Mastitis (Meme Bezlerinin Yangısı Hastalığı

jeriko

Özel Üye
Özel üye
Mastitis (Meme Bezlerinin Yangısı Hastalığı Nedeni :
Genellikle doğum sonrası akut olarak meme bezinin yangılanmasıdır. Meme bezleri modifiye ter bezleridir ve kedilerde 8-12 meme başı ve her meme başında 4-7 süt kanalı vardır.
Enfeksiyonların oluşumunda genellikle streptpococ veya staphylococ grubu bakteriler rol oynar.

Doğumdan sonraki birkaç hafta içinde yavruların süt emerken meme dokusunu yaralaması ve buna bağlı olarakta mastitis şekillenmesi mümkündür.

Kedilerde çoğunlukla akut mastitis olayları görülür.
 
Mastitis (Meme Bezlerinin Yangısı Hastalığı Belirtileri :
Yangılanan meme lobunda şişkinlik, kızarıklık ve ağrı vardır. Klinik olarak beden ısısı artmış ve iştahsızlık, halsizlik gibi enfeksiyona bağlı belirtiler başlamıştır. Anne kedide, gelişen depresyona ve süt salgısının durmasına bağlı olarak yavruları emzirmekten kaçış görülebilir.
 
Mastitis (Meme Bezlerinin Yangısı Hastalığı Tedavi Yoları/ Sağaltım :
Yavru ölümlerinin önlenebilmesi amacı ile mastitisin şekillendiği durumlarda uygun tedaviye hemen başlanmalı ve gerekirse yavruları yapay olarak beslemelidir.

Mastitis vakalarında hekiminizin uygulayacağı medikal bir tedavi ile başarı sağlamak mümkündür.

Mastitis olaylarının seyri sırasında meme loblarında kist veya apseler şekillenebilir. Apse geliştiyse uygun bir apse sağıtımı yapılarak veya kistin geliştiği olaylarda ise operasyon ile kist alınarak kesin tedavi yapılabilir.

Bu vakaların nüks etmesini önlemek amacı ile genellikle veteriner hekimler tarafından kısırlaştırma operasyonu yapılması tavsiye edilir.
 
Geri
Top