Milyonlarca Kullanıcı Şifresi Tehlikede

YoRuMSuZ

Biz işimize bakalım...
Norton isimli güvenlik yazılımıyla tanınan Symantec, şifre güvenliğiyle ilgili son yaptığı araştırmasını kamuoyuyla paylaştı. Araştırma, kullanıcıların büyük bir bölümünün şifrelerini çaldırma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu ortaya koydu.

400 internet kullanıcısı arasında yapılan araştırmaya göre kullanıcıların büyük bir bölümü "şifre hatırla" özelliğini kullanırken, birçoğunun da şifrelerini başkalarıyla paylaştığı ortaya çıktı. İşte o araştırmanın çarpıcı sonuçları:
  • Araştırmaya katılan kullanıcıların %23'ü şifrelerini unutmamak için "Şifre hatırla" özelliğini kullanıyor.
  • Kullanıcıların %60'ı şifrelerini düzenli olarak değiştirmiyor ve uzun bir zaman periyodunda aynı şifreyi kullanıyor.
  • Kullanıcıların %25'i şifresini başka bir arkadaşıyla paylaşıyor.
  • Şifre sahiplerinin %10'u ise şifrelerini oluştururken evlerindeki hayvanlarının isimlerini kullanıyor.
  • Son olarak kullanıcıların %3'ü de "password" kelimesini şifreleri olarak kullanıyor.
Güvenlik uzmanları, şifrelerin kullanımında "diş fırçası" formülünün tercih edilmesi gerektiğini vurgularken, aynen diş fırçalarında olduğu gibi şifrelerin belirli aralıklarla değiştirilmesinin ve kimseyle paylaşılmamasının önemine dikkat çekiyor.

GÜÇLÜ ŞİFRE NASIL OLUŞTURULUR

Symantec'in gerçekleştirdiği son araştırmasının sonuçlarına baktığımızda öncelikle şunu diyebiliriz: Kullanıcı hesabı ve şifrenizin olduğu web sayfalarında "şifre hatırla" özelliğini özellikle güvenli olmayan bilgisayarlarda kullanmamanız gerekiyor. Zira bu bilgisayarlarda web tarayıcıda şifrelerin otomatik olarak girilmesiyle birlikte şifrelerin üçüncü bir kişinin eline geçme ihtimali son derece yüksek.

Şifre oluştururken öncelikle harf, sayı ve sembollerin bir arada kullanılması oldukça önemli. Bunun dışında şifrenin olabildiğince uzun olması ve tahmin edilmesi zor şifrelerin tercih edilmesi de şifrelerin güvenliğini artıran diğer önemli hususlar...

Kaynak: Hürriyet
 
Ben de şifre konusunda tembellerdenim. Naparsınız. Ama kendi bilgisayarım dışında diğer bilgisayarlarda hatırla kısmına dikkat ediyorum. :D
 
Sadece kendi bilgisayarında dikkat etmek yetmeyebilir ama kolay yakalanmayan küçük boyutlu keylogger programları ile tuş kullanımları çalınabiliyor. Kesin olarak güncel bir antivirüs yazılımı kullanmak şart. Hatta mümkünse bir de firewall.
 
Bilgisayar terimlerinden çok çakmadığımı bir kez daha anladım. Bu söylediğin terimler neci oluyor, bizde bu işlere abim bakıyor da? :)
 
Tamam kısaca açıklamaya çalışayım :)

Antivirüs yazılımı virsüs ve trojanlara karşı kullanılan program tabii bunu biliyoruz :D Aslında bazı trojanlar antivirüs yazılımlarından kaçabiliyor bu yüzden ek olarak bir de trojan yakalayan program kullanmakta yarar var :) Hem böylece keylogger denilen programları da yakalarız.

Keylogger: Bilgisayara çeşitli yollardan girebilir. Örneğin bir arkadaşınız msn'de bile resim gönderiyorum diye bir keylogger gönderebilir :D Görevi sizin tuş basımlarınızı kaydedip ayarlanmış olan bir mail adresine düzenli aralıklarla bu tuş basımlarını iletmek. Yani böylelikle internet üzerinden şifreli girdiğiniz sayfalarda kullandığınız tüm şifreler karşı tarafa iletilebilir.

Firewall: Türkçe karşılığı ateş duvarı. Bilgisayarda açık olan tüm portları denetleyerek bilgisayara sızmaların önüne geçer. Böylece internetteyken güvende olursunuz, sizden habersiz şekilde bilgisayarınıza sızıntı olmaz.
 
Şimdi durumu kavradım, bildiğim olaylarmış ama kelimelerin anlamını bilmeyince. :D Vakit ayırdığın için ayriyeten teşekkürler.
 
Rica ederim hem laf lafı açınca başkalarına da faydalı olabilecek birkaç şey de eklenmiş oldu konuya :)
 
Geri
Top