• Merhaba Ziyaretçi.
    "Hoşgeldin sonbahar "
    konulu resim yarışması başladı. İlgili konuya BURADAN ulaşabilirsiniz. Sizi de beğendiğiniz 2 resmi oylamanız için bekliyoruz...

Memede oluşan sertlikler tehlikeli mi?

ZeyNoO

V.I.P
V.I.P
Memede oluşan sertlikler tehlikeli mi?

Memenin kendi dokusundan ayrı olarak fark edilen şişkinlik, çıkıntı veya yumrular meme kitleleri adı altında sınıflanırlar. Meme kitlelerinin çoğu kanser değildir, buna rağmen memesinde kitle fark eden kadınlarda bunun incelemesi gerekir. Memedeki kitlelerin kesin sınırları olabilir veya kalınlaşmış bir doku gibi hissedilebilir.

Meme kisti: Cildin altında yumuşak, lastik kıvamında içi sıvı dolu keselerdir. Bazı kistler ağrısız, bazıları ağrılı olabilir. Hormon etkisiyle oluştuklarından, 50 yaş üzeri kadınlarda seyrek görülürler.

Sebase kistler: Kıl köklerindeki kanalların tıkanması ile oluşur, ağrısız ise tedavi edilmeleri gerekmez.

Abseler: Genellikle emziren kadınlara olur, ağrılıdır ve ciltte kızarıklık, sıcaklık oluşur. Antibiotik ve drenaj ile tedavi edilirler.

Adenomlar: Memedeki salgı yapan dokuların anormal gelişimi sonucu oluşur. En sık görüleni Fibroadenoma olarak adlandırılır, genellikle gençlerde oluşur, kanserle ilişkili değildir, çoğunlukla oval, yuvarlak ve düzenli sınırlı, sert kitlelerdir.

İntraduktal papillom: Süt kanallarında oluşan siğil veya et beni, polip benzeri yapılardır. Genellikle meme başının altında oluşur ve bazen meme başından kanlı akıntı gelebilir. Gençlerde çok sayıda olabilir, menopoz yakınlarında genellikle bir tane oluşur.

Meme kanseri: Genellikle sert, sıkı yapıdadır. Tipik olarak düzensiz sınırlıdır ve cilde veya derin dokulara yapışıktır. Meme kanseri genellikle ağrılı değildir ve meme dokusunun veya meme başının herhangi bir yerinde oluşabilir.

Yağ nekrozu: Memedeki yağ dokusu tahrip olursa veya erime olursa, memede zaman içinde yumru oluşturabilir. Yumrunun üzerindeki ciltte çökme olabilir, bazen de meme başı akıntısı yapar.

Lipoma: Yağ dokusu tümörüdür, kanser değildir, yumuşak ve hareketli yapıdadır.

Memedeki kitlelerin çoğu kanser olmasa bile, bir doktor tarafından mutlaka değerlendirilmeleri gerekir.

DR. ERHAN CANKAT
 
Geri
Top