8 adet patlıcan
3 adet domates
5-6 adet çarliston/sivri biber
3-4 diş sarımsak
Limon
Zeytinyağı
Tuz
Maydanoz
Patlıcanları ateş üzerinde közleyin. Mangalda veya ocakta ızgara üstünde közleyebilirsiniz.
Közlendiğini nasıl anlayacaksınız? Piştiğinde patlıcan söner gibi oluyor ve içindeki su kaynayıp buhar çıkmaya başlıyor. O zaman ateşten alabilirsiniz. Tabii çevire çevire közlüyorsunuz.
Közledikten sonra patlıcanın kabuklarını soymak gerekiyor.
Eğer ateşten aldığınız patlıcanları gazete kağıdının arasına koyarsanız kabukları daha rahat ayıklayabilirsiniz.
Musluğu açıp suyu incecik akıtın ve elinizi ıslattığınız kadarıyla kalan ufak kabukları da sıyırın. Patlıcanları suya tutmayın, tadı kaçmasın. Rengi açık olsun isterseniz limon suyuna yatırın. Beklerken kararmasınlar.
Diğer tarafta domates ve biber ekleyecekseniz onları da ateşte közleyip, kabuklarını soyduktan sonra ufak ufak doğrayın. (Domatesi biz közlemeden de ekliyoruz, her defasında da biber ilave etmiyoruz. )
Maydanozu da ince ince kıyın.
Patlıcanları doğrama tahtasına alın ve rahmetli Özcan teyzemin bana öğrettiği gibi patlıcanları didmeniz gerekiyor.
Yani bıçağı bastırıp ileri doğru sıyırarak patlıcanı ezerek koparın.
Bunu kısa aralıklarla yapacaksınız, böylece uzun uzun saçaklanmamış olacak.
En son közleme kabında pişirdiğim patlıcanlar lokum gibi oldu ve bu didme işlemini çok kolay yapabildim.
Sarmısakları ayıklayıp tuz ile birlikte havanda dövün ve bütün malzemeyi bir araya getirip karıştırın.
Özellikle ızgara köfte ve etin yanına çok yakışan bir mezedir.
Tabii bir de rakı açtınız mı, değmeyin keyfinize…