çok daha iyi ve kolay olmaktadır.
Sağlık açısından meme kanseri riski, kısırlaştırılmış köpeklerde kısırlaştırılmamış olanlara göre çok düşüktür. Yumurtalıklar ve rahim alındığından bunlara ait kist, kanser ve iltihaplanma gibi olası riskler ortadan kalkacaktır. özellikle ileri yaştaki kısırlaştırılmamış dişi köpeklerde yumurtalık kanseri, rahim iltihapları tehlikeli ve sık karşılaşılan problemlerdir.
Maddi açıdan bakıldığında kısırlaştırma operasyonu ekstra bir gider olarak düşünülebilir. Oysa daha sonra yapmanız muhtemel olan birçok harcamayı ortadan kaldırır.
Dişi Köpeklerde Kısırlaştırmanın zararı varmıdır? Varsa nelerdir?
Sağlıklı yapılan kısırlaştırma operasyonunun hiçbir sakıncası yoktur. Sadece operasyon sonrası oestrojen hormonunun azalması sonucu aşırı şişmanlık (Obesite) görülebilir. Bunu da uygun bir diet mama rejimi uygulayarak genellikle ortadan kaldırmak mümkündür.
İleri yaşlarda kısırlaştırılan köpeklerde kısırlaştırılmayanlara göre daha fazla kemik erimesi görülebilir. Bununda tedavisi veteriner hekimin önereceği ilaçlarla gerçekleştirilir.
Nadir de olsa bazı kısırlaştırma operasyonlarından sonra idrar tutamama veya tüy dökülmesi gibi hormonal yetersizliğe bağlı komplikasyonlar görülebilir.
Dişi Köpeklerde Kısırlaştırma hangi durumlarda sakıncalıdır?
Doğumdan hemen sonra veya yavrular sütten kesilmeden önce yapılan operasyonlar, yalancı gebelik sırasında yapılan operasyonlar sakıncalıdır. Kızgınlık döneminde mümkünse operasyon yapmaktan kaçınılmalıdır. Genel sağlık durumu uygun değilse operasyon yapılmamalıdır.
Dişi Hamile köpeğimi kısırlaştırabilirmiyim?
Evet kısırlaştırabilirsiniz. Ancak bu işlemi hamileliğin erken dönemlerinde yaptırırsanız daha uygun olur. Eğer bir zorunluluk varsa gebeliğin son gününde dahi operasyon yaptırabilirsiniz.Ama benim tavsiyem normal doğumdan sonra yapılmasıdır aynı anda hem sezeryan hem de yumurtalık ve rahimlerin alınması anne köpek için ağır olabilir.ancak zorunlu sezeryan durumlarında anne köpeğin genel yapısına bakılarak karar verilmesi daha doğru olur.
Dişi Hamile Köpeklerde doğumun başladığını nasıl anlayabiliriz?
Genelde huzursuzdurlar.fabrika köpeklerinde toprağı kazma görülür,iştahsızlık,sık sık soluma görülmektedir.Bu ilk kez doğum yapanlarda daha belirgindir ve 12 saat kadar sürmektedir.İlk yavrunun çıkışı ortalama 1 saati bulur ve göbek kordonu kopmaz anne kordonu dişleri ile ezerek koparır Yavru zarları 10-15 dakika sonra atılır ve anne tarafından yenir.Kısa bir aradan sonra sancılar tekrar başlar ,bu gecikme 30 dakika kadar sürmektedir,İkinci yavru birinci için gerekenden daha kısa zaman da doğmaktadır ,üçüncü yavruda kısa bir dinlenme sonunda hemen doğar bu durumda özel bir durum olmadıkça dişi köpek yavruları 6 saat içinde veya buna yakın sürede doğar son yavrunun zarları hemen doğumla veya kısa bir sürede atılır bazı vakalarda atılması 24 saati bulabilir.Unutulmaması gereken en önemli olgular doğum sırasında içeride gürültü olmaması,ışık kaynağının loş olması ,anne köpeğin doğum alanının geniş olması köpek kulübeleri genelde dar olduğu için anne köpek dönerken yavruların üzerine oturarak onlara zarar verebilir.Anneye emzirirken kalmaması gerektiği bilemiyorsa gösterilmesinde fayda vardır çoğu köpek bunu içgüdüsel olarak yapar.
Dişi Hamile köpeklerde doğumdan önce yapılması gereken bakımlar nelerdir?
Köpeklerde doğumdan önce hatta çiftleşmeden hemen sonra hastalarıma tavsiyem yemeklerinin protein oranının artırılması gerekirse yavru kodu mamaların kullanılması ayrıca calsiyum tabletleri kullanımı ,köpeklere özel vitamin tableti kullanımı ,çiftleşmeden önce aşı programlarının tamamlanması özellikle ülkemizde anne köpeklerde iç paraziter tedavinin hamilelikte en geç başlangıç döneminde yapılarak bitirilmesi belli bir süreye kadar ,yoğun kemik tüketiminden kaçınılması vs tavsiyelerimdir.Eğer gerekli takviyeler yapılmasa doğum güç olabilir,annenin sağlığı bozulabilir,yavrular anne karnında ölebilir,güç doğum olabilir vs.Bu arada hamilelik döneminde anne köpekte 15 gün aralarla ultrasonografi çektirmeyi tavsiye ederim.
Dişi köpeklerde yalancı gebelik sıklıkla görülür mü sebepleri ve belirtileri nelerdir?
Dişi köpeklerde yaygın olarak görülebilmektedir.Kedilerde ise nadiren görülebilir.Belirtileri Tipik hamile davranışları gösterirler dişi köpeklerde iştah artışı,gizlenme duygusu,karın bölgesinin büyümesi,hareketlerde azalma,yuva yapma çabası,canlı olmayan oyuncak vs objeleri sahiplenerek annelik yapmaya çalışması,meme bezlerinde büyüme,meme bezlerinde süt akıntısı bu akıntı bazen hepsinde değil bir memede görülebilir.gebelikle karışabilir prognozu iyidir,tanıda abdominal palpasyon özellikle ultrasonografi /radyoloji muaynesiyle tanı net konulabilir.
Dişi köpeklerde güç doğum sebepleri ve klinik belirtiler nelerdir?
Köpeklerde güç doğum uterus tembelliği,annenin pelvis kanalının dar olması,yavrunun büyük olması,yavrunun hamilelik sırasında içeride ölmesi,yavrunun anormal fötal yerleşimde olması,hipokalsemi,fötal kortikosteroid yetersizliği,doğum kanalının yeterince açılmaması gibi sebepleri sıralayabiliriz.Özellikle brachycephalic ırklar pelvisleri dardır,miniature ırklar sinirli ve tek yavru yapma eğilimindedirler.Köpeğinizin güç doğum yapıp yapmadığını şu klinik belirtilerle anlayabiliriz.Abdominal kasılmalara rağmen 30-60 dakikaya kadar doğumun olmaması durumunda,rektal ısının düşmesinden 24-36 saat sonra yavruların doğmamış olması,yavrulama sırasında ağlama,vulva bölgesinin yalanması yada dişlenmesi,gebeliğin normal süresinin uzaması,bir yavrunun doğumunun üzerinden 4-6 saat geçmesi durumunda bir veteriner hekimden yardım almanızı tavsiye ederim.Genelde kesin tanıda yavruların 45-60 dakikalar arası doğması,doğumun iki gün gecikmesi,2 saat süren uterus hareketlerine rağmen yavruların doğmaması şüphe uyandırır.Ultrasonografi yavrunun sağlıklı olup olmadığını anlamak için yaralı bir yöntemdir.
Dişi köpeklerde piyometra belirtileri ve nedenleri nelerdir?
Dişi köpeklerde halsizlik,iştahsızlık,çok su içme,kusma (en önemlisi),serviksin açık olması purulent ,kanlı bir akıntı,serviks kapalı ise akıntı yoktur karın bölgesi dolgundur.şok,ölüm olayı genelde glomeruonefritisten kaynaklanır.sebepleri olarak 7-8 yaş üstü köpeklerde e.coli,streptococcus,staphylococcus,pseudomonas,pr oteus spp,medroxyprogesteron uygulaması,overiohisterektomiden sonra kalan uterus dokusunda dişi köpeklerde pyometra rahim iltihabı gelişebilir kesin tanı ultrasonografi ve röntgenle konur ilerlemiş olgularda tedavide cerrahi yöntem kullanılır.
Dişi köpeklerde kistlere rastlanır mı?
Evet rastlanabilir.Bunun olup olmadığını 21 günden uzun süren östrus,hormon tedavisi yapılmış olması durumıunda kistelerden şüphelenmekteyiz.Bu durum dişi köpeklerde kansızlık,yüksek östrojen düzeyine buda dişi köpeklerde lökopeni ve trombositopeniye neden olmaktadır.Özellikle dişi köpeklerde yapılan ultrasonografi çekimlerinde kistler değişik çaplarda görülebilir tedavide overiohisterektomi veya GnRH tedavisi önermekteyiz.
Dişi köpeklerde meme iltihabı görülür mü?
Evet görülür özellikle meme bezleri şiş,sıcak,ağrılıdır.Süt içeriği kanlı,bulanık,yogun,alkalidir,ateş,halsizlik,iştah sızlık,yavruyu istemememe görülür neden olarak meme uçlarından ,açık yaralardan bulaşan e.coli,staphilococcus,streptococcus sayılabilir.
Dişi köpeklerde meme tümörlerinin önemi nedir?
Erken overiohisterektomi 2.5 yaş altı predispozisyon hazırlar,hormonların rolü olduğu düşünülmektedir,Duyarlı ırklar 10-11 yaş,7 yaşından büyük kediler,cocker spaniel,poodle,fox ve Boston terrierler vs dir.Klinik olarak dişi köpeklerde 1 yada daha fazla kitle,bu kitlelerin üzerinde yalamaya bağlı ülser yaraları görülür kolay kolay iyileşmez.Bu kitleler herhangi bir yere metaztaz yaparlar tedavide operasyon,radyasyon tedavisi,immun bağışıklık ilaçları,hormonal maniplasyon gibi tedaviler yapılabilir.Biopsi ile tümörün tipinin saptanmasında fayda vardır.
Dişi köpeklerde çiftleşmeden sonra istenmeyen gebelikler önlenebilirmi?
Evet önlenebilir.Bununla ilgili özel veteriner enjektabl ilaçlar bulunmaktadır.Bu konuda veteriner hekiminizle görüşmenizi tavsiye ederim.
Dişi köpeklerde çiftleşme yaşı ne zaman olmalıdır?
Genelde en uygun dönem ilk 18-24 aydan sonraki dönemdir köpekleri erken yaşlarda çiftleştirmelerde ciddi sorunlar çıkabilmektedir.
Hamile köpeklerde stres faktörlerinin oluşmaması için öneriniz nelerdir?
Düzgün olarak beslenme ve günlük eğsersiz yürüyüşlerinin yapılması ve köpeğinize daha fazla ilgi ve sevgi vermenizi öneririm.
Dişi köpeğimi doğumdan sonra tekrar ne zaman çiftleştirebilirim?
Köpeklerde doğumdan sonra ilk adet döneminde çiftleşmeyi kesinlikle önermemekteyim en az 1-2 yıl geçmesini öneriyorum.
Köpeğimin hayali gebe olup olmadığını nasıl anlayabilirim?
Bu konuda en kesin yöntem veteriner hekiminizin yapacağı ultrasonografi taraması kesin yanıtı verecektir.
Erkek köpeklerde doğum kontrol yöntemleri nelerdir?
Köpeklerde orşektomi ve vasektomi yapılmaktadır.Bu işlemler cerrahi olarak yapılmaktadır.Kastrasyon yöntemi testislerin tamamen alınmasıdır kastrasyonla üreme ortadan kalkar evde dolaşma azalır,insanları aşma hareket yapma engellenir,uysal ,sevgi gösterme eğilimi artar ve insancıl olurlar.
Operasyonla kısırlaştırma ,dişilerde ilk östrustan önce kısırlaştırma,ovarian siklus aktivitesinin steroid hormonla baskılanması(megestrol acetate,depo progesteron,depo progesteron,tetesteron enjeksiyonları.
Erkek köpeklerde fertileteyi (üremeyi) ve çiftleşmeyi engelleyen etkenler nelerdir?
Erkek köpeklerde özellikle beslenmede a vitamini,protein,yaş,sistem hastalıkları,bakım,eklem,kas,kemik,sinir lezyonları,penis ve preputium hastalıkları,hipoplazi,cryptorchidism,endokrin bozuklukları,wolff kanallarının segmental aplazisi,acrosomal bozukluklar,crosomal bozuklar,psikolojik etkenler,masturbasyon ,sexsüel isteğin olmaması,çiftleşme yeteneksizliği, fekondasyon yeteneğinin olmaması veteriner hekim kontrolünde tedavileri yapılmalıdır.
Dişi Hamile köpeklerde beslenme nasıl olmalıdır?
Hamile köpeklerde hamileliğin ilk haftalarında normal oranda verilen yiyecek miktarı,gebeliğin ilerleyen dönemlerinde miktar olarak artımakta fayda vardır.proteinin artırılması faydalıdır.Burada ayrıca öğün sayısının artırılması yağ oranı dengeli gıdalar vermek gerekmektedir.Temiz ve yeterli suyu sürekli bulundurmak gereklidir ayrıca hamile köpekler kilo almaya meyillidirler hamile köpeğin kilo artışının fazla olması güç doğuma neden olabilir.Düzenli olarak egsersiz yürüyüşlerini önermekteyim.Mısır,bugday vs karbonhidrat yönünden zengin yemeklerin verilmesi faydalıdır.Doğumdan önceki son günlerde yemek tüketiminde azalma olur, bazende son 24 saatte tamamen durabilir. Bu durum normal sayılabilir. Doğumdan sonraki ilk gün de yiyecek tüketimi az olabilir ancak bol su vermeye dikkat etmek gerekir.