SEKTÖREL PANORAMA
Geniş ürün grubuyla diğer sektörlere göre oldukça zengin bir profile sahip olan makine sanayinde yirmiye yakın alt ürün grubu bulunmaktadır. Bunlar; Reaktör ve Kazanlar, Tarım ve Ormancılık Makinaları, Türbinler ve Turbojetler, İş ve İnşaat Makinaları, Pompalar, Madencilik Makinaları, Kompresörler, Kâğıt ve Matbaacılık Makinaları, Vanalar, Yıkama, Kurutma ve Ütüleme Makinaları, Klimalar ve Soğutma Makinaları, Tekstil ve Konfeksiyon Makinaları,
Isıtıcılar ve Fırınlar, Deri İşleme ve İmalat Makinaları, Hadde ve Döküm Makinaları, Kauçuk, Plastik, Lastik İşleme ve İmalat Makinaları, Gıda Sanayii Makinaları Takım Tezgâhları ve Metal işleme Makinaları, Ambalajlama Makinaları, Rulmanlar olarak sıralanmaktadır.
Türkiye'de de makina imalatçılarının büyük çoğunluğu KOBİ niteliğinde olup, bu yapı değişen ekonomik koşullara ve teknolojik gelişmelere karşı daha esnek ve hızlı cevap verme imkanı sağlamaktadır. Sektörde faaliyet gösteren KOBİ'lerin sahip olduğu ucuz işgücü avantajı ve gelişmiş mühendislik becerileri, makina imalatçılarının uluslararası pazarlarda rekabet şansını arttıran unsurlardır. Türk makina sanayinde, her türlü parça ve aksamın yüksek kalitede ve rekabet edebilir fiyatlarda üretimi yapılmaktadır. Üretim sürecindeki yerli girdi oranı ise yüzde 80 - 85 civarındadır. Makina imalat sanayi, bazı iller çevresinde daha fazla yoğunlaşmış bulunmaktadır. Bunlar;
Bursa, İstanbul, Kocaeli, Trakya dâhil Marmara Bölgesi, İzmir, Eskişehir, Ankara, Konya, Gaziantep gibi illerdir. Çukurova bölgesi de bu kapsamda yer almaktadır. Takım tezgâhı imalatı ise, daha çok Bursa, Kocaeli, İstanbul, İzmir ve Konya'da ön planda olan imalat konusudur.
TÜİK verilerine göre makina sektöründe 2010 yılı itibariyle 12 bin 335 işletmede yaklaşık 154 bin civarında personel istihdam edilmektedir.