Mutfak Robotu - Mikser

Suskun

V.I.P
V.I.P
arcelik-mikser.webp

Chester A. Beach küçük, yüksek hızlı, az enerji harcayan genel elektrik motorları konusunda bir öncüydü ve az enerji harcayan, "minik beygirgücü" adını verdiği ilk elektrik motorunu 1905'te üretti. Elektrik motorlarının küçülmesi bir dizi yeni aygıtta kullanılmalarını sağladı ve Beach 1910'da patentli ilk elektrikli mutfak mikserini pazarlamak için Fred Osius ve L.H. Hamilton ile birlikte, Hamilton Beach Manifactoring firmasıı kurdu. Bununla birlikte, iki yıl önce Hobart Manifacturing'den Herbert Johnson hamur yoğurmaya harcanan emekten tasarruf için bir fırıncı mikseri tasarlamıştı; çok amaçlı mutfak robotlarının önünü açan da mikserin bu ilk örneği olacaktı.

Hobart Manifacturing 1916'da ABD Deniz Kuvvetleri için üretime başladı. Mikser o kadar popüler oldu ki, 1919'da firma, ev kullanımı için de H-5 Mixer adlı bir modelini Troy Metal Product adlı bir yan şirket üzerinden üretmeye başladı. H-5, kendi sabit ayağı ve karıştırma kabıyla ev kullanımına yönelik ilk mikser; ayrıca çırpıcı ile kasenin "gezegen hareketi" denilen bir özellikle zıt yönlerde döndüğü ilk örnektir. H-5 kısa süre sonra KitchenAid adını aldı; bugün hala güçlü bir markadır. 1930'larda Egmont Arens günümüzde tasarım klasikleri arasında kabul edilen daha küçük, daha zarif, daha hafif bir model tasarladı.

1922'de Stephen J. Poplawski kaseye yukarıdan giren çırpıcı/mikser yerine, kasenin dibinde dönen bir bıçak yerleştirerek ilk blender ı icat etti. Bir sonraki büyük adım 1948'de atıldı. Ken Wood bu tarihte ürettiği mikseri geliştirip 1950'de ilk çokamaçlı mutfak robotuna dönüştürdü: Çırpma, eleme, karıştırma, narenciye sıkma, öğütme, ezme, kıyma, soyma, dilimleme ve doğrama işlevlerini bir arada sunan Kenwood Chef. Modern, çok az yer kaplayan, son derece hafif ve ev tipi gıda işlemcilerin ilk örneği, Pierre Verdun'un 1971'de icat ettiği Magimix idi.
 
Demek ilk olarak hamur yoğurmak için yapılan bir makinadan geliştirilmiş bir aletmiş.Ama hamur yoğurma işi ihmal edilmiş onla ilgili işe yarar bir cihaz bulmak maalesef okadar kolay değil.Amacından sapmış bir icat olmuş.Bu ilginç bilgiler için teşekkür ederim.
İkinoktanın gözündende birşey kaçmamış yani.:D
 
Geri
Top