Kur'an Sureleri

YoRuMSuZ

Biz işimize bakalım...
Sure İslam dininin kutsal kitabı olan Kur'an'da ayetlerden meydana gelen 114 bölümden herbirine verilen isimdir. Sözlük anlamı yüksek rütbe, şeref, yüksek olarak yapılmış bina demektir. Sureler uzunluk ve kısalıklarına göre 4'e ayrılır:
  1. En uzun yedi sureye (ikinci Bakara suresinden başlayarak, dokuzuncu Tevbe suresine kadar olanlara) Seb'üt-tıval (en uzun yedi sure) denir.
  2. Ayet-i kerime sayıları 100 civarında olanlara El-Miun,
  3. Ayet-i kerime sayısı 100'ün altında olanlara El-Mesani denilmiştir.
  4. Namaz sureleri diye isimlendirilen sureler, Kuran-ı Kerim'in son 10 suresidir.
İlk sure Fatiha, son sure Nas'dır. Tarihsel olarak ilk sure Alak, son sure Nasr'dır. En uzunu 286 ayetten meydana gelen Bakara, en kısa sure ise 3 ayetten meydana gelen Kevser'dir. Kuran-ı Kerim'de Tevbe Suresi dışındaki sureler, besmeleyle başlar.

Surelerin yerleri Peygamber tarafından bildirilmiştir. Üçüncü Halife Osman'nın, Hicret'in 25. senesinde yazdırdığı altı mushafta bu sureleri yerlerine koymuştur.

Surelerin İniş Sırası
Sureler, Peygamber'e inme yerine göre de ikiye ayrılır. Mekke'de inen sureler Mekki'dir. Hicretten sonra Medine-i Münevvere'de inen sureler de Medeni olarak isimlendirilir. Mekki surelerin sayısı 86, Medeni surelerse 28'dir.

mekki_1.webp
medeni_1.webp

Yukarıdaki sıralamada Zilzal, İnsan, Rahman ve Ra'd sureleri Medeni Sureler arasında yer almıştır. Fakat çağdaş araştırmacılara göre bu sureler Mekke döneminde inmiştir. Üslup ve içerik itibariyle incelendiğinde bu sureler Mekki sureler ile benzerlik göstermektedir. Ancak henüz ispatlanmış değildir.
 
Geri
Top