• Merhaba Ziyaretçi.
    "Hoşgeldin sonbahar "
    konulu resim yarışması başladı. İlgili konuya BURADAN ulaşabilirsiniz. Sizi de beğendiğiniz 2 resmi oylamanız için bekliyoruz...

Meme Kanserine Karşı Kendi Kendinizi Muayene Edin

kelebek

-ütopik-
V.I.P
Çağımız kadın hastalıklarından en yaygın olanlarından birisi de meme kanseri. Erken teşhis ise çok önemli. Kendi kendinizi muayene etme yöntemleri oldukça önemlidir.

Kendi kendine elle meme muayenesi nasıl yapılır?​

Meme kanserinin erken tanısı için 20 yaş ve üzeri kadınların her ay, bir kez, sadece 5 dakika elle muayeneye vakit ayırması çok önemli!
  • Kendi kendinize meme muayenesi yaparken dikkat etmeniz gerekenler:
  • Ele gelen kitle olup olmadığı
  • Meme derisi üzerinde ve meme başında çekinti olup olmadığı
  • Meme derisi üzerinde renk değişikliği olup olmadığı
  • Meme başından kendiliğinden bir akıntı gelip gelmediği
  • Koltuk altında kitle olup olmadığı

Meme muayenesinin yapılacağı en iyi zaman nedir?​

Meme muayenesinin yapılabileceği en iyi dönem; adet bitiminin hemen ilk günleridir. Bu dönemde memeler ödemini ve gerginliğini kaybettiği için en rahat muayene dönemi olmaktadır. Eğer kadın menopozda ise ya da rahim ameliyatı geçirmiş ise kolay hatırlanması açısından her ayın ilk haftası muayene tarihi olarak seçilmelidir.

Muayene uygulaması​

muayene.webpEn kolay yöntem; banyoda vücudunuz sabunlu iken ellerinizin rahatça kayacağı şekilde muayeneyi yapmaktır. Parmaklarınızın arasında memede kitle olup olmadığı ya da meme derisinde bir sertleşme olup olmadığını fark edebilirsiniz.

Üst bedeniniz çıplak iken ayna karşısına geçerek her iki kolunuzu yukarı kaldırarak meme üzerinde çekinti, kabarıklık, şekil bozukluğu veya kızarıklık olup olmadığını inceleyebilirsiniz.

İki elinizle kalçalarınızı tutup bastırın ve göğüs kaslarınızı kasın. Burada bakmanız gereken şey iki meme arasında fark olup olmadığıdır.

gogus-muayene.webpOturarak veya ayakta hangi memenizi muayene edecekseniz, karşı taraftaki eliniz ile yukarıdan aşağı veya istem dışı veya çembersel olarak parmaklarınızı meme üzerinde gezdirerek muayene yapabilirsiniz. Bu muayene için işaret, orta ve yüzük parmaklarının iç yüzü kullanılmalıdır. Bu muayene sırasında koltuk altı da karşı taraftaki el kullanılarak kontrol edilmelidir.

yatarak-muayene.webpBir önceki aşamada yaptığınız muayeneyi yatarak ve sırtınızın altına küçük bir yastık koymak şartı ile yapabilirsiniz. Bu muayene sırasında parmaklarınıza serpeceğiniz az miktardaki talk pudrası parmaklarınızın meme derisi üzerinde kaymasını kolaylaştıracağı gibi meme içinde bir kitle varsa fark edilmesini kolaylaştıracaktır. Bu aşamada meme dikkatle gözlenmeli ve üzerinde kızarıklık, yara olup olmadığı, meme başında çekinti olup olmadığı ve meme başından akıntı gelip gelmediğine dikkat edilmelidir. Meme başında akıntı varsa kanlı olup olmadığına bakılmalıdır.
 
Meme kanserine karşı kendi kendinizi muayene etmek gerçekten önemli bir adımdır. Erken teşhis çok önemli olduğundan, düzenli olarak meme muayenesi yapmak hayati önem taşımaktadır. Kendi kendinize meme muayenesi yaparken belirtilen adımları doğru bir şekilde uygulayarak sağlığınızı koruyabilirsiniz. Çağımızda kadın hastalıklarına karşı bilinçli olmak ve düzenli kontroller yapmak sağlıklı bir yaşam için önemlidir. Unutmayın, sağlık her şeyden önemlidir.
 
Geri
Top