• Merhaba Ziyaretçi.
    "Hoşgeldin sonbahar "
    konulu resim yarışması başladı. İlgili konuya BURADAN ulaşabilirsiniz. Sizi de beğendiğiniz 2 resmi oylamanız için bekliyoruz...

Müzik meslekleri

Suskun

V.I.P
V.I.P
Müzik meslekleri
Aranjör
Besteci
Konzermeister
Müzisyen
Orkestra şefliği
Söz yazarı
Albüm yapımcısı
Müzik öğretmeni
Şarkıcı

Aranjör
Müzisyenlerin yaptığı sanatın düzenlenmesini yapan kişidir. Yapılan sanatın uyum, ahenk ve işleyişine yön verir. Genellikle yazılı kompozisyonları düzenler. Düzeneleme bazen kısmi bazende tamamen olabilir. Müziğin armonik, melodik ve ritmik yapısını uyumlu hale getirir.


Besteci
Besteci, bestekâr, kompozitör, maestro, beste yapan kişiye denir. Bilimdeki gelişmelere paralel olarak 1930'larda sesli çekilmeye başlayan sinema filmleri, kayıt tekniklerinin çoğalması ve elektronik aletlerin ortaya çıkması bestecilere yeni olanaklar yaratmıştır.

Konzermeister
Konsermeister, orkestrada birinci keman grubunun şefi olan ve keman sololarını çalan müzikçiyi belirtmek için kullanılan almanca söz. Gerektiğinde, hem çalar, hem de orkestrayı yönetir.

Müzisyen
Müzisyen ister profesyonel ister amatör olarak müzik enstrümanlarını çalabilen sanatçıdır.

Orkestra şefliği
Orkestra şefliği (orkestra yönetmenliği olarak da bilinir), toplu çalınmak üzere bestelenmiş yapıtların seslendirilmesinde müzik topluluğunu (örn. orkestra, koro vb) yönetme eylemi. Bir şefin en başta, topluluğun bütün üyelerinin aynı tempoda çalabilmesi için müziğin vuruşlarını belirtmesi gerekir. Bu ritmik vuruşun parça boyunca korunması bir dizi el ve kol hareketiyle sağlanır.

Yaklaşık iki yüzyıl boyunca şefler ölçüyü, vuruşları ve tempoyu vermek için sağ ellerindeki batonu, farklı partilerin parçaya girişini ve nüanslarını göstermek için de sol ellerini kullandılar. Ama çağdaş şefler çoğunlukla baton kullanmamayı yeğlemektedir. Batonun olmayışı, yorumda her iki eli daha karmaşık yönlendirmeler için serbest bırakır.

Söz yazarı
Sözü yazarı kendi veya başkasının söyleyeceği şarkıların söz ve müziklerini yazarak kompoze eden kişidir. Genellikle gitar ve piyano kullanarak şarkılara solo eşlik ederler. İyi bilinen söz yazarlarının kendilerine ait sözlere sahip oldukları şeklinde bir kanı vardır.

Albüm yapımcısı
Albüm yapımcısı, bir müzik albümünün yapımını üstlenen kimsedir. Bir albüm yapımcısı, albüm çalışmalarını başlatır, koordine eder, gidişatını izler, albümün bütçesine ve albümde sanatını icra edecek müzisyen ya da müzik grubuna göre personeli, dağıtımı, stüdyoları vs. ayarlar. Ayrıca, başlangıcından tamamlanana kadar olan albüm yapım sürecinin tüm safhalarıyla ilgilenir. Albüm yapımcıları, müzik albümlerinin yanı sıra konser kayıtlarının albümleştirilmesi ve yayınlanmasıyla, şiir, film müziği ve benzeri albümlerin yapımcılığıyla da ilgilenmektedir. Albüm yapımcıları genellikle bir yapım şirketine bağlı olarak çalışmaktadır.

Müzik öğretmeni
Müzik öğretmeni, okullarda müzik dersi veren öğretmen. Kreş, anaokulu, ilköğretim okulu, lise ve üniversite düzeyinde eğitim verir.

Türkiye'de müzik öğretmeni yetiştiren okullara girebilmek için ÖSS ve yetenek testini geçmek gereklidir. Sesli duyum da bu aşamada önemlidir. Fakültelerin lisans programlarını bitirip KPSS'den yeterli puanı alanlar devlette iş bulabilir.

Şarkıcı
Şarkıcı, sesini şarkı söylemek veya diğer enstrümanların da yer aldığı bir müzik eserine eşlik etmek için kullanan müzisyen. Şarkıcı terimi daha çok belli bir melodiyi söyleyen müzisyenler için kullanılırken vokalist terimi, insana özgü ancak melodik olmayan diğer sesleri de kompozisyon içinde kullanan müzisyenler için dile getirilir.

Ana vokal terimi (veya sadece vokal) müzik eserinin önde yer alan, birincil vokalini seslendirenler için, arka vokal terimi ise ana vokale veya parçaya eşlik eden diğer müzisyenler için kullanılır.
 
Geri
Top