• Merhaba Ziyaretçi.
    "Hoşgeldin sonbahar "
    konulu resim yarışması başladı. İlgili konuya BURADAN ulaşabilirsiniz. Sizi de beğendiğiniz 2 resmi oylamanız için bekliyoruz...

NUSRET Mayin Gemisi

wien06

V.I.P
V.I.P
Geminin "NUSRAT" olan ilk adı zaman içinde "NUSRET" olarak kullanılmıştır. Tarihi Nusret gemisi 1911 yılında Almanya'nın Kiel şehrinde kızağa konmuş; 1913 yılında Osmanlı donanmasına katılmış ve hizmet dışına çıktığı 1955 yılına kadar Türk Deniz Kuvvetleri'ne hizmet etmiştir. Nusret gemisi, Türk ulusu ile gönül köprüsü kurmuş ve Deniz Harp Tarihi'nin unutulmazları arasındaki şerefli yerini almıştır.

Nusrat Mayın Gemisi'nin künye bilgileri :​

Tipi Mayın Gemisi
İnşa Yeri Almanya
Tonajı 360T
Boyu 40 m
Eni 7,4 m
Çektiği Su 2 m
Silahları 1 adet 7,5/40 Top, 2 Adet 4,7 Top, 2 mk. 5b.
Sürat 15 mil

Komutan Yüzbaşı Hakkı Bey
Kendisinden çok emin ve devrinin yenilmez armadası olarak nitelenen üstün ve mağrur müttefik donanması, hiçbir zaman hesaba katmadığı Yüzbaşı Hakkı Bey (Tophaneli) komutasındaki NUSRET mayın gemimizin en uygun zaman ve mekanda döktüğü elde kalmış son 26 mayın karşısında ağır kayıplar vererek geri çekilmek zorunda kalmış ve bu başarı Çanakkale Harbi'nin kaderini değiştirmiştir.

NUSRET'in icra ettiği bu harekat, belki de , sonuçları yönünden Dünya Deniz Harp Tarihi'nin örnek ve en etkili mayın harekatıdır.

Deniz Binbaşı Nazmi Bey ( Akpınar)
NUSRET gemisinin, dahiyane bir zeka ve sezgi ile dökmüş olduğu 26 mayın, sadece Türk'ün zor durumlarda mucizeler yaratma yeteneğini ortaya çıkaran bir taktik başarı olarak kalmamış, İtilaf Devletlerinin Rusya ile askeri coğrafi açıdan birleşmesine engel olmuş, destek bulamayan Çarlık Rusyası Bolşevik Devriminin gelişip büyümesini önleyememiş ve böylece dünya tarihinin akışının değişimine neden olabilecek global bir jeopolitik sonuç doğurmuştur.

Nusret mayın gemisi 1962 yılında özel kişilerce satın alınmıştır. "Kaptan Nusret" adıyla kuru yük gemisi olarak Mersin -Magosa arasında kullanılırken, Mersin açıklarında 1990 yılının Nisan ayında alobora olarak batmıştır.

Daha sonra gemi, 1999 yılında gönüllü bir dalgıç grubu tarafından Mersin'de satha çıkarılmıştır.
 
Çanakkale Çimenlik Kalesi'nde Nusret

Birebir sac modeli, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı tarafından 1982 yılında Çanakkale'deki "Çimenlik Kalesi"nde inşa edilmiştir. Bu model halen müze olarak kullanılmaktadır


NUSRET'İN HİKAYESİ


1910 Yılında sipariş edildi.
1911'de denize indirildi
1913 yılında göreve başladı
1918-1926 yılları arasında görev dışı kaldı
1926-1927 yılları arasında Gölcük'te yenilendi,ismi Yardin olarak değiştirilip,dalgıç gemisi olarak kullanıldı.
1939 yılında ismi tekrar Nusret olarak değiştirilip kömür gemisi olarak kullanıldı
1959'da müze gemisi olarak kullanılmak üzere Gölcük'te hizmet dışı kaldı
1962'de satıldı
1962-1964 yılları arasında kargo gemisine dönüştürüldü
1990 yılının Nisan ayında alabora olarak battı
1999 yılında gönüllü dalgıç grubu tarafından satha çıkarıldı
2003 yılında Tarsus Belediyesi tarafından, anıt haline getirildi

(Alinti canakkaleonline)
 
Ben yakın zamanda Çimenlik kalesinde inşa edilen bu modeli gezme fırsatı buldum. Gemi içinde hazırlanan sunumlar Çanakkale Savaşı esnasında izlenen yolu, ne zaman hangi gemilere ateş açıldığını canlandırıyor.
Ayrıca yanlış hatırlamıyorsam yine burada o döneme ait gazetelerde özellikle savaşla, yeni bir devletin kuruluşu ile ilgili yayınlanan haberler sergileniyor.
 
Geri
Top