Mumbar dolması

arz-ı hal

şşşşştttttttt
Özel üye
mumbar-dolmasi.webp

Malzemeler

İç Harcı (2 Adet Koyun Mumbarı için);
  • 2 Su Bardağı Pirinç
  • 3 Adet (Orta Boy) Soğan
  • 250 Gr. Orta Yağlı Kıyma
  • 1 Yemek Kaşığı Domates Salçası
  • 1 Yemek Kaşığı Biber Salçası
  • Tuz ve Karabiber

Mumbarın Temizlenmesi;
  • Mumbarın bir ucu musluğa tutularak, ilk önce kaba pisliğinden arındırılır. Bir kebap şişi (veya normal örgü şişi olabilir) yardımı ile mumbar "ters-yüz" edilir.
  • Mumbar, kesme tahtasının üzerine konur, bıçağın tersi ile üzeri kazınarak iyice temizlenir. Bu işlem sırasında sık sık suya tutulur ve kazınan ince pislikler yıkanır.
  • Mumbarlar, bir kaba konur ve tuz ile 2-3 dk. ovulur.
  • Son olarak mumbarlar, soğuk su ile iyice durulanır, bu işlem 2-3 kez tekrar edilir.
İç Harcının Hazırlanması;
  • Soğanlar minik minik doğranır, pirinçler yıkanır ve kıyma, salçalar, tuz karabiber eklenerek yoğrulur. (Malzemelerin sadece karışması yeterlidir, köfte harcı gibi özleşmesine gerek yok)
Yapılışı

  • 2 adet soğan ve yarım limon irice doğranır, mumbarlar ile birlikte bir kaba konur ve 2-3 dk. boyunca iyice ovulur. Soğuk su ile durulanır.
  • Son olarak bir miktar tuz ile 1-2 dk. ovulur ve durulanır.
  • Yine bir şiş yardımı ile, yağlı tarafı içe gelecek şekilde, "ters-yüz" edilir. Bu işlem, musluğun altında yapılırsa daha kolay olur. Ters-yüz edildikten sonra bir kaç kez durulanır ve bir kevgirde suyu süzülene kadar bekletilir.
  • Mumbarın bir ucu hafifçe içeri kıvrılır, kabak oyacağının iç kısmına harç konur ve mumbarın içi çok sıkı olmayacak ve arada boşluklar bırakacak şekilde doldurulur. (Çok sıkı doldurulursa pişerken patlar)
  • Doldurma işlemi bitince, iki ucu birleştirilerek iple bağlanır.
  • Mumbarlar bir tencereye konur ve üzerini 3cm. geçecek kadar su eklenir. Bir şiş yada çatal yardımı ile üzerine delikler açılır. Kaynadıktan sonra, altı kısılarak, ağır ateşte pirinçler yumuşayıncaya kadar pişirilir.
  • Mumbarlar pişerken, sürekli kontrol edilmeli ve su seviyesi eksildikçe, kaynar su eklenmelidir. Ayrıca pirinçler şiştikçe zaman zaman mumbarlarda çatal ile yeni delikler açılmalıdır. (Düdüklü tencerede pişirilecekse, önceden bol bol delinmelidir.)
  • Piştikten sonra bir kevgire alınır ve suyu süzdürülür. (Bu şekilde buzlukta uzun süre saklanabilir)
  • Servis edileceği zaman, zeytinyağında kızartılmalı ve mutlaka sıcak servis edilmelidir.
edit:çok aradım dakikalardır bulamadım inş.daha önce açılmamıştır.
 


Mesajınızı yazın...
Geri
Top