• Merhaba Ziyaretçi.
    "Hoşgeldin sonbahar "
    konulu resim yarışması başladı. İlgili konuya BURADAN ulaşabilirsiniz. Sizi de beğendiğiniz 2 resmi oylamanız için bekliyoruz...

Küf tüm yiyeceklerde Küf oluşabilir

yesim434

Hırçın Karadeniz Kızı Biricik Yeşim
AdminE
Küf tüm yiyeceklerde oluşabilir; örneğin ekmek, meyve veya peynir. Kesersem yine de ne yiyebilirim ve neyi atmam gerekir?
Çeşitli gıdalardaki küf oluşumuna genel bakış

Yiyeceğe bağlı olarak yiyeceklerdeki küfle en iyi nasıl başa çıkmanız gerektiğini kontrol ediyoruz. Bu önemlidir çünkü küf bazı yiyeceklerde gözle görülmez şekilde yayılır. O zaman sadece görünen yerde değil, her yerdedirler. Küf zehirli olabileceği için onu yemeyi bırakmak önemlidir.
Ekmek, meyve vb. için ne geçerlidir? Küflenirse atmanız gerekenler:
Ekmek
reçel veya komposto
Süt
Quark, yoğurt veya tereyağı gibi süt ürünleri
Et veya taze sosis
Taze veya yarı sert peynir
meyve suları
Şeftali, armut veya narenciye gibi su açısından zengin meyveler
Meyveler
marul
Domates gibi su açısından zengin sebzeler
Baharat
Kurutulmuş meyveler
tahıl veya un
Fındık, çekirdek veya tohumlar
Kahve
Sosis, sert peynir ve katı sebzelerde küf oluşmuşsa şunları kesin:

Salam gibi tek parça halinde havayla kurutulmuş sosis
Parmesan veya dağ peyniri gibi sert peynirler
Havuç veya yaban havucu gibi sert sebzeler

Peynir ve salam istisnadır: yenilebilir küf?

Bütünlük için: Örneğin peynir veya salamdaki asil küf söz konusu olduğunda küf kasıtlıdır ve elbette yenilebilir.

Yumuşak peynir veya salamdaki asil küf diğer peynir veya sosis türlerine yayılırsa iştah açıcı olmayabilir ancak tehlikeli değildir. Noktalar basitçe kesilebilir. Ancak kasıtlı küflenen yiyecekleri ayrı ayrı saklamak en iyisidir.
 
Dondurmak veya ısıtmak küflenmeye karşı yardımcı olmaz
Hangisi işe yaramıyor: ısıtmak veya dondurmak. Küf çok stabildir ve özellikle sıcak veya soğuk sıcaklıklarla yok edilemez.
Küflü yiyecek ve içecekler için temel kural


Gördüğünüz gibi çöpe atmamız gereken yiyeceklerin listesi, küf yiyebileceğiniz veya etkilenen bölgeyi kesebileceğiniz listeden çok daha uzun.

Genel bir kural olarak uzmanlar, şüpheye düştüğünüzde yiyeceğin atılmasını tavsiye ediyor. Hepimiz yiyecekleri israf etmek istemesek de küf aslında çok sağlıksız olabilir ve örneğin kanserojen etkiye sahip olabilir.

Küf yersem ne kadar zehirli olur?

Küflenmeyi hafife almamalı ve çok dikkatli olmalısınız. Federal Risk Değerlendirme Enstitüsü gıdadaki küf hakkında şunları söylüyor:

Küf, mikotoksin adı verilen ve küçük miktarlarda bile sağlığa zararlı olabilecek toksinler üretebilir. Olası sağlık sorunları kusma veya ishalden karaciğer ve böbrek hasarına ve hatta kansere kadar uzanır.

Küf, özellikle şeker hastalığı olan veya bağışıklık sistemi zayıf olan kişiler için tehlikelidir. Hamile kadınların ve çocukların da küf konusunda daha dikkatli olmaları ve kesinlikle yememeleri gerekir.
 

Meyve, ekmek vb. üzerinde küf oluşmasını önlemek için ipuçları


Elbette yiyeceklerin küflenmesini önlemek en iyisidir. Şuna dikkat edebilirsiniz:
1. Çok fazla satın almayın ve taze satın alın

Evet, bu çok açık. Yine de küflenmeye karşı en iyi çözüm elbette: Çok fazla satın almayın ve uzun süre saklamaktansa daha sık taze bir şeyler almak daha iyidir. Süpermarketteki yiyeceklere bakmak en iyisidir: taze mi yoksa örneğin mandalina ağında çürümeye başlayan bir tane var mı?
2. Yiyecekleri uygun şekilde saklayın

Özellikle önemli olan, gıdanın küf istilasına karşı mümkün olduğu kadar korunması için doğru ve hijyenik saklanmasıdır. Serin, kuru ve temiz olmalıdır. Buzdolabını düzenli olarak temizlemek ve sıcaklığın doğru ayarlandığından emin olmak en iyisidir.

Depolamayla ilgili ipuçlarını tüketici danışma merkezinde bulabilirsiniz!

3. Baskı noktalarına dikkat edin


Özellikle meyve ve sebzelerde küf sıklıkla baskı noktalarında veya kabukta çatlakların olduğu yerlerde oluşur. Meyve sepetini ara sıra kontrol etmek ve "kusurlu" meyveleri erkenden tüketmek en iyisidir.
 
Geri
Top