Light ürünlere dikkat edilmeli

Vapurdumanı

Özel Üye
Özel üye
Diyetisyen Elanur Yılmaz, diyet konusunda diyabetli hastaların dikkat etmesi gerekenler hakkında bilgi verdi.

SAMSUN - Diyabet (şeker hastalığı) vücudunuzdaki pankreas bezinin yeterli oranda insülin üretememesi veya üretilen insülin hormonunun tam olarak kullanılamamasından dolayı oluşan bir hastalık olduğunu belirten Hospital Park Grup Büyük Anadolu Meydan Hastanesi doktorlarından Diyetisyen Elanur Yılmaz, "Diyabet tedavisinde kan şekeri kontrolünü sağlamak için Sağlıklı beslenme alışkanlıklarının kazanılması önemlidir. Diyabeti olmayan bireylerde olduğu gibi diyabetli bireylerinde yeterli ve dengeli beslenmeyi öğrenmesi ve öğrendiklerini günlük yaşamda uygulaması sağlıklı bir yaşamın temelini oluşturur. Önemli olan hangi besini nezaman, neyle tüketileceğidir. Bu diyeti de diyetisyen eşliğinde planlanmalıdır" dedi.

Diyabetli hastaların yapacağı beslenme programı hakkında bilgi veren Diyetisyen Elanur Yılmaz, "Azar azar ve sık sık beslenmelisiniz. Günde 3 ana ve 3 ara öğün şeklinde beslenilmesi önerilir. Kesinlikle öğün atlanmamalıdır. Öğün atlanması bir sonraki öğünde daha fazla besin tüketilerek daha fazla enerji alınmasına ve buna bağlı olarak kan şekerinin fazla yükselmesine neden olur. Bu nedenle her Gündüzenli olarak aynı Saatte benzer içerikli öğünler tüketilmelidir. Uzun süre aç kalınmamalıdır. Ara öğünlerde karbonhidrat kaynaklı yiyeceklerin yanında Protein ya da yağ kaynaklı Besinler tüketilmelidir. Örneğin; meyve-ayran, fındık ceviz- kuru meyve, peynir- ekmek. Posalı yiyecekler tercih edilmelidir. Posa içeriği yüksek olan besinler: Nohut, Mercimek, kuru fasulye gibi kuru baklagiller. Tam tahıllı Ekmek, tam buğdaylı ekmek, kepekli ekmek, çavdarlı ekmek, yulaflı ekmek. Sebzeler ve meyveler. Kaymak, krema gibi aşırı yağlı besinler, yağlı etler, yağda kızartılmış besinler tüketilmemelidir. Reçel, marmelat, pekmez, çikolata, dondurma, helva, kek, pasta ve tatlı gibi şeker ve şeker içeren besinler tüketilmemelidir. Meyveleri tüketirken porsiyon ölçüsüne dikkat edilmesi gerekmektedir. Tek bir seferde fazla miktarda meyve tüketilmemelidir. Meyve tüketimi gün içerisinde az miktarlarda 2-3 kez olabilir. Kabuklu yenilebilen meyveler kabuklarıyla beraber tüketilmelidir. Sabah aç karına meyve yenmemelidir. Patates, havuç, bezelye, muz, kuru üzüm gibi glisemik indeksi yüksek besinler çok fazla tercih edilmemelidir" diye konuştu.

Makarna, pilav, dolmalar, börek, pide, gibi karbonhidrat içeriği yüksek besinler çok fazla miktarlarda tüketilmemesi hususunda uyaran Diyetisyen Elanur Yılmaz, "Posa tüketimini arttırmak ve kan şekerinin fazla yükselmesini engellemek için pilav ve makarna kepekli tüketilmelidir. Pirinç pilavı yerine bulgur pilavı tüketilmesine özen gösterilmelidir. Hamburger, cheeseburger, kumpir, poğaça, açma, simit gibi hazır-hızlı yenebilen besinler fazla miktarlarda ve sıklıkla tüketilmemelidir. Ana ve ara öğün tüketilirken besin örüntüsü göz önüne alınmalıdır. Ana öğünlerde sadece karbonhidratlı besinler değil proteinli besinler de muhakkak tüketilmelidir. Protein içeriği yüksek besinler: Et, tavuk, balık, süt, yoğurt, peynir, yumurta ve kuru baklagiller. Karbonhidrat içeriği yüksek besinler: Pilav, makarna, ekmek, dolmalar, çorbalar, sebze ve meyveler. Masum görünen light başlığı altındaki ürünlere dikkat edilmeli. Light veya diyet ürün adı altında satılan her besin dikkatli tüketilmedir. Aşırı miktarlarda tüketilmemelidir. Bu ürünler tüketilmeden önce besin etiketi muhakkak okunmalıdır. İçeriği bilinmeyen gıdalar tüketilmemelidir Diyetisyen eşliğinde miktarları belirlenmelidir" şeklinde konuştu.
 
Geri
Top