• Merhaba Ziyaretçi.
    "Hoşgeldin sonbahar "
    konulu resim yarışması başladı. İlgili konuya BURADAN ulaşabilirsiniz. Sizi de beğendiğiniz 2 resmi oylamanız için bekliyoruz...

Kripto Kripto Borsada Teknik Analiz Nedir?

YoRuMSuZ

Biz işimize bakalım...
Teknik analiz (TA), genellikle grafik olarak anılacaktır, önceki fiyat eylem ve hacim verilerine dayalı gelecekteki piyasa davranışlarını tahmin etmeyi amaçlayan bir analiz türüdür. Teknik analiz yaklaşımı, geleneksel finansal piyasalarındaki stoklara ve diğer varlıklara kapsamlı bir şekilde uygulanır, ancak aynı zamanda kripto para piyasasındaki dijital para birimlerinin ticaretinin de ayrılmaz bir bileşenidir.

Bir varlığın fiyatı etrafında birden fazla faktörü dikkate alan temel analizin aksine, teknik analiz sıkı bir şekilde tarihsel fiyat eylemine odaklanmıştır. Bu nedenle, bir varlığın fiyat dalgalanmalarını ve hacim verilerini incelemek için bir araç olarak kullanılır ve birçok trader (borsada al sat yapan kişi), eğilimleri ve olumlu ticaret fırsatlarını belirlemek için kullanır.

17. yüzyılda Amsterdam ve 18. yüzyılda Japonya'da ilkel teknik analiz biçimleri ortaya çıkarken, modern teknik analiz genellikle Charles Dow'un çalışmalarına kadar uzanır. Finansal bir gazeteci ve Wall Street Journal'ın kurucusu olan Dow, bireysel varlıkların ve piyasaların, sıklıkla bölümlere ayrılarak incelenebilecek eğilimler içinde hareket ettiğini gözlemleyen ilk kişiydi. Çalışmaları, bir süre sonra teknik analizdeki gelişmeleri teşvik eden Dow teorisini doğurdu.

Erken evrelerde, teknik analizin temel yaklaşımı el yapımı levhalar ve manuel hesaplamalara dayanıyordu, ancak teknoloji ve modern bilgisayar ilerlemesi ile teknik analiz yaygınlaştı ve şimdi birçok yatırımcı ve trader için önemli bir araç haline geldi.

Teknik analiz nasıl çalışır?​

Belirtildiği gibi, teknik analiz temel olarak bir varlığın mevcut ve önceki fiyatlarının incelenmesidir. Teknik analizin temel temel varsayımı, bir varlığın fiyatındaki dalgalanmaların rastgele olmadığı ve genellikle zamanla tanımlanabilir eğilimlere dönüştüğüdür.

Özünde, teknik analiz, genel piyasa duygularının bir temsili, arz ve talep piyasa güçlerinin, analizidir. Diğer bir deyişle, bir varlığın fiyatı, karşıt satış ve satın alma güçlerinin bir yansımasıdır ve bu güçler, traderların ve yatırımcıların (esasen korku ve açgözlülük) duygularıyla yakından ilişkilidir.

Dikkat edilmesi gereken, teknik analiz, yüksek hacim ve likidite ile normal koşullar altında çalışan pazarlarda, daha güvenilir ve etkili olarak kabul edilir. Yüksek hacimli pazarlar, fiyat manipülasyonuna ve yanlış sinyaller yaratabilecek ve teknik analizi faydasız hale getirebilecek anormal dış etkilere karşı daha fazla dayanıklıdır.
Fiyatları incelemek ve sonunda uygun fırsatları tespit etmek için, traderlar göstergeler olarak bilinen çeşitli grafik araçlarını kullanmaktadır. Teknik analiz göstergeleri, traderlerın mevcut eğilimleri belirlemelerine ve gelecekte ortaya çıkabilecek eğilimler hakkında bilgiler vermelerine yardımcı olabilir. Teknik analiz göstergeleri hatalı olabileceğinden, bazı traderlar riskleri azaltmanın bir yolu olarak birden fazla göstergeden yararlanırlar.

Genel Teknik Analiz göstergeleri​

Tipik olarak, teknik analiz kullanan traderlar, grafikler ve tarihsel fiyat eylemine dayanan piyasa trendlerini test etmek ve belirlemek için çeşitli göstergeler ve metrikler kullanmaktadır. Çok sayıda teknik analiz göstergesi arasında, basit hareketli ortalamalar (SMA) en çok kullanılan ve tanınmış örneklerden biridir. Adından da anlaşılacağı gibi, basit hareketli ortalamalar (SMA) belirli bir süre içinde bir varlığın kapanış fiyatlarına göre hesaplanır. Üstel hareketli ortalama (EMA) ise son kapanış fiyatlarına eski fiyatlamalara oranla daha çok ağırlık veren basit hareketli ortalamaların değiştirilmiş bir versiyonudur.
Bir başka yaygın olarak kullanılan gösterge, osilatörler olarak da bilinen, bir gösterge sınıfının bir parçası olan göreceli güç indeksi (RSI) ' dir. Kısaca, zamanla fiyat değişiklikleri izlemek olan hareketli ortalamalar aksine, osilatörler fiyatlandırma verilerine matematiksel formüller uygulayarak ve önceden tanımlanmış aralıklar içinde kalan okunabilir veriyi üretir. Göreceli güç endeksinde (RSI), değer aralığı 0 ila 100 arasındadır.

Bollinger Bantları (BB) göstergesi, trader'lar arasında oldukça popüler olan başka bir osilatör türüdür. BB (Bollinger Bantları) göstergesi, hareketli bir ortalama çizgisinin etrafında akan iki yanal banttan oluşur. Potansiyel olarak aşırı alım ve aşırı satım pazar koşullarını belirlemek ve piyasa oynaklığını ölçmek için kullanılır.

Daha temel ve basit teknik analiz araçlarının yanı sıra, veri üretmek için diğer göstergelere dayanan bazı göstergeler de vardır. Örneğin, Stokastik RSI, normal RSI'ya matematiksel bir formül uygulanılarak hesaplanır. Başka bir popüler örnek "trend takip eden" (MACD) göstergesidir. MACD'nın ana satırı (MACD hattı), iki üstel hareketli ortalamanın (EMA) farkını ortaya koyulması ile oluşturulur. İlk satır daha sonra başka bir üstel hareketli ortalama (EMA) oluşturmak için kullanılır ve sinyal hattı olarak bilinen ikinci bir satıra neden olur. Buna ek olarak, bu iki satır arasındaki farklılıklara göre hesaplanan MACD histogramı vardır.

Ticaret (Trading) sinyalleri​

Göstergeler genel eğilimleri tanımlamak için yararlı olsa da, potansiyel giriş ve çıkış noktaları (satın al veya sat sinyalleri) hakkında bilgi vermek için de kullanılabilirler. Belirli olaylar bir gösterge grafiğinde meydana geldiğinde bu sinyaller oluşturulabilir. Örneğin, RSI 70 veya daha fazla, bir okunabilir veri üretir ve pazarın aşırı alım koşulları altında çalıştığını ifade eder. Aynı mantık, RSI - genellikle aşırı satış piyasa koşulları için bir sinyal olarak algılanır - 30 veya daha azına düştüğünde de geçerlidir.

Daha önce tartışıldığı gibi, teknik analiz tarafından sağlanan ticaret sinyalleri her zaman doğru değildir, ve teknik analiz göstergeleri tarafından önemli miktarda yanlış sinyal da üretilmektedir. Bu, özellikle geleneksel piyasalardan çok daha küçük olan ve daha değişken olan kripto para piyasaları için endişe vericidir.

Her türlü pazarda yaygın olarak kullanılsa da, birçok uzman tarafından tartışmalı ve güvenilmez bir yöntem olarak görülmekte ve genellikle “kendini tatmin edici " olarak anılmaktadır. Böyle bir terim, yalnızca çok sayıda insanın gerçekleşeceğini varsaydığı için gerçekleşen olayları tanımlamak için kullanılır.

Eleştirmenler, finansal piyasalar bağlamında, eğer çok sayıda trader ve yatırımcı, destek veya direnç çizgileri gibi aynı göstergelere güveniyorsa, bu göstergelerin çalışma şansı artacaktır.

Öte yandan, birçok teknik analiz destekçisi, her chartist'in çizelgeleri analiz etme ve mevcut birkaç göstergeyi kullanmanın kendi has yolunun olduğunu iddia etmekte; bunun da çok sayıda trader'ın aynı stratejiyi kullanmasının neredeyse imkansız olduğunu vurgulamaktadırlar.

Teknik analiz & Temel analiz​

Teknik analizin dayandığı temel piyasa fiyatlarının belirli bir varlık ile ilgili tüm temel faktörleri zaten yansıtmasıdır. Ancak teknik analiz (TA) yaklaşımının aksine, esas olarak tarihsel fiyat verileri ve hacmi (piyasa grafikleri) üzerine odaklanan temel analiz (FA), nitel faktörlere daha fazla önem veren daha geniş bir araştırma stratejisini benimser.

Temel analiz, bir varlığın gelecekteki performansının sadece tarihsel verilerden çok daha fazlasına bağlı olduğunu düşünmektedir. Esasen, temel analiz (FA), şirket yönetimi, itibarı, piyasa rekabeti, büyüme oranları ve endüstri sağlığı gibi çok çeşitli mikro ve makro ekonomik koşullara dayanan, bir şirketin, işletmenin veya varlığın içsel değerini tahmin etmek için kullanılan bir yöntemdir.

Bu nedenle, esas olarak fiyat eylemi ve piyasa davranışı için bir tahmin aracı olarak kullanılan teknik analizin (TA) aksine, temel analiz (FA), bağlamına ve potansiyeline göre bir varlığın aşırı değerli olup olmadığını belirlemek için bir yöntemdir. Teknik analiz çoğunlukla kısa vadeli traderlar tarafından kullanılırken, temel analiz fon Yöneticileri ve uzun vadeli yatırımcılar tarafından tercih edilme eğilimindedir.

Teknik analizin önemli bir avantajı, kantitatif verilere dayanmasıdır. Bu nedenle, fiyat tarihinin objektif bir araştırması için bir çerçeve sağlar ve temel analizin daha nitel yaklaşımı ile birlikte gelen tahminlerin bazılarını ortadan kaldırır.

Bununla birlikte, ampirik verilerle ilgilenmesine rağmen, teknik analiz hala kişisel önyargı ve öznellikten etkilenir. Örneğin, bir varlık hakkında belirli bir sonuca ulaşmak için güçlü bir şekilde zorlayan bir trader, muhtemelen önyargılarını desteklemek ve önyargılarını yansıtmak için kendi kullandığı teknik analiz araçlarını manipüle edebilecektir ve birçok durumda bu onların farkındalığı olmadan gerçekleşir. Ayrıca, teknik analiz, piyasaların net bir desen veya eğilim sunmadığı dönemlerde de başarısız olabilir.

Uzun süredir hangi yöntemin daha iyi olduğu konusunda tartışma dururken, hem teknik analiz (TA) ve hem de temel analiz (FA) yaklaşımların bir arada olduğu bir seçim çok daha mantıklı olarak kabul edilir. Temel Analiz (FA)genellikle uzun vadeli yatırım stratejileri ile ilgili olsa da, teknik analiz (TA), trader ve yatırımcılar (örneğin, uygun giriş ve çıkış noktalarını belirlemeye çalışırken) için yararlı olabilir ve kısa vadeli piyasa koşulları açısından anlayışlı bilgi sağlayabilir.

Kaynak: Binance
 
Geri
Top