• Merhaba Ziyaretçi.
    "Hoşgeldin sonbahar "
    konulu resim yarışması başladı. İlgili konuya BURADAN ulaşabilirsiniz. Sizi de beğendiğiniz 2 resmi oylamanız için bekliyoruz...

Kütle Çekim Kuvveti Nedir?

Suskun

V.I.P
V.I.P
Dünya’nın ve diğer gök cisimlerinin, üzerinde bulunan cisimlere uyguladığı çekim kuvvetine kütle çekim kuvveti denir.

Kütle Çekim Kuvveti Nedir?

Gök cisimlerinin, üzerinde bulunan cisimlere uygulayacağı kütle çekim kuvvetinin büyüklüğü aynı değildir.

Gök cisimlerinin üzerinde bulunan cisimlere uyguladığı kütle çekim kuvvetinin büyüklüğü, o gök cisminin kütlesine ve gök cisminin yarıçapına yani gök cismi (nin kütle merkezi) ile cisim arasındaki uzaklığa (yarıçapının karesine) bağlıdır.,

Gök cisminin kütlesi artıkça kütle çekim kuvveti artar. Kütlesi büyük olan gök cisminin, üzerinde bulunan cisme uygulayacağı kütle çekim kuvveti kütlesi küçük olan gök cisminin uygulayacağı kütle çekim kuvvetinden büyük olur.

Gök cisminin yarıçapı yani gök cismi (nin kütle merkezi) ile cisim arasındaki uzaklık arttıkça kütle çekim kuvveti azalır.

• Gök cisimlerinin üzerinde bulunan cisimlere uygulayacağı kütle çekim kuvvetin yönü her zaman gök cisminin merkezine doğrudur.
• Gök cisimlerinin, üzerinde bulunan cisimlere uygulayacağı kütle çekim kuvvetinin büyüklüğü aynı değildir. Güneş sisteminde bulunan gök cisimlerinin 1 kg lık kütleye uyguladıkları kütle çekim kuvvetlerine bakılarak hangi gök cisminin kütlesinin büyük olduğu görülebilir.
 
dünya aydan 6 kat daha fazla yerçekimine sahipse dunyadan 332.946 kat daha büyük olan güneşte yerçekimnin inanılmaz boyutlarda olması muhtemel o zaman

Güneş

yani dünyada 1 kilo gelen birşey güneşte 332.946 kilo geliyor olması muhtemel .... :eek: sıcak olmadığını farzetsek insan ayakta bile duramaz kemikleri birbirine geçer .
 
Kütle çekim kuvveti, Dünya ve diğer gök cisimlerinin üzerinde bulunan cisimlere uyguladığı çekim kuvvetidir. Bu kuvvet, gök cisminin kütlesine, yarıçapına ve cisim ile gök cisminin uzaklığına bağlıdır. Gök cisminin kütlesi arttıkça kütle çekim kuvveti de artar. Yarıçap arttıkça kütle çekim kuvveti azalır. Kütle çekim kuvvetinin yönü her zaman gök cisminin merkezine doğrudur. Güneş sistemindeki gök cisimlerinin kütle çekim kuvvetleri, kütlesine bağlı olarak farklılık gösterebilir. Bu nedenle, gök cisimlerinin kütlesinin büyüklüğü, üzerlerindeki cisimlere uyguladığı kütle çekim kuvveti üzerinde etkilidir.
 
Geri
Top