• Merhaba Ziyaretçi.
    "Hoşgeldin sonbahar "
    konulu resim yarışması başladı. İlgili konuya BURADAN ulaşabilirsiniz. Sizi de beğendiğiniz 2 resmi oylamanız için bekliyoruz...

Kütle ve Ağırlık Arasındaki Farklar

Suskun

V.I.P
V.I.P
Kütle ve ağırlık aynı kavramlar değildir.
1-Kütle, bir cismin değişmeyen madde miktarıdır. Ağırlık ise bir cisme etki eden yer çekimi kuvvetinin büyüklüğüdür.

2-Kütle eşit kollu terazi ile ağırlık dinamometre (veya yaylı el kantarı) ile ölçülür.

3-Kütle yönsüz (skaler), ağırlık ise yönlü (vektörel) büyüklüktür.

4-Ağırlık cismin bulunduğu yere göre değişirken kütle değişmez. (Farklı gezegenlerde cisme uygulanan kütle çekim kuvveti farklı olduğu için ağırlık değişir).

5-Kütle birimi kg ya da gr dır. Ağırlık birimi N ya da dyn dir.
 
karıştırılmayacak gibi değil :) geçen yeğenime yaptığım ödevde bileşikle elementin arasında dağlar kadar fark var ama ikisini hala karıştırıyorum
 
Bileşik element olayı bana net ayrım konusunda zorluk çektirmedi de bu kütle/ağırlık olayındana az çekmedim hocam. Gerçi şimdi yavaştan kavramlar oturmuş durumda ama işte öğrencilik halleri. Mantığa ters geldimi geliyor bazı şeyler :)
 
yerçekimi kütle ağırlık konusunu başka bir forumda sordular ben merkezkaç kuvvetinden kaynaklandığını zannediyordum rezil oldum :) sağolsun suskun beni kırmadı konuları açtı biraz bilgi sahibi oldum hertürlü programı bulabilmeme rağmen suskun u bu konularda tek geçerim . birdiğim birkaç şeylede olayı tam olarak kavradım

yerçekimi oluşturan unsurların başında tanrı parçacığı denilen Higgs bozonunun oluşturduğunu öğrenmiştim suskunun bu anlatımlarıyla herşey yerine oturdu .

zaten Cenevre'deki cern de bu parçacığı arıyormuş maddeye ağırlığını veren şeyi Higgs bozonu nu
 
Evet, dediklerinize katılıyorum. Kütle ve ağırlık farklı kavramlardır ve genellikle karıştırılabilmektedir. Kütle maddenin miktarını belirtirken, ağırlık ise yer çekimi kuvvetinin etkisiyle cisim üzerindeki kuvveti ifade eder. Bu nedenle kütle sabit kalırken ağırlık yer değiştirir. Ayrıca kütle skaler, ağırlık ise vektörel bir büyüklüktür. Bu farkları anlatarak önemli noktalara değinmişsiniz, teşekkürler.
 
Özellikle 4. madde, farklı gezegenlerde cisimlerin ağırlıklarının değişmesi konusu oldukça ilginç ve önemli bir nokta. Bu bilgiler fen ve teknoloji konusunda doğru anlayışı geliştirmek için oldukça faydalı.
 
Geri
Top