KPSS’de oturumlar ne demektir ve kimler hangi oturumlara katılır?
Tüm oturumlara katılmak sadece KPSS/A, yani lisans mezunları için geçerlidir. Yani Önlisans/Lise mezunlarının katıldığı KPSS/B sınavında sadece tek oturum yapılmaktadır. KPSS/B sınavı Pazar sabah yapılmakta ve bu sınavda Genel Yetenek 75 ve Genel Kültür 75 olmak üzere 150 soru sorulmaktadır
KPSS/A (Lisans mezunları sınavı, öğretmenlik vs.) oturumları, cumartesi sabah ve öğleden sonra ve Pazar da yine aynı şekilde sabah ve öğleden sonra olmak üzere toplamda 4 tanedir. Her bir oturum için ayrıca ücret ödenir ve ilk oturuma girmek zorunludur.
1. Oturum (Cumartesi Sabah) (KPSS/A)
KPSS sınavına giren herkes katılmak zorundadır. Bu oturumda Genel Kültür ve Genel Yetenek başlıkları altında toplam 120 soru, Yine sadece KPSS/A (Lisans) için isteğe bağlı olarak 60 soruluk Ingilizce sınavı da cumartesi sabah oturumunda yapılmaktadır.
Cumartesi sabah oturumunda sorulan Genel Yetenek 30 Türkçe sorusu ve 30 Matematik sorularından oluşmaktadır. Genel Kültür ise, 30 Tarih, 18 Coğrafya ve 12 Vatandaşlık sorularından oluşmaktadır.
2. Oturum (Cumartesi Öğleden sonra) (KPSS/A)
120 soruluk eğitim bilimleri sınavı yapılmaktadır. Sadece öğretmen adayları katılır bu sınava.
3. ve 4. Oturumlar (Pazar sabah ve öğleden sonra) (KPSS/A)
Bu oturumlara lisans mezunu olan herkes katılabilir. Içeriğinde iktisadi derslerle beraber sosyal alan dersleri de mevcuttur. Bu oturumlara katılmadaki amaç, A sınıfı devlet personeli atamalarında öngörülen puanları elde etmektir. Müfettiş yardımcılığı, kontrolörlük, stajyer müdürlük gibi atamalar bu puanlar kullanılarak yapılır.