• Merhaba Ziyaretçi.
    "Hoşgeldin sonbahar "
    konulu resim yarışması başladı. İlgili konuya BURADAN ulaşabilirsiniz. Sizi de beğendiğiniz 2 resmi oylamanız için bekliyoruz...

Nesli Tükenmekte Olan 10 Hayvan

Safir

Özel Üye
Özel üye
Time dergisi, bu haftaki sayısında küresel ısınma yüzünden nesli tükenme sınırına yaklaşan hayvanlara yer verdi.

Özellikle Madagaskar'da yaşayan canlı türlerinin yüzde 80'inin yok olma tehlikesi yaşadığına dikkat çeken dergi, küresel ısınmanın yanı sıra kaçak avlanmanın da birçok cinsi tehdit ettiğine ve eğer önlem alınmazsa hayvan türlerinin yüzde 30'unun yok olacağına dikkat çekti.

İşte nesli tükenme sınırında olan 10 hayvan:

Javan Gergedanı​

Hayatta kalanların sayısı: 60′dan az
Doğal ortamı: Endonezya ve Vietnam
Durumu: Bu gergedanlar belki de dünyanın en nadir bulunan memelileridir. Kaçak avcılar boynuzuna değer verirken müteahhitler ise gergedanların yaşadığı ormanları yok ediyorlar. Her ikisi de türler için ölüm hükmünü veriyor.

Vaquita (Meksika Yunusu)​

Hayatta kalanların sayısı: 200 ile 300 arası
Doğal ortamı: California Körfezi
Durumu: Dünyada nadir görülen memeli deniz hayvanlarından biri olan Meksika yunusunun nesli sınırlı alanda bulunması ve balıkçı ağlarına çok kolay takılmaları nedeniyle tükeniyor.

Siyah Ayaklı Dağ Gelinciği​

Hayatta kalanların sayısı: Yaklaşık 1000 tane
Doğal ortamı: Kuzey Amerika
Durumu: Kıtanın tek yerli gelincikleri ve nesli tükenmekte olan memelilerden biridir. 1986 yılında yalnızca 18 dağ gelinciği kalmışken şimdi soyu tekrar geri kazanılmaya çalışılıyor.

Pigme Borneo Fili​

Hayatta kalanların sayısı: Yaklaşık bin 500
Doğal ortamı: Kuzey Borneo
Durumu: Asya fillerinden yaklaşık 50 cm daha kısa olan fil aynı zamanda daha uysal. Palmiye ekimi fillerin otlaklarını azaltıyor bu nedenle fillerin yaşama alanları daralıyor.

Cross River Gorili​

Hayatta kalanların sayısı: 300′den daha az
Doğal ortamı: Nijerya ve Kamerun
Durumu: 1980′lerde soyu tükenme tehlikesiyle karşılaştığı düşünülen gorilin soyu şimdilik yok olmaya karşı direniyor. Bol eti nedeniyle avlanan ve geliştirme için toplanan gorillerin soyu yakında tükenecek.

Sumatra Kaplanı​

Hayatta kalanların sayısı: 600′den daha az
Doğal ortamı: Endonezya’daki Sumatra adası
Durumu: Kaplanın milyonlarca yıldır sadece Sumatra adasında yaşaması insanoğlundan kaçmasını zorlaştırıyor. Hayatta kalanların çoğu koruma altına alındı ancak yaklaşık 100 tanesi doğal ortamında yaşamını sürdürmeye çalışıyor.

Altın Başlı Langur​

Hayatta kalanların sayısı: 70′den daha az
Doğal ortamı: Vietnam
Durumu: 10 yıldır koruma altında olan bu langurlar bir türlü çoğalamıyor. Halen soyları ciddi tehdit altında olan langurların sayısı on yılda ilk kez 2003 yılında artmıştı.

Büyük Panda​

Hayatta kalanların sayısı: 2000′den daha az
Doğal ortamı: Çin Burma ve Vietnam
Durumu: Doğal yaşam alanlarının yok edilmesi ve parçalanması pandaların türünün yok olmasına neden oluyor. Kapalı alanlarda üretilmeleri ve türünün korunmasıyla neslinin zar zor hayatta kalmasına yardımcı oluyor.

Kutup ayısı​

Hayatta kalanların sayısı: 25 binden daha az
Doğal ortamı: Kutup dolayları
Durumu: İnsanoğlunun gelişimi ve izinsiz avlanma kutup ayılarının yaşamını tehdit ediyor ancak iklim değişikliği ve buzların erimesi nedeniyle kutup ayıları da nesli tükenen hayvanlar listesine dahil oldu.

Dev Mekong Yayın Balığı​

Hayatta kalanların sayısı: Yüzler
Doğal ortamı: Güneydoğu Asya’nın Mekong bölgesi
Durumu: Çok büyük olması (yaklaşık 293 kg) nedeniyle oldukça değerli olan yayın balığı şu anda Tayland Laos ve Kamboçya’da koruma altına alındı. Ancak kaçak avlanma halen devam ediyor.
 
Desenize insanlar bu hayvanları yakında sadece eski tarihli belgesellerde görebilecek. Doğaya en zararlı varlık maalesef insan.Halbuki doğanın bize ihtiyacı yok bizim doğaya ihtiyacımız var.Ama ona rağmen doğayı hoyratça katletmekten geri durmuyoruz.Teşekkürler paylaşım için.
 
Teşekkürler bu anlamlı başlık için Safir.

İnsanoğlu, neslini tükettiği hayvanların doğada yarattığı dengesizliklerden yakında dersini acı biçimde alır. Ama iş işten geçer tabii...

Bir Kızılderili bilgenin dediği gibi;

9ccbb0312b0678c77a584883dbf35d38_1278789407.webp
 
maalesef bu hayvaların nesillerinin tükendiğinden kımsenın haberı bıle yok iş sadece eve kedi köpek kuş alıp beslemekle bitmiyor bu hayvanlarlada ilgilenilmesi gerek ilgilenenler var tabiki ama yeterli olmuyor demekkı durum gerçekten içler acısı... paylaşım için teşekkür ederiz.
 
Geri
Top