• Merhaba Ziyaretçi.
    "Hoşgeldin sonbahar "
    konulu resim yarışması başladı. İlgili konuya BURADAN ulaşabilirsiniz. Sizi de beğendiğiniz 2 resmi oylamanız için bekliyoruz...

Meslekleri tanıyalım:Uçuş Hostesi - Kabin Memuru

Suskun

V.I.P
V.I.P

Uçuş Hostesi

-KABİN MEMUR



TANIM


Kabin memuru uçak yolcularına hizmet eden, onların rahatını ve güvenliğini sağlamaya çalışan kişidir.

GÖREVLER

- Uçağın hareketinden önce yapılan toplantıya katılır ve yönergeyi okur, - Uçağın içinin temizliğini kontrol eder, - Arka sağ ve sol güvenlik önlemlerini kontrol eder, - Yolcuların uçağa yerleşmesine yardımcı olur, - Özel yardıma ihtiyacı olan hasta, yaşlı vb. yolcularla ilgilenir, - Yolculara hava durumu, uçuş koşulları ve tehlike halinde yapılması ve yapılmaması gereken davranışlar hakkında bilgi verir, - İçecek ve yemek servisleri yapar, - İniş hazırlıklarını yapar ve yolcuların güvenlik içinde inişlerini sağlar.

KULLANILAN ALET VE MALZEMELER


- Çeşitli yiyecek ve içecek ikram malzemeleri, - İkram arabası.

MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER

Kabin memuru olmak isteyenlerin: - Aynı anda bir çok şeye dikkat eden, - Kuralları uygulayabilen, - İnsanlara hizmet etmekten, güçsüzlere yardım etmekten hoşlanan, - Uzun süre ayakta durabilen ve güç koşullarda vücut dengesini koruyabilen, - Güler yüzlü, dışa dönük, tedbirli, temiz ve düzenli kimseler olmaları gerekir.

ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI

Kabin memuru havaalanında ve uçak içinde görev yapar. Çalışma ortamı temiz, gürültülü, basınç değişiklikleri gösteren, sarsıntılı, kapalı ve dardır. Çalışma ortamında devamlı değişen insanlarla etkileşim halindedir. Kabin memurlarının çalışma saatleri çok değişik olup, gece, gündüz, hafta sonu görev yapabildikleri gibi bayramlarda nöbet de tutabilirler. Kabin memurluğu seyahat etmeye ve yeni insanlar tanımaya olanak veren bir meslektir.

ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ OLANAKLARI

Türk Havayolları ve diğer yerli havayolu şirketlerinde genellikle uçuş görevlerinde, nadiren de yer hizmetlerinde çalışabilirler. (Türk Hava Yolları, Alfa Havayolları vb.) İyi hizmet veren kabin memurları her zaman yüksek ücretle en gelişmiş hava taşımacılığı şirketlerinde çalışma olanağına sahiptirler.

MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER

Mesleğin eğitimini veren formel bir eğitim kurumu yoktur. Genellikle havayolu şirketleri hizmet-içi eğitim kapsamında eğitim vermektedirler. Türk Hava Yolları’nda Kabin Memurları Temel Eğitim Programı adı altında mesleğin eğitimi verilmektedir.

MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI

Bu eğitime girebilmek için en az Lise mezunu olmak, 18-30 yaşları arasında olmak, erkeklerde 170-185 cm, bayanlarda 160-175 cm. boya sahip olmak, en az bir yabancı dili ( özellikle İngilizce) iyi bilmek gerekmektedir. Fiziki koşullar ve İngilizce önkoşuldur. İngilizce mülakat sınavında başarılı olanlar, yazılı sınava alınırlar. Sınavı kazananlar eğitime başlayabilirler. Eğitim süresi sonunda başarılı olanlar, uçuşa başlamaya hak kazanarak sertifika alırlar. Bayan kabin memurlarına “hostes”, erkek kabin memurlarına “host” veya “stewart” denmektedir.

EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ

Kabin Memuru adaylarına Türk Hava Yolları’nda kabin memurları temel eğitim programı doğrultusunda 6 haftalık bir kurs düzenlenir. Bu kursta, kabin memuru görev ve sorumlulukları, yemek servisi, tiplerine göre uçaklar (B-737 tipi vb.), uçuş teorisi, meteoroloji, havacılık İngilizcesi, ilk yardım, insan ilişkileri, uçuş güvenliği, anons, diksiyon konularında dersler verilir.

MESLEKTE İLERLEME

- Meslekte en az 5 yıl çalışmış, tecrübeli, istenilen niteliklere sahip olanlar amir olabilirler (kontrol hostesliği gibi). - Kabin memurluğu eğitiminde öğretmenlik görevi alabilirler.

BENZER MESLEKLER:
Yer, fuar, otobüs hostesliği (hostluğu), kamarotluk (vapur).

BURS, KREDİ VE ÜCRET DURUMU

Eğitimi bitirip kabin memuru olarak görev yapanlar maaş+uçuş parası olmak üzere ücret alırlar. Uçuş parası uçuş saatine göre hesaplanır.

DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN BAŞVURULABİLECEK YERLER

- İlgili eğitim kurumları, - Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Ankara Meslek Danışma Merkezi, - Bünyesinde Meslek Danışma Merkezi bulunan Türkiye İş Kurumu İl Müdürlükleri.
 
Geri
Top