Obsesif kompulsif bozukluk (mükemmeliyetçilik)

Artemis

Özel Üye
Özel üye
Temizlenemediği düşüncesiyle aşırı el yıkayan, kurtulamadığı şüpheleri yüzünden yaptıklarını ha bire kontrol eden insanlarda "obsesif kompülsif bozukluk" vardır. "Obsesif kompülsif kişilik" ise bundan farklı bir durumdur.
images (47).webp

Obsesif kompülsif kişilik" kullandığımız kelimelerden de anlaşılacağı üzere, bir hastalık değil, bir kişilik türüdür. "Mükemmeliyetçi" kişilik olarak Türkçe’ye çevrilebilir. Obsesif kompülsif "kişilik" sahibi olanların en önemli özelliği kusursuzluk peşinde koşmalarıdır. Kılı kırık yaran insanlardır. Kusura tahammül edemedikleri için, son derece ayrıntıcıdırlar. Ağaca bakarken ormanı görmeyen kişiler bunlardır. Kurallara oldukça bağlıdırlar. Esnek tutum sergileyemezler. Düşünce yapıları katıdır. Tutucudurlar. Duygusal kabızlık çekerler. Duygularını bastırır, kendi kendilerine bile itiraf etmezler. Her şeyde hata bulurlar. Bol bol eleştirirler, çevrelerindeki insanlara karşı yargılayıcı ve suçlayıcı tutum takınırlar. Öte yandan obsesif kompülsif "kişiliği" olanlar, dürüsttürler. Hatta hastalık derecesinde dürüsttürler. Yargılayıcı ve eleştirici tutumlarına bir de duygusal kabızlıkları eklenince, insanları kırarlar, ama: -"Ben sadece doğruları söylüyorum," deyip insanların neden kırıldıklarına anlam veremezler. Sadece doğruları söylediklerini iddia ederken samimidirler. İnsanları kırmak gibi bir niyetleri yoktur. Sadece herkes mükemmel olmalıdır! Bu kişiler çalışma tutkunudurlar.Yaptıkları işi çok iyi yaparlar. "Şişirmek" tabiatlarında yoktur. Tatsız işleri hallederler. Birkaç kişilik çalışırlar. Hata yapma endişesi yüzünden işleri uzar durur. Ancak kararsız olduklarından inisiyatif alamazlar. Çok iyi "ikinci adam" olurlar. Özel hayatları düzenlidir.

Peki nedenleri nelerdir?

Obsesif kompulsif bozukluğun (OKB) nedeni tam olarak anlaşılmamasına rağmen, biyolojik ve çevresel faktörlerin etkili olduğu düşünülmektedir.
Biyolojik faktörler
Vücudun normal işleyişinde devam edebilmesi için beyindeki milyarlarca nöronun (sinir hücresinin) birbirleriyle iletişim kurması gereklidir ve nöronlar elektriksel sinyallerle haberleşir. Nörotransmiterler adı verilen özel kimyasallar, bu elektriksel mesajların nörondan nöronlara taşınmasına yardımcı olur.

Obsesif kompulsif bozukluk durumunda, beynin belirli bölümlerinde aşırı aktivite bulunmaktadır. Hasta obsesif kompulsif bozukluk (OKB) semptomlarını yaşadığında ise beyin daha da aktif hale gelir.
Çevresel Faktörler
Obsesif kompulsif bozukluğu (OKB) olan bazı kişiler ise çevresel stres faktörlerinden etkilenmektedir. Kişinin yaşadığı bazı çevresel faktörler ve ciddi hayat değişiklikleri semptomların kötüleşmesine neden olabilir. Bu faktörler şunları içerir:

Taciz
Yaşam durumundaki değişiklikler
Hastalık
Sevilen birinin kaybı
İş veya okulla ilgili değişiklikler veya sorunlar
İlişki kaygıları
 
Geri
Top