ahbeabi
Uzman
Meme kanserinden yoğurt ve çökelekle korunabilirsiniz. Kadınların korkulu rüyası meme kanseri riskini bilinçli beslenerek yüzde 60 azaltabilirsiniz!
Kadınların korkulu rüyası meme kanseri riskini bilinçli beslenerek yüzde 60 azaltabilirsiniz! Probiyotik yoğurt ya da bakteri içeren ev yoğurdu, yağsız keçi peyniri, nar, çökelek ve çökelek suyu kansere karşı kalkan görevi yapar.
İstanbul Üniversitesi Onkoloji Enstitüsü Müdürü ve Sağlık Bakanlığı Alternatif ve Tamamlayıcı Tıp Danışma Birimi Başkanı Prof. Dr. Erkan Topuz; meme kanserinden korunma yollarıyla ilgili sorularımızı yanıtladı:
* Ailesinde meme kanseri veya kolon kanseri olan bir kişi önleyici olarak ne yapmalı?
Kilo almayarak, spor yaparak, yağlı gıdalar tüketmeyerek, alkol, sigara ve kırmızı etten kaçarak işe başlayabilir. Ayrıca koruyucu bazı gıdalardan destek almalı. Hormonlu gıdalardan uzak durması şart. Yoğurt, yağsız beyaz peynir ve çökelek tercih edilmeli. Kalsiyumlu gıdaları almak ve günde bir adet 100 miligram aspirin kullanmak da koruyucu olur. Kadınlarda böyle bir risk varsa, hormondan uzak durmak ve doğum kontrol hapları kullanmamak önemlidir.
HORMONSUZ BESLENİN
* Meme kanserinde beslenmenin etkisi ne kadar?
Korunmada ve tedavi sırasında büyük etkisi var. Ailesinde meme kanseri öyküsü bulunan biri ömür boyu doğru beslenerek yüzde 60 oranında bu riski azaltabilir. 20 yaşından sonra doğru beslenmeye başlarsa yüzde 20 oranında bu kanserden korunur.
*Meme kanseri hastalarına doğru beslenmeyle ilgili ipuçları verebilir misiniz?
Meme kanseri olanların sütten kaçınması gerekir. Buna karşılık özellikle probiyotik yoğurt ve ev yoğurdu en önemli kanser koruyucularından biridir. Günde yarım kilo evde yapılan yani içinde bakteri içeren yoğurt; hem kanserden korunmada, hem de kanser tedavisi sırasında en faydalı gıdalardan biridir. Yağsız keçi peyniri, çökelek ve çökelek suyu, hatta evde yapılan peynir suyu da kanserden korunmada ve kanser tedavisi sırasında çok faydalıdır. Meme kanserinde yoğurdun, riskin azalması ile ilişkili olduğu bilimsel olarak tesbit edilmiştir. Fransız ve Hollandalılar'ın gerçekleştirdiği araştırmada; yoğurt yiyenlerde meme kanserinde yüzde 50'lik risk azalması bulunmuştur. Yoğurt, kanserden korunmada çok etkilidir. Ancak koruyucu olarak çok etkili olan yoğurt, bağırsaktan emilimi olan bazı ilaçların etkisini engelleyebilir.
KANSERİN SUÇLUSU BİZİZ!
* Doğru beslenme meme kanseri için etkili mi?
Alternatif ve tamamlayıcı tıp, özellikle genetik kökenli kanserler üzerinde etkili. Tabiat devamlı zehirlendiği için kanser oranı günden güne artıyor. Tamamlayıcı tıbbın en önemli rolü kanseri ama özellikle de kalıtsal kanserleri önlemek; meme kanseri, kolon kanseri ve prostat kanseri gibi... Ailesinde ve genetiğinde bu tip kanser olanların çocuk yaştan itibaren diyete girmesi gerekir; işte tamamlayıcı tıp da burada başlar. Çünkü her aldığımız gıdada, giydiğimiz çamaşırda kanser riskini tetikleyici şeyler bulunuyor. Her yıl 15 milyon kişi kansere yakalanıyor ve bunun da sebebi çevre şartları. Beyaz un, beyaz şeker, aldığımız bütün konserveler, salam, sosis ve hazır meyve sularındaki bütün katkı maddeleri kanser nedeni. Meyve sebzelere verilen hormon ve inorganik gübreler kanserin hazırlayıcısı. Onun için biz ne yaparsak yapalım kanser dünyada hızla artacaktır. Çünkü biz dünyayı zehirliyoruz. Bu kanserojen maddeler DNA'da kırılmaya neden oluyor.
* Sebzeler kanser ilacı gibi kullanılıyor; peki sizce çiğ besinler mi daha yararlı pişmiş besinler mi?
Popüler internet siteleri, meyve sularının yanında çiğ besinlerin de propagandasını yapıyor. Birçok hasta da pişirmenin besinlerin değerini azaltacağına ve çiğ besinlerin hastalıklarını kontrol etmede en iyi yöntem olduğuna inanıyor. Oysa çiğ besinlerin faydaları henüz bilimsel olarak kanıtlanmadı. Bakterileri öldürmek ve hazmı kolaylaştırmak için besinleri pişirmek gerekiyor. Kanser hastası; yumuşak, çiğnenmesi ve sindirimi kolay besinlere ihtiyaç duyar.
Radyoterapi sırasında antioksidandan kaçın
Meme kanseri tedavisi süresince, hastalara özel bitki konsantrasyonları ve özel diyetsel gıdalar tavsiye edilmesi yerinde olur. Ama bitkisel besinler genellikle kimyasal bileşenler içerir ve bu da bitkilerin biyolojik etkilerini tahmin edilemez kılar. Bu yüzden meme kanseri tedavisi sürüyorsa, her önünüze gelen bitkiyi kullanamazsınız. Bu, beklemediğiniz yan etkilerin ortaya çıkmasına neden olmakla kalmaz, klasik kanser tedavisinin etkisini de azaltır, hatta belki yok eder. Kızıl yonca, şerbetçiotu, keten tohumu ve yer elması gibi bitkilerin yararı olabilir. Ancak tedavi sırasında melek otu, meyan kökü gibi bitkilerden kaçınmak gerekir. Kanser tedavisi sırasında antioksidan takviyelerin kullanımı çok tartışmalıdır. Kanserden korumaya yönelik antioksidanlar, tedavi sırasında kullanıldığında olumsuz etki yapabilir. Lütfen bu ayrımın farkına varın! Bazı veriler, antioksidanların tedavi etkisini azaltmadan yan etkilerini azalttığını gösterir. Bazı veriler de kemoterapiyi bölebileceğini iddia eder. Kesin bir veri elde edene kadar, radyoterapi tedavisi sırasında ve kemoterapi görürken yüksek dozda antioksidandan kaçınmak gerekir. Yardımcı tablet almamakta fayda vardır. Kemoterapinin yan etkileri olan bulantı ve kusmayı akapunkturla azaltabilirsiniz. Bazı kanser hastaları radyasyon tedavisinin neden olduğu deri hasarını azaltmak için aloe vera bitkisi kullanıyor. Ancak araştırmalar bu amaçla aloevera kullanımının pek de etkili olmadığını gösteriyor. Üstelik dikkat; bu sırada aloevera alerjiye de neden olabilir!
Meme kanserinden koruyan şifalı mönü
* Bütün kırmızı sebzeler, havuç, brokoli, karnabahar, beyaz lahana, kırmızı lahana, kıvırcık salata, semizotu, kırmızı turp salatası, kereviz, yer elması, enginar, bezelye, yeşil kabak, kuzu kulağı, biberiye ve kara hindibağ mönünüzde bulunmalı. Ama bütün bunlar mevsiminde yenmeli. Çünkü o zaman hormon da, gübre de yoktur ve tamamen doğal yetişir. En ucuz gıda en makbul gıdadır! Sebzeleri mevsiminde dipfrize atın ve kesinliklikle konserve kullanmayın!
* Meme kanseri tedavisinde alınan gıdalar steril olmak zorunda. Sebzeler sirkeli suda bekletilip yıkanmalı. Ayrıca bitkiler doktor tarafından önerilmeli. Bazı bitkiler var ki; bilinçsiz kullanılırsa hastanın ölümüne neden olur!
Yağlı süt içmeyin
* Nar meyvesi, meme kanseri riski bulunanlar için ilaç gibidir. Fare deneylerinde nar çalışması yapılmış, tümör hücrelerinin büyümesinin durduğu gözlenmiştir.
* Meme kanseri riski bulunanlar sütten uzak durmalı. Tam yağlı sütün, çiftlik peynirinin ve diğer süt ürünlerinin tüketimi kilo aldırır ve göğüs kanseri obeziteyle ilişkilendirilir. Bu nedenle kadınlar düşük yağlı süt ürünleri tüketmeli.
* Mantarlar meme kanserinden korunmada önemlidir. Maitake mantarı; kanserden korunma, diyabet, kolesterol, bağışıklık sisteminin güçlenmesi ve kilo kaybına karşı etkilidir.
SARMISAK İLAÇ GİBİ
* Sarmısak, kanser riski bulunanlar için yararlıdır. Ancak kanser nedeniyle cerrahi bir girişim olacaksa, ameliyattan 7 gün önce sarmısak kullanımı kesilmelidir. Sarmısak ve kanserle ilgili gerçekleştirilmiş 30 kadar çalışma incelendiğinde; sarmısak ve soğan tüketiminin kanserden ölüm oranlarını azalttığı sonucuna varılmıştır. Japonya'da 41 bin kadında yapılan bir çalışmada; 5 yıl sonunda haftada bir gün sarmısak tüketen kadınlarda kolon kanseri vakalarında yüzde 35'lik azalma olduğu görülmüştür. Sarmısağın enfeksiyonlara karşı etkinliği de büyüktür.
* Soya ve soya ürünlerinin daha fazla tüketildiği Asya ülkelerinde meme kanseri daha az görülür. Bazı araştırmalar da soya ürünlerinin meme kanseri riskini azalttığını göstermiştir. Bununla birlikte meme kanseri olan kadınlar, soya ürünleri ve soya yağını fazla tüketmekten kaçınmalı. Tedavi sırasında soya tozu ve soya sütü gibi konsantre ürünler yararlı değildir.
Kadınların korkulu rüyası meme kanseri riskini bilinçli beslenerek yüzde 60 azaltabilirsiniz! Probiyotik yoğurt ya da bakteri içeren ev yoğurdu, yağsız keçi peyniri, nar, çökelek ve çökelek suyu kansere karşı kalkan görevi yapar.
İstanbul Üniversitesi Onkoloji Enstitüsü Müdürü ve Sağlık Bakanlığı Alternatif ve Tamamlayıcı Tıp Danışma Birimi Başkanı Prof. Dr. Erkan Topuz; meme kanserinden korunma yollarıyla ilgili sorularımızı yanıtladı:
* Ailesinde meme kanseri veya kolon kanseri olan bir kişi önleyici olarak ne yapmalı?
Kilo almayarak, spor yaparak, yağlı gıdalar tüketmeyerek, alkol, sigara ve kırmızı etten kaçarak işe başlayabilir. Ayrıca koruyucu bazı gıdalardan destek almalı. Hormonlu gıdalardan uzak durması şart. Yoğurt, yağsız beyaz peynir ve çökelek tercih edilmeli. Kalsiyumlu gıdaları almak ve günde bir adet 100 miligram aspirin kullanmak da koruyucu olur. Kadınlarda böyle bir risk varsa, hormondan uzak durmak ve doğum kontrol hapları kullanmamak önemlidir.
HORMONSUZ BESLENİN
* Meme kanserinde beslenmenin etkisi ne kadar?
Korunmada ve tedavi sırasında büyük etkisi var. Ailesinde meme kanseri öyküsü bulunan biri ömür boyu doğru beslenerek yüzde 60 oranında bu riski azaltabilir. 20 yaşından sonra doğru beslenmeye başlarsa yüzde 20 oranında bu kanserden korunur.
*Meme kanseri hastalarına doğru beslenmeyle ilgili ipuçları verebilir misiniz?
Meme kanseri olanların sütten kaçınması gerekir. Buna karşılık özellikle probiyotik yoğurt ve ev yoğurdu en önemli kanser koruyucularından biridir. Günde yarım kilo evde yapılan yani içinde bakteri içeren yoğurt; hem kanserden korunmada, hem de kanser tedavisi sırasında en faydalı gıdalardan biridir. Yağsız keçi peyniri, çökelek ve çökelek suyu, hatta evde yapılan peynir suyu da kanserden korunmada ve kanser tedavisi sırasında çok faydalıdır. Meme kanserinde yoğurdun, riskin azalması ile ilişkili olduğu bilimsel olarak tesbit edilmiştir. Fransız ve Hollandalılar'ın gerçekleştirdiği araştırmada; yoğurt yiyenlerde meme kanserinde yüzde 50'lik risk azalması bulunmuştur. Yoğurt, kanserden korunmada çok etkilidir. Ancak koruyucu olarak çok etkili olan yoğurt, bağırsaktan emilimi olan bazı ilaçların etkisini engelleyebilir.
KANSERİN SUÇLUSU BİZİZ!
* Doğru beslenme meme kanseri için etkili mi?
Alternatif ve tamamlayıcı tıp, özellikle genetik kökenli kanserler üzerinde etkili. Tabiat devamlı zehirlendiği için kanser oranı günden güne artıyor. Tamamlayıcı tıbbın en önemli rolü kanseri ama özellikle de kalıtsal kanserleri önlemek; meme kanseri, kolon kanseri ve prostat kanseri gibi... Ailesinde ve genetiğinde bu tip kanser olanların çocuk yaştan itibaren diyete girmesi gerekir; işte tamamlayıcı tıp da burada başlar. Çünkü her aldığımız gıdada, giydiğimiz çamaşırda kanser riskini tetikleyici şeyler bulunuyor. Her yıl 15 milyon kişi kansere yakalanıyor ve bunun da sebebi çevre şartları. Beyaz un, beyaz şeker, aldığımız bütün konserveler, salam, sosis ve hazır meyve sularındaki bütün katkı maddeleri kanser nedeni. Meyve sebzelere verilen hormon ve inorganik gübreler kanserin hazırlayıcısı. Onun için biz ne yaparsak yapalım kanser dünyada hızla artacaktır. Çünkü biz dünyayı zehirliyoruz. Bu kanserojen maddeler DNA'da kırılmaya neden oluyor.
* Sebzeler kanser ilacı gibi kullanılıyor; peki sizce çiğ besinler mi daha yararlı pişmiş besinler mi?
Popüler internet siteleri, meyve sularının yanında çiğ besinlerin de propagandasını yapıyor. Birçok hasta da pişirmenin besinlerin değerini azaltacağına ve çiğ besinlerin hastalıklarını kontrol etmede en iyi yöntem olduğuna inanıyor. Oysa çiğ besinlerin faydaları henüz bilimsel olarak kanıtlanmadı. Bakterileri öldürmek ve hazmı kolaylaştırmak için besinleri pişirmek gerekiyor. Kanser hastası; yumuşak, çiğnenmesi ve sindirimi kolay besinlere ihtiyaç duyar.
Radyoterapi sırasında antioksidandan kaçın
Meme kanseri tedavisi süresince, hastalara özel bitki konsantrasyonları ve özel diyetsel gıdalar tavsiye edilmesi yerinde olur. Ama bitkisel besinler genellikle kimyasal bileşenler içerir ve bu da bitkilerin biyolojik etkilerini tahmin edilemez kılar. Bu yüzden meme kanseri tedavisi sürüyorsa, her önünüze gelen bitkiyi kullanamazsınız. Bu, beklemediğiniz yan etkilerin ortaya çıkmasına neden olmakla kalmaz, klasik kanser tedavisinin etkisini de azaltır, hatta belki yok eder. Kızıl yonca, şerbetçiotu, keten tohumu ve yer elması gibi bitkilerin yararı olabilir. Ancak tedavi sırasında melek otu, meyan kökü gibi bitkilerden kaçınmak gerekir. Kanser tedavisi sırasında antioksidan takviyelerin kullanımı çok tartışmalıdır. Kanserden korumaya yönelik antioksidanlar, tedavi sırasında kullanıldığında olumsuz etki yapabilir. Lütfen bu ayrımın farkına varın! Bazı veriler, antioksidanların tedavi etkisini azaltmadan yan etkilerini azalttığını gösterir. Bazı veriler de kemoterapiyi bölebileceğini iddia eder. Kesin bir veri elde edene kadar, radyoterapi tedavisi sırasında ve kemoterapi görürken yüksek dozda antioksidandan kaçınmak gerekir. Yardımcı tablet almamakta fayda vardır. Kemoterapinin yan etkileri olan bulantı ve kusmayı akapunkturla azaltabilirsiniz. Bazı kanser hastaları radyasyon tedavisinin neden olduğu deri hasarını azaltmak için aloe vera bitkisi kullanıyor. Ancak araştırmalar bu amaçla aloevera kullanımının pek de etkili olmadığını gösteriyor. Üstelik dikkat; bu sırada aloevera alerjiye de neden olabilir!
Meme kanserinden koruyan şifalı mönü
* Bütün kırmızı sebzeler, havuç, brokoli, karnabahar, beyaz lahana, kırmızı lahana, kıvırcık salata, semizotu, kırmızı turp salatası, kereviz, yer elması, enginar, bezelye, yeşil kabak, kuzu kulağı, biberiye ve kara hindibağ mönünüzde bulunmalı. Ama bütün bunlar mevsiminde yenmeli. Çünkü o zaman hormon da, gübre de yoktur ve tamamen doğal yetişir. En ucuz gıda en makbul gıdadır! Sebzeleri mevsiminde dipfrize atın ve kesinliklikle konserve kullanmayın!
* Meme kanseri tedavisinde alınan gıdalar steril olmak zorunda. Sebzeler sirkeli suda bekletilip yıkanmalı. Ayrıca bitkiler doktor tarafından önerilmeli. Bazı bitkiler var ki; bilinçsiz kullanılırsa hastanın ölümüne neden olur!
Yağlı süt içmeyin
* Nar meyvesi, meme kanseri riski bulunanlar için ilaç gibidir. Fare deneylerinde nar çalışması yapılmış, tümör hücrelerinin büyümesinin durduğu gözlenmiştir.
* Meme kanseri riski bulunanlar sütten uzak durmalı. Tam yağlı sütün, çiftlik peynirinin ve diğer süt ürünlerinin tüketimi kilo aldırır ve göğüs kanseri obeziteyle ilişkilendirilir. Bu nedenle kadınlar düşük yağlı süt ürünleri tüketmeli.
* Mantarlar meme kanserinden korunmada önemlidir. Maitake mantarı; kanserden korunma, diyabet, kolesterol, bağışıklık sisteminin güçlenmesi ve kilo kaybına karşı etkilidir.
SARMISAK İLAÇ GİBİ
* Sarmısak, kanser riski bulunanlar için yararlıdır. Ancak kanser nedeniyle cerrahi bir girişim olacaksa, ameliyattan 7 gün önce sarmısak kullanımı kesilmelidir. Sarmısak ve kanserle ilgili gerçekleştirilmiş 30 kadar çalışma incelendiğinde; sarmısak ve soğan tüketiminin kanserden ölüm oranlarını azalttığı sonucuna varılmıştır. Japonya'da 41 bin kadında yapılan bir çalışmada; 5 yıl sonunda haftada bir gün sarmısak tüketen kadınlarda kolon kanseri vakalarında yüzde 35'lik azalma olduğu görülmüştür. Sarmısağın enfeksiyonlara karşı etkinliği de büyüktür.
* Soya ve soya ürünlerinin daha fazla tüketildiği Asya ülkelerinde meme kanseri daha az görülür. Bazı araştırmalar da soya ürünlerinin meme kanseri riskini azalttığını göstermiştir. Bununla birlikte meme kanseri olan kadınlar, soya ürünleri ve soya yağını fazla tüketmekten kaçınmalı. Tedavi sırasında soya tozu ve soya sütü gibi konsantre ürünler yararlı değildir.