LKS Malzeme Fişi Satır Bilgileri

  • Konuyu açan Konuyu açan ZeyNoO
  • Açılış tarihi Açılış tarihi

ZeyNoO

V.I.P
V.I.P
Malzeme Fişi Satır Bilgileri
Aynı fiş içerisinde farklı malzeme kalemlerine ait işlemler bir arada kaydedilebilir. Bunu yapmak için, her bir malzeme için kaydedilmesi gereken işlem bilgileri (malzeme kodu, miktarı, birimi, fiyatı vb.) o malzeme hareketi için ayrılan satıra girilir. Başka bir deyişle, fişe kaydedilecek her malzeme işlemi için ayrı bir satır eklenir. İşte malzeme işlemlerine ait bilgileri taşıyan bu satırlara malzeme satırı veya malzeme hareketi denir. Bir malzeme fişine istenen sayıda malzeme satırı girilebilir.
Malzeme satır bilgileri ekranda gözüken alanlar yanında F9 - sağ fare düğmesi menüsünde yer alan seçenekler ile kaydedilir. Her fiş satırında yer alan bilgiler ise şunlardır.
Tür : Satır türünü belirtir. Diğer Malzeme Fişleri menüsünden kaydedilen malzeme fişlerinde,
• Malzeme
• Sabit Kıymet
satır türleri kullanılır.

Malzeme kodu : Satırda hareket gören mal ya da hizmetin kodudur. Programı, malzeme giriş ve çıkış işlemlerinde barkod kullanımını destekler. Barkod kullanılıyorsa, malzeme kodunun girilmesine gerek kalmaz. Malzeme kartı seçimi barkod okuyucu ile gerçekleştirilir.
Malzeme açıklaması : Malzeme açıklamasıdır. Kod alanına bilgi girildiğinde, malzeme açıklaması alana otomatik olarak gelir.
Miktar : İlgili malzeme kaleminden kaç birim giriş ya da çıkış yapılacağı bu kolonda belirtilir.
Barkod okuyucu kullanılıyorsa, her malzeme kalemine ait barkod okutulduğunda miktar kolonu otomatik olarak güncellenir.
Birim : Giriş ya da çıkış işleminin hangi birim üzerinden yapılacağı bu alanda belirlenir. Malzemeye ait işlemler, malzeme kartında tanımlanan birim seti içinde yer alan birimlerden birisi seçilerek kaydedilir. Kartta verilen ana birim fişe öndeğer olarak aktarılır. Malzeme kartlarında her birim için ayrı barkod tanımlanabilir. Bu durumda, birim seçimi barkod okuyucudan gelen numaraya göre program tarafından belirlenir.
Birim Fiyat : Malzeme birim fiyatıdır. Bu alana birim fiyat bilgisi girilir. Fiyat seçenekleri listelenir. Malzeme için tanımlı fiyat, ortalama fiyatı, son alış ya da satış fiyatı, eldekilerin ortalaması, girişlerin ortalaması, dönemsel ortalama ile LIFO ve FIFO maliyet değeri seçilebilir.
Dövizli Birim Fiyat : Satırdaki işleme ait dövizi birim fiyat bilgisidir.
Tutar : Satırdaki işlem tutarıdır. Miktar ve birim fiyat üzerinden program tarafından otomatik olarak hesaplanır ve alana aktarılır.
Dövizli Tutar : Satırdaki dövizli işlem tutarıdır. Miktar ve dövizli birim fiyat üzerinden program tarafından otomatik olarak hesaplanır ve alana aktarılır.
Hareket özel kodu : Fiş satırlarını gruplamak, rapor alırken bir grup bilgiyi filtrelemek ve bu gruplanan bilginin toplamını görmek için kullanılır. Bu alanı kullanıcı, fiş üzerinde yer almayan fakat girmek istediği bir bilgiyi kaydetmek için de kullanabilir. Satırdaki özel kod ile fişin üst bölümünde yer alan özel kod farklıdır. Fişin üst bölümündeki özel kod fiş geneline ait özel koddur. Satırdaki özel kod alanı ise hareketleri gruplamak için kullanılır. Fişlerle ilgili tüm raporlarda hareket özel kodu bilgisine göre filtreleme yapılabilir. Ancak fişlerin hareket özel koduna göre sıralaması program tarafından yapılmaz.
Sabit Kıymet Kaydı : Satır tipi sabit kıymet olan fiş satırlarında sabit kıymet kayıt kodunu gösterir.
Açıklama : Satırdaki işleme ait açıklayıcı bilgidir.
Ek Vergi Tutarı : Satırdaki malzemenin Ek Vergi uygulamasına tabi olması ve Ek vergi tutarı hesaplansın seçeneğinin işaretlenmesi durumunda hesaplanan Ek Vergi tutarının görüntülendiği alandır.
Malzeme fişinin alt bölümünde yer alan Kullanılacak para birimi alanlarından fiş geneli ve satırlar için kullanılacak para birimi seçilir.
• Fiş geneli Euro
• Satırlar için Yerel para birimi, ve Euro üzerinden işlem yapılır

Satırdaki işleme ya da fiş geneline ait diğer bilgiler F9-sağ fare düğmesi menüsündeki seçeneklerle kaydedilir.
 
Geri
Top