Makale nasıl yazılır? Makale nedir ?

Paradoks

... Elif ...
Özel üye
Makale Nedir?
Makale, belirli bir konuda, bir görüşü, bir düşünceyi savunmak ve kanıtlamak için yazılan yazı türüne denir. Gazete, dergi ve internette yayınlanır. Ayrıca herhangi gerçeği açıklığa kavuşturmak, bir konuda görüş ve tezler ortaya koymak ve bir hipotezi savunmak, desteklemek için yazılmış olan yazılara da makale denir.

Kaliteli makale yazmak için

1- Seçeceğiniz konu bugün ve yarın yaşanması beklenen konular olmalıdır. Geçmiş konular ilgi çekici özelliğe sahip olmadıkça okuyucuyu cezbetmeleri pek mümkün değildir.

2- Makaleyi yazarken sık sık kendi düşüncelerinize dair eklentiler yapmalısınız. Bunu yaparken kişisel amaçlarınızı makalenin önüne geçecek boyutta ele almamalısınız.

3- Makaleyi yazarken tek bir konu üzerinde yoğunlaşın. Amaç iyi bir makale yazmak ise makaleye has bir başlık ve başlığa has iyi düşünceler yazmak zorundasınız.

4- Yazınızda fazla yabancı sözcük kullanmayın. Bunu yaptığınız takdirde okuyucu makaleden sıkılır ve sayfayı kapatabilir.

5- Makale içerisinde günlük yaşamdan örnekler vererek daha çok dikkati toplamayı hedefleyin, ayrıca okunaklı olmasınada özen gösterin.

6- Ele alınan konudan bahsederken olabildiğince konuyu zengin tutmaya olanak tanıyacak bir sunum ve üslup kullanın. Fakat konuyu amacından uzaklaşmadan sürdürmeye devam edin, çünkü ne kadar süslerseniz amacından da bir o kadar uzaklaşırsınız.

7- Makale türü göz önünde bulundurulmalı, okuyucuyunun belirlediği değil okuyucunun belirlendiği ve hedef alındığı, amacına ulaşacak bir makale yazılması için gereklidir.

8- Noktalama imla kurallarına mutlaka bağlı kalmaya özen gösterin. Çünkü yanlış bir yazı okuyucunun dikkatini dağıtacaktır.

9- Ve son olarak; tüm metaryelleri yerinde ve doğru kullanmalısınız.
 
Makale - Makale Nasıl Yazılır?

Makale herhangi bir konu ya da düşünceyi daha fazla kişi ile paylaşmada yazılı bir araçtır. Genelde gazete ve dergilerde, günümüzde artık internet ortamında da yayımlanır. Bazen yazarların makalelerini bir arada toplamak ve okuru ile buluşturmak amaçlı çıkardığı kitapları da bulunmaktadır.

Makaleyi yazmadan önce elbette ki bir konu belirlenmeli ve konu üzerine gerekli araştırmalar yapılmalıdır. Bu aşama makaleyi yazmaktan daha uzun bir süre gerektirir.

Makale yazmaya, makalenin konusu/içeriği hakkında bilgi verilerek başlanır. Burası makalenin en kısa tutulması gereken kısmıdır. Genelde okuyucu ilk başta bu bölüme göz atar, ilgisini çekerse makaleyi okumaya devam eder. Bu nedenle anlatılmak istenen ne ise net bir şekilde belirtilmelidir.

Genel olarak makalede yer verilecek bölümlerden, bu bölümlerin içeriği hakkında kısa ve öz bilgi verilir. Bu bölümler: makalenin yazılış amacının yer aldığı bölüm, konu ispatlamak için kanıtların yer aldığı bölümler, yazarın bizzat kendi şahsi görüşünü belirttiği bölümlerdir.

Makalede yer vermek istediğimiz bölümlerin başlangıcında yazının yazılış amacının belirtildiği bölüm gelir. Burada destekleyici nitelikte belge, tez, ya da antitezler varsa yer verilmelidir.

Sonraki birkaç paragraflık bölümde savunulan düşünce ya da konu ile ilgili, yazarın görüşünün doğruluğunu ispatlamak için örneklendirmeler ya da karşılaştırmalara yer verilir. Bu bölüm makalenin gövdesini oluşturur.

Sonuncu bölüm, yazarın makale bütününde anlattıklarının kısa bir derlemesinden oluşur. Yazar bu bölümde makale genelinde anlattığı düşüncesini kısa ve net bir şekilde yineleyerek makaleyi toparlar.

Makale sonrasında, yazılan metine uygun bir başlık seçilir. Bu başlık ne kadar ilgi çekici olursa makalenin bir o kadar etkili olmasını sağlar.
 
Geri
Top