Maldivler, resmi adıyla Maldiv Cumhuriyeti, Hint Okyanusunda 1.200 adadan oluşan bir devlettir. Hindistan'ın güneyinde ve Sri Lanka'nın yaklaşık 750 kilometre (435 mil) güneybatısında yer alır. Küresel iklim değişiklikleri yüzünden yüzyıl içerisinde sular altında kalacağı öngörülen Maldiv halkına, 15 Kasım 2005 itibari ile Avusturalya'ya sığınma hakkı verilmiştir.
1.200 adanın 200'ünde insan yaşamaktadır. 1.000 civarında ada halen boştur. Yerleşim bulunan 200 adadan 90'nında Maldivliler, 110 ada ise "otel ada" şeklinde kullanılmaktadır.
Maldiv halkının 0'ü müslüman olup, devlet "başkanlık" tipi cumhuriyet ile yönetilmektedir.
Maldivin yerel halkı İslâm hukukuna uymak zorundadır. Ancak turistler ve tatil amaçlı gelen vatandaşlar şeriatın ve alkol yasağının dışında tutulur.
Özet Tarih
Adalarda yerleşim binlerce yıl öncesine dayanmaktadır.
Daha önce Budist olan ada halkı, Arap tüccar Abul Barakhat Al-Bar Bari'nin tebliğiyle müslümanlığı seçmiştir.
Sırasıyla, Portekiz ve Hollandalıların saldırılarıyla ve kısa süreli hakimiyetleriyle boğuşan Maldivler, 75 sene İngilizler'in hakimiyetine boyun eğmek zorunda kalmış, 1965 yılında İngiltere'den bağımsızlıklarını kazanmışlardır. Daha sonra 3 sene Kral Muhammad Fareed saltanatı devam etmiştir.
11 Kasım 1968'de Monarşi kaldırılmış ve İbrahim Nasir başkanlığı idaresinde Cumhuriyete geçilmiştir. Cumhuriyet idaresine geçiş sembolik olmaktan öteye gitmemiş olsa da, 1970'lerin başlarından itibaren turizm adalarda gelişmeye başlamıştır. Cumhuriyete geçiş ile birlikte ülkenin resmi adı Maldiv Adaları yerine Maldivler olarak değiştirilmiştir.
1968'den bu yana Devlet Başkanı olan Me'mun Abdulkayyum, Ekim 2008'de yapılan seçimlerle iktidarını genç lider Muhammed Naşid'e bırakmıştır. Batılı Devletlerin "diktatör"lükle suçladığı Me'mun Abdulkayyum, seçimlerle iktidarını muhalifine devreden ender "diktatörler" arasına adını yazdırmıştır.
Ekonomi
Turizm ve balıkçılık, Maldiv ekonomisinin iki temel bileşenidir. Gemicilik, bankacılık ve taşımacılık da hatırı sayılır bir hızla büyümektedir.
Dünyanın tüm büyük kara parçalarına uzak bu adalar ülkesinde hemen her şey İthalat yoluyla sağlandığından, yerel halk büyük bir sıkıntı çekmektedir.
Maldiv parası birimi Rufiyaa'dır. (1 Rufiyaa = 47 kuruş)
Balıkçılık
Maldiv ekonomisi yüzyıllardır bütünüyle balıkçılık ve diğer deniz ürünleri üzerine kuruludur. Balıkçılık ülke halkının ana mesleğidir ve balıkçılık sektörünün gelişmesine yönelik çalışmalar hükümetin özellikle öncelik verdiği bir iştir.
1974 yılında geleneksel balıkçılığı makineleştiren "Dhoni" isimli balıkçı botu, balıkçılığın ve daha genel anlamda ülke ekonomisinin gelişmesinde önemli bir kilometretaşı olmuştur. 1977 yılında Felivaru adasında bir Japon firmasının işbirliği ile balık konserve fabrikası kurulmuştur.
Ev endüstrisi
Turizm sektörünün gelişmesi, ülkede geleneksel hasır dokuma, ahşap işleri, el işleri, halat yapımı gibi ev endüstri ürünlerinin gelişmesine de hız kazandırmıştır. Matbaacılık, PVC boru yapımı, tuğla yapımı, deniz motoru tamiri, giyim eşyası üretimi ve içme suyu şişeleme gibi sektörler de son zamanlarda gelişmektedir.
Adalet
0'ü Müslüman olan Maldivler'de yerel halka islam adaleti uygulanmaktadır. Şeriat mahkemesi başkent Male'dedir.
Maldivler'e alkol ve domuz eti sokmak bu nedenle yasaktır ve cezası büyüktür. Ancak Otel amaçlı kullanılan ve turistler haricinde yerel halkın yaşamadığı adalarda alkol serbesttir.
Coğrafya
Konum: Güney Asya'da, Hin Okyanusunda atol grubu, Hindistanın güneyinde yer alırlar.
Coğrafi konumu: 3 15 Kuzey enlemi, 73 00 Doğu boylamı
Haritadaki konumu: Asya
Yüzölçümü: 300 km²
Sınırları: 0 km
Sahil şeridi: 644 km
İklimi: Tropikal
Arazi yapısı: Beyaz kumsallar, düzlükler
Deniz seviyesinden yüksekliği: 2,4 metre en alçak noktası: Hint Okyanusu 0 m
En yüksek noktası: Addu Atolu 2.4 m
Doğal kaynakları: Balık
Arazi kullanımı: Tarıma uygun topraklar: .33
Daimi ekinler: 0
Diğer: V.67 (2005 verileri)
Kültür
Maldivlerin kültürü Araplara benzer. Bunun nedeni adaya gelen ilk yabancının Arap olmasıdır. Ada halkının 0'ü müslümandır. Adaya içki ve domuz eti sokmak yasaktır. Yerli halkın yaşam alanına girmeyen tüm resortlarda içki ve domuz eti serbestçe tüketilmektedir.
Turizm
Turizmin gelişmesi, ülkenin ekonomisinin de büyümesini sağlamıştır. Doğrudan ve dolaylı olarak istihdam ve gelir artışı sağlamıştır. Günümüzde turizm ülkenin en büyük döviz kaynağı haline gelmiştir ve ülke ekonomisinin 'sini oluşturmaktadır. 84 turistik tesisi ile 2000 yılında 467,154 turisti ağırlamıştır.
Maldiv Adaları 2008 yılında 683.012 turisti ağırlamıştır. En fazla turistin geldiği ülkeler: İngiltere, Italya, Almanya, Rusya ve Fransa'dır.
Maldivler'de resortlar adaalar üzerine kurulmuştur ve her resort genelde adanın adıyla anılmaktadır. Resortlardan en ünlüleri: One and Only Reethi Rah Resort, Huvafen Fushi Resort, Naladhu Resort, W Retreat Resort, Banyan Tree Resort, The Beach House at Manafaru Resort ve Sheraton Resort'tur. Resortlarda iki ayrı oda kategorisi bulunmaktadır: Beach Bungalow (Sahil Villa) ve Water Bungalow(Suüstü Villa). Water Bungalowlar, denizin üstüne çakılan kazıklar üzerine inşa edilmiştir.
Bir çok resortta "no news-no shoes" uygulaması vardır. (haber okumak yok, ayakkabı yok !) Tesislerin çoğunda "buttler" (bir çeşit uşak, sadece size hizmet eden görevli) bulunur. Ayrıca, bir çok resorta 12 yaş altı çocuk kabul edilmemektedir. (The Beach House, W Retreat, Baros Island Resort gibi). Water Bungalowlar 12 yaş altı çocuklar için güvenlik gerekçesiyle yine yasaktır.