Nükleer Santrallerin Sebep Olduğu Çevresel Sorunlar

ZeyNoO

V.I.P
V.I.P
Nükleer Santrallerin Sebep Olduğu Çevresel Sorunlar

Katı Atıklar

Katı atıklar tesisten tesise farklılıklar göstermekle birlikte kabaca kuru ya da ıslak olarak sınıflandırılabilir. Islak atıklar sıvı atıkların arıtımı sırasında ortaya çıkan iyon değiştirici reçineler buharlaşma ve süzme kalıntılarıdır. Kuru katı atıklar ise nemi alınmış giysiler havalandırma sistemi filtreleri yer döşemeleri alet vb. gibi radyoaktivite içeren atıklardır .
Çoğu ülkelerde Düşük ve Orta Seviyeli katı atıklar ulusal atık giderme tesisleri kurulana kadar santralde özel kaplar içinde saklanırlar .

Sıvı Atıklar
Nükleer yakıtın içinde meydana gelen parçalanma ürünleri yakıt çubuklarının içinde kalırlar. Yalnızca yakıt çubuklarında oluşabilecek arızalar nedeniyle soğutma suyuna karışan parçalanma ürünleri radyoaktivite temizleme filtrelerinde tutulurlar. Santral soğutma suyundan ayrıştırılan yüksek düzeyde radyoaktif maddeler katılaştıktan sonra özel kaplar içine doldurulup yeraltı depolama yerlerine bırakılırlar .

Çevreye bırakılan radyoaktivite miktarı Uluslararası Radyasyondan Korunma Komitesinin (ICRP) koyduğu standartlarla sınırlanmıştır. Bu sınırlar nükleer santrale sahip ülkeler tarafından genellikle tavan olarak kabul edilmekte ve çoğu kez çevreye bırakılan radyoaktivite miktarı bu sınırların altında tutulmaktadır.

Gaz Atıklar
Gaz atıklar Ksenon Kripton İyot gibi parçalanma ürünleri olup yakıt çubuklarının içinde bulunur fakat nadiren reaktörün soğutulması için kullanılan soğutma suyuna karışırlar. Bunlar gaz atıklar olarak soğutma suyu sisteminden alınırlar ve gaz atıklar işleme sisteminde tutularak çeşitli filtrelerden geçirilip bekletme tanklarında radyoaktivitelerini kaybetmeleri için yeterli olacak süre kadar bekletildikten sonra atmosfere bırakılırlar.

Gazla sürekli olarak ölçülen aktivite düzeyinin uluslararası kuruluşların öngördüğü sınır değerlerin altında olması halinde bacadan dışarıya bırakılmaktadır .
 
Geri
Top