• Merhaba Ziyaretçi.
    "Hoşgeldin sonbahar "
    konulu resim yarışması başladı. İlgili konuya BURADAN ulaşabilirsiniz. Sizi de beğendiğiniz 2 resmi oylamanız için bekliyoruz...

Koro nedir ? Koro çeşitleri nelerdir ?

Suskun

V.I.P
V.I.P

Koro

Koro” kelimesinin kökeni eski Yunan kültürünün en önemli lehçelerinden biri olan “İonien” lehçesindeki “khoreia – horus” kelimelerinden türemiş olan “Khoros” kelimesinden gelmektedir. Latince’de; “chorea”, sonraları “chorus”, İtalyanca’da; “coro”, İngilizce’de; “chorus”, Fransızca’da; “Choeur”, Almanca’da “chor”, İspanyolca’da “coro” (Emnalar, 1992, s.1) olarak ifade edilen “koro” teriminin dilimize 19.yüzyılın ikinci çeyreğinde “Muzıka-i Hümayun’daki” İtalyan müzikçiler yoluyla girdiği kabul edilebilir (Say, 2005).
Önceleri el ele tutuşup dans eden daha sonra da bugünkü anlamda şarkı söyleyen topluluklara bu ad verilmiştir





Koro nedir?

1994 yılında Selim ve Kerim Altınok kardeşler tarafından kuruldu. Başlangıçta, Altı Nokta Körler Derneği istanbul Şubesi bünyesinde kurulan ve ülkemizin görme engelli koristlerden oluşan ilk çok sesli korosu olma özelliğini taşıyan topluluk, bu misyonunu 2004 ağustosuna dek, yaklaşık on yıl sürdürdü. Görmezler koro su olarak çok sayıda dinletiler ve açıklamalı konferans konserler verdi.Bu tarihe kadar koro elemanlarının büyük bölümü görme engellilerden oluşmakta ve belirli sayıda gören üye de kabul edilmekte idi.

2004 yılı koro için yeni ufukların hedeflendiği yıl oldu. Ulusal ve uluslararası festivallere, yarışmalara katılmak, daha büyük başarılara imza atmak isteyen koro, aldığı karar ile kapılarını çok sesli müziğe gönül vermiş değişik mesleklerden amatör müzisyenlere açtı. Yeni hedefler doğrultusunda ve değişen vizyonunun gereği olarak topluluk, "Odeon Oda Korosu" adını aldı.

Koronun şefliğini 1994-2003 yılları arasında Selim Altınok yürüttü. 2003 yılı ocak ayından itibaren ise Selim Altınok'un teklifi üzerine şeflik görevini o tarihlerde koro elemanı olan Onur Yılmaz üslendi.

Koro, bugüne kadar çok sayıda kültür ve sanat etkinliğinde yer almış olup, ankara da Türkiye Polifonik Korolar Derneği tarafından gerçekleştirilen korolar şenliklerine 1996 yılından beri düzenli olarak katılmakta ve ödüller kazanmaktadır. Bunlar arasında 1996 yılındaki ilk şenlikte ekstra olarak verilen (jüri özel ödülü) ile 1999 ve 2003 yıllarında elde edilen (homojenite ve tını beraberliği başarı ödülleri) sayılabilir. 2000 yılı şenliklerinde ise koro yine teknik bir ödül olan müzikalite ve müzikal dinamikler başarı ödülünü kazandı.

Kuruluşundan beri atmıştan fazla etkinliğe katılarak, konserler veren koronun repertuarında, Türk bestecilerinin çok seslendirdiği Halk Türkülerinin yanı sıra, Bach, Brahms, Mendelson, Bizet gibi klasik batı müziği bestecilerinin koro eserleri ve düzenlemeleri ile bazı yabancı ülke halk şarkıları bulunmaktadır. Koro halen beş ayrı dilde eser seslendirmektedir. Koronun repertuarının büyük bölümü (Acapella) olarak adlandırılan enstrüman eşliksiz eserlerden oluşmaktadır.




Koro çeşitleri

1-)Çocuk koroları

* Sınıf koroları
* Okul koroları
* Özel çocuk koroları

2-)Gençlik koroları

3-)Yetişkin koroları

4-)Kadın koroları


5-)Erkek koroları

6-)Karma korolar

 
koro ve koro çeşitleri vardır bunlar iyi korolardır. Çocuk koroları - yetişkin koroları- gençlik koroları- kadın ve erkek korolarıdır
 
Koro nedir? kısmında koroyla ilgili bir açıklanma yapılmamış sadece isimler verilmiş tanım berbat
 
Geri
Top