Kürt Böreği Malzemeleri
- 1 çay bardağı ayçiçeği yağı
- 150 gram tereyağı
- 2 adet yumurta
- 1 çay bardağı yoğurt
- ½ çay bardağı su
- ½ çay kaşığı tuz
- 1 paket kabartma tozu
- 4,5 su bardağı un
- 4 yemek kaşığı pudra şekeri
Kürt Böreği Tarifi
- 4,5 su bardağı ölçüsündeki unu derin ve geniş bir karıştırma kabına dökün ve kabartma tozunu ekledikten sonra; kabın orta kısmını elinizle açın.
- Kabın orta kısmına yumurta, tuz, yoğurt ve ayçiçeği yağını ekleyin.
- Yavaş yavaş ılık su ekleyerek; hamuru kendini toparlayana kadar yoğurun.
- Pürüzsüz bir görünüm alan ve kıvamında olan hamuru, yumurta ya da avuç içi büyüklüğünde keserek ayrın.
- Keserek ayırdığınız bu hamurların üzerini nemli bir bez ile kapatın, yarım saat kadar dinlendirin.
- Tereyağını bir tavaya alarak, kısık ateşte eritin ve üzerine çıkan köpüklerini tavadan ayırarak sade bir yağ haline getirin.
- Dinlenen hamur yumrularını merdane yardımı ile yaklaşık olarak bir yemek tabağı büyüklüğünde açın. Bütün hamur yumrularına aynı işlemi uygulayın.
- Fırın tepsisi ölçüsüne gelen yufkaları, tavada eritmiş olduğunuz tereyağını bir fırça yardımı ile serperek üst üste dizin.
- Yağladığınız bu yufkaları, oklava ya da merdane yardımı ile açabildiğiniz kadar ince açın. Zira ne kadar ince açılırsa, lezzeti o kadar artacaktır.
- İnce bir şekilde açtığınız bu hamurları; teker teker yağlayarak rulo şeklinde sarın.
- Yağladığınız bu ruloyu 4 eşit parçaya bölerek buz dolabında yarım saat ya da 45 dakika civarlarında soğuması için bekletin.
- Buzdolabında soğuması için bırakmış olduğunuz hamur rulolarını zamanı gelince çıkartarak, oda ısısında dik bir konumda dinlendirin.
- Dinlendirdikten sonra, üzerlerine nişasta dökerek oklava ya da merdane ile fırın tepsisi büyüklüğünde açın. Fakat bu noktada dikkat etmeniz gereken en önemli husus, en üste konulacak olan yufkanın en ince yufka olması gerektiğidir.
- Açtığınız hamur yumrularını, en üstte en incesi olacak şekilde; daha önceden yağladığınız fırın tepsisine her bir yufka arasına pudra şekeri dökerek, üst üste eşit bir şekilde yerleştirin.
- Tereyağından kalan yağ karışımını, yufkaların üzerine serperek yağlayın.
- Daha önceden 180 derece ısıttığınız fırına tepsiyi ekleyerek, yufkaların üst kısmı kızarana kadar pişirin.
- Kızardıktan sonra yarım saat kadar oda ısısında böreği dinlendirin. Dinlendirdiğiniz böreği küçük kareler şeklinde dilimleyerek, isteğinize bağlı olarak üzerine pudra şekeri dökerek servis edebilirsiniz.
Kürt böreginin hikayesi
Kürt Böreği Nasıl Yapılır?
Ee arkadaşım, buraya kadar tarihini anlattın, isminin anlamını anlattın ama canımızı da çektirdin diyorsanız en yakın börekçiye bir koşu gidin. Peki, bu böreği evde yapmak istersek nasıl bir yol izleyeceğiz? İşte size amme hizmeti, kamuyu bilgilendirme hizmeti!Kürt böreği yapımı esasında oldukça kolaydır fakat uyulması gereken bir takım kurallar ve püf noktalar olduğu için, bazı durumlarda istenildiği gibi sonuç alınamadığı da oluyor. Bu nedenle aşağıda yer alan tarife uyarak, belirlenmiş ölçüler ile yapmanızı öneriyorlar.
Kürt Böreği Püf Noktalar
Kürt böreğinin daha lezzetli olabilmesi için, yapımı esnasında ya da servis esnasında birkaç detaya uyabilirsiniz. Örneğin Kürt böreği yaparken, kullanılan tepsi geniş olmalıdır. Dar alanlarda tam anlamıyla pişmemesinin yanı sıra, aynı zamanda çıtır olma özelliğini de kaybedebilir.Hazır yufka ile Kürt böreği, birçok kişi tarafından sıklıkla tercih edilen bir tariftir fakat hazır yoğrulmuş hamur ile yapılan Kürt böreğinin tadı ile yufkayla yapılan Kürt böreği tadı arasında çok fazla fark bulunmaktadır.
Böreğinizin fırınlanırken kurumaması, üzerinin yanmadan kızarması için tereyağından arda kalan köpüklü kısmı, böreği fırınlarken üzerine serpebilirsiniz. Eğer tercihiniz daha yumuşak, içi daha sade bir börekse; yufkaları üst üste dizerken aralarına pudra şekerinin yanı sıra tereyağı da ekleyebilirsiniz.
Tereyağı eklemeniz, hem pişirim esnasında yumuşak kalıp kurumamasını sağlayacaktır, hem de pişirim sonrasında tadının daha iyi olmasına olanak tanıyacaktır. Eğer Kürt böreğini üzerine pudra şekeri dökerek yemeyi seviyorsanız, size tavsiyemiz sıcak böreğe pudra şekeri dökmemeniz yönünde olacaktır. Ilık ya da soğuk böreğe pudra şekeri dökmeniz, şekerin erimeden kalmasını sağlayacaktır.