Köpeklerin Tüy Dökmesi Önlenebilir mi?

Mc_ÖRGE

Kaptan
Özel üye
kopekler%5B1%5D.webp
İster kısa tüylü isterse uzun tüylü olsun tüylerini dökmeyen bir köpek düşünmek imkansızdır. Çünkü köpekler tüy değişimini yapmak zorundadır. Sağlıklı bir tüyün belirli bir ömrü vardır ve zamanı geldiğinde bu tüyler dökülerek yerini yeni tüyler alır.
Köpeğinizin herhangi bir deri problemi yoksa günde en az bir kez yapılan fırçalama ile köpeğinizin üzerindeki ölü tüyleri alarak etrafa saçılmalarını önleyebilirsiniz. Bazı uzun tüylü ırklarda günde iki kez dahi fırçalama yapmak gerekebilir.


Ancak mevsimsel olarak özellikle bahar aylarında tüy değişiminin başlayacağını ve oldukça fazla tüy dökeceğini unutmamalısınız. Bu dönemlerde sizi endişelendirecek boyutta bir tüy dökülmesi olabilir ki bu da gayet normaldir. Çünkü bu dönem tüm tüylerin değiştirildiği dönemdir. Özellikle bu dönemde fırçalama sayısının artırılması tüy değişim dönemini kısaltmasa da etrafa saçılacak tüyleri önlemek açısından önemlidir. Bu durum sizi çok rahatsız edecek boyutlarda ise veterinerinizden yardım istemelisiniz. Gerekli gördüğünde veteriner hekiminiz deri ve tüy yapısını güçlendirecek vitaminler önerebilir.
Ayrıca normal zamanlarda da deriyi güçlendiren çeşitli spesifik ürünleri düzenli olarak kullanarak aşırı tüy dökülmelerini önlemek mümkün olabilir.
Sık yapılan banyolar ve uygun olmayan şampuanlar deri ve tüy sağlığını bozabileceğinden tüy dökülmelerinde artış olabilir. Köpeğin cinsine, deri ve tüy yapısına bağlı olarak değişmekle birlikte ev içinde yaşayan köpekler de ayda bir kez yapılacak banyo çoğunlukla yeterlidir. Kullanılacak şampuanı belirlemek ve yıkama sıklığını saptamak için veteriner hekiminizden yardım alabilirsiniz.
Bölgesel bir tüy dökülmesi durumunda bir deri problemi veya hormanal kökenli bir sorun söz konusu olabilir. Bu tür bir durumda mutlaka veterineriner hekiminizden yardım almalısınız.


 
Geri
Top