Meb İçin Torba Yasadaki Değişiklikler

Çağlayağmur

👪
Süper Moderatör
Yapılan düzenlemeyle aday öğretmenlikten asil öğretmenliğe geçiş için önemli düzenlemeler getirilmiş ve düzenlemelerin detayları netleşmiştir.

Buna göre, yapılan düzenlemeyle aday öğretmenliğe atanabilmek için; 14/7/1965 tarihli ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 48 inci maddesinde sayılan şartlara ek olarak, yönetmelikle belirlenen yükseköğretim kurumlarından mezun olma ve Bakanlıkça ve Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından yapılacak sınavlarda başarılı olma şartları aranacaktır.

Aday öğretmenler, en az bir yıl fiilen çalışmak ve performans değerlendirmesine göre başarılı olmak şartlarını sağlamak kaydıyla, yapılacak yazılı ve sözlü sınava girmeye hak kazanırlar.

Hangi konulardan sözlü sınav yapılacaktır?

Aday öğretmenlere uygulanacak olan sözlü sınav konuları şunlardır:

a) Bir konuyu kavrayıp özetleme, ifade kabiliyeti ve muhakeme gücü.

b) İletişim becerileri, öz güveni ve ikna kabiliyeti.

c) Bilimsel ve teknolojik gelişmelere açıklığı.

d) Topluluk önünde temsil yeteneği ve eğitimcilik nitelikleri.

Sözlü sınavda başarılı olamayanların durumu ne olacak?

Sözlü sınavda başarılı olanlar öğretmen olarak atanacaktır. Sınavda başarılı olamayan aday öğretmenler il içinde veya dışında başka bir okulda görevlendirilerek bir yılın sonunda sözlü konularından tekrar değerlendirmeye tabi tutulacaklardır.

Aday öğretmenlik süresi sonunda sınava girmeye hak kazanamayanlar ile üst üste iki defa sınavda başarılı olamayanlar aday öğretmen unvanını kaybeder ve memuriyetle ilişiği kesilir.

Ancak aday öğretmenliğe başlamadan önce 14/7/1965 tarihli ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa göre aday memurluğu kaldırılarak asli memurluğa atanmış olanlar hakkında sekizinci fıkra hükümleri uygulanmaz. Bu kişiler Bakanlıkta kazanılmış hak aylık derecelerine uygun memur kadrolarına atanırlar.

Yurtdışında doktora yapanlar Millî Eğitim Uzmanı olarak atanacak


6528 sayılı Kanunla 1416 sayılı Kanunun 21 inci maddesi değiştirilerek Millî Eğitim Bakanlığı adına gönderilenlerden doktora yapanlara Millî Eğitim Uzmanı kadrolarına atanma imkanı getirilmiştir.

Buna göre, Millî Eğitim Bakanlığı adına bu Kanun kapsamında yurt dışına gönderilenlerden gönderildikleri ülkede doktora öğrenimlerini tamamladıktan sonra mecburi hizmet yükümlülüklerini ifa etmek üzere yurda dönenler Millî Eğitim Uzmanı kadrolarına atanacaklardır.

Bu kişilerin yurt dışında lisansüstü eğitim amacıyla geçirdikleri sürelerin tamamı memuriyette geçmiş sayılarak, bu sürelerin her yılı bir kademe ilerlemesine ve her üç yılı bir derece yükselmesine esas olacak şekilde değerlendirilecektir. Ayrıca, bu süreler 657 sayılı Kanunun 68 inci maddesinin (B) fıkrasında öngörülen çalışma sürelerinin hesabında da dikkate alınacaktır.

Ayrıca, yurt dışına eğitim amacıyla gönderilenlerden öğrenimlerini tamamlayıp mecburi hizmet yükümlülüklerini ifa etmeye başlayanlar (bu yükümlülüklerini bitirenler dâhil) ile hâlen yurt dışında eğitimlerine devam edenler de yararlandırılacaktır.

Mahkeme kararıyla aldıkları unvanları tekrar kaybedenler mağdur olmayacak

Bu Kanunun Resmi Gazetede yürürlüğe girdiği tarihten önce uzman öğretmenlik ve başöğretmenlik unvanlarını mahkeme kararıyla elde edenlerin, mahkeme kararının aleyhlerine kesinleşmesi hâlinde bu kişilere unvanlarının iptal edildiği tarihten önce yapılan ödemeler geri alınmayacaktır.

Yükseköğretim Kurumlarının disiplin cezaları değişti


2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu'nun 53 üncü maddesinde yer alan disiplin cezaları yeniden düzenlendi.

Daha önceki düzenlemeye göre, Öğretim elemanları, memur ve diğer personelin disiplin işlemleri, disiplin amirlerinin yetkileri, devlet memurlarına uygulanan usul ve esaslara göre Yükseköğretim Kurulunca düzenlenmekteydi. Bu yetkiye istinaden Yükseköğretim Kurumları Yönetici, Öğretim Elemanı Ve Memurları Disiplin Yönetmeliği çıkarılmış ve bu Yönetmelikte disiplin cezaları; uyarma, kınama, yönetim görevinden ayırma, aylıktan kesme, kademe ilerlemesinin durdurulması, görevinden çekilmiş sayma, Üniversite öğretim mesleğinden çıkarma, kamu görevinden çıkarma olarak sayılmıştı.

Bu cezalardan yönetim görevinden ayırma, görevinden çekilmiş sayma ve Üniversite öğretim mesleğinden çıkarma cezaları yargısal sıkıntılardan dolayı Yönetmelikten çıkarılmıştı. Yapılan düzenlemeyle Yönetmelikte belirtilen disiplin cezaları Kanunda tek tek sayılarak yargısal sıkıntılar ortadan kaldırılmaya çalışılmıştır. Keşke yapılan düzenlemede hangi fiilin karşılığında hangi ceza verileceği de belirtilseydi de uygulamada yaşanan sorunlar kökten çözülmüş olsaydı.

Yapılan yeni düzenlemede; Öğretim elemanları, memur ve diğer personele uygulanabilecek disiplin cezaları uyarma, kınama, yönetim görevinden ayırma, aylıktan kesme, kademe ilerlemesinin durdurulması, üniversite öğretim mesleğinden çıkarma ve kamu görevinden çıkarma cezaları olarak sayılmış ve hangi fiillere hangi disiplin cezasının uygulanacağı, bu bentte sayılan kişilerin disiplin işlemleri ve disiplin amirlerinin yetkileri, Devlet memurlarına uygulanan usul ve esaslar da göz önüne alınmak suretiyle Yükseköğretim Kurulunca düzenlenecektir.
 
Geri
Top