Miyopmusunuz Ozaman Dikkat.

LoSt_LoVe

Forum Onuru
Uzağı görememe problemi olan miyopi hastalığı, kontrol ve takip edilmez ise pek çok retina hastalığının sebebi olabilir. Özellikle ileri derecede miyopu olan hastalar risk altında bulunuyor.

Uzağı görememe problemi olan miyopi hastalığı, kontrol ve takip edilmez ise pek çok retina hastalığının sebebi olabilir. Özellikle ileri derecede miyopu olan hastalar risk altında bulunuyor. Dünyagöz Hastaneleri doktorlarından Doç. Dr. Yusuf Durlu, miyopi hastalarının dikkat etmesi gerekenleri anlattı.

Damlalı göz muayenesi önemli!

Miyopi hastalığının ağ tabakada (retina) incelme nedeni olabileceği bilinmektedir.
Miyopiyle beraber daha sık ortaya çıkan göz hastalıkları retina yırtıkları ve buna bağlı dekolman, sarı nokta hastalığı, katarakt ve göz tansiyonu hastalığıdır.
Retina yırtıkları ve incelmesi, miyop hastalarda sık olarak gözükmektedir. Miyop bir kişide ışık çakmalarının ortaya çıkması retina yırtığının işareti olabilir. Miyoplarda göz küresinin normalden uzun olması nedeniyle retinada incelme ve yırtıkların oluşabildiği bilinmektedir. Özellikle, miyopi nedeniyle gözlük gereksinimini ortadan kaldırmak için lazer veya lasik ameliyatı yapılacaksa retinanın damlalı olarak muayenesi çok önemlidir. Damlalı retina muayenesi sonucu, eğer retina yırtığı, deliği veya incelmesi saptanırsa yapılacak argon lazer tedavisi ileride oluşabilecek sorunları engellemektedir. Argon lazer tedavisi sırasında göz damlayla uyuşturulur, retina yırtığı çevresi lazerle kapatılarak tedavi tamamlanır. Bu işlem nedeniyle hastanın hastaneye yatırılması gerekmez. 3 hafta sonra yapılacak kontrol muayenesiyle yırtık çevresinin lazerle kapanıp kapanılmadığı kontrol edilir.

Miyopi ve retina dekolmanı

Retina dekolmanı, retinanın ayrılması ve retina altında su toplamasıdır. Miyop hastalarda daha sık olarak yırtıklı retina dekolmanı görülür. Retina yırtığı olduğunda önce ışık çakmaları, siyah noktaların belirmesi ve sinek uçuşması şikayetleri ortaya çıkar, eğer argon lazerle tedavi edilmezse retina dekolmanına ve görme kaybına yol açar. Bu noktada, tedavi cerrahidir. Ameliyathanede göz çevresine silikon bant yerleştirilir, yırtık çevresi dondurularak veya lazerle kapatılır ve gerekirse göz içine gaz verilir. Bazı olgularda vitrektomi cerrahisi uygulanır.


Miyopik makulopati nedir?

Sarı nokta hastalığı miyoplarda da görülebilmektedir. Miyopik makulopati adı verilen bu hastalıkta kişinin yaşı önemli değildir. Miyoplarda göz küresinin büyümesi nedeniyle arka zarda çatlamalar ve buna bağlı olarak sarı nokta altında yeni damar oluşumları görülebilir. Sarı nokta altında gelişen yeni damar oluşumları, arka zarda çatlak olan bölgelerdeki damar cidarı zayıf anormal damarlardan oluştuğu için kanama eğilimi gösterir. Bu nedenle miyop olan hastada ani görme kaybı, eğri ve kırık görme yakınmasına neden olur. Erken fark edilirse, göz içine iğne tedavisi ve fotodinamik tedaviyle başarılı sonuçlar alınabilmektedir.

Sarı nokta hastalığı tedavisinde enjeksiyon devrimi

Sarı nokta hastalığının tedavisinde kullanılan enjeksiyon tedavisi 17.Aralık.2004’te ABD’nde, FDA tarafından onaylanmıştır. Göz içine iğne yoluyla verilen anti-VEGF tedavisinin sarı nokta hastalığının ıslak tipinde fotodinamik tedavi dışında ayrı bir tedavi seçeneği oluşturması önemli bir gelişmedir. Aslında, göz içine ilaç enjeksiyonları (antibiyotikler ve kortizon) göz iltihaplarında 30 yılı aşkın bir süredir kullanılmaktadır. Fakat, sarı nokta hastalıklarında kullanılması ise yeni ve çığır açan bir buluştur. Anti-VEGF tedavisinde ilaç göz içine iğne yoluyla verilmektedir. Göz içine altı hafta aralıklarla enjekte edilen ilaç sarı noktadaki yeni damar gelişimini durdurarak görmenin azalmasını engellemektedir. Anti-VEGF tedavisinin fotodinamik tedaviye göre üstünlüğü, daha çok ıslak gizli yapı gösteren geniş kanamalı sarı nokta hastaları için tercih nedeni olmasıdır. Anti-VEGF tedavisinin ile fotodinamik tedavi beraber uygulanabilir.Uygun olgularda, aynı zamanda veya 1-2 ay aralıklarla uygulanabilir.
 
Geri
Top