• Merhaba Ziyaretçi.
    "Hoşgeldin sonbahar "
    konulu resim yarışması başladı. İlgili konuya BURADAN ulaşabilirsiniz. Sizi de beğendiğiniz 2 resmi oylamanız için bekliyoruz...

Ofis Aydınlatmasında Nelere Dikkat Edilmeli?

KıRMıZı

TeK BaşıNa CUMHURİYET
V.I.P
Bürolarda ve ofislerde kullanılan aydınlatma sistemleri, çalışanların iş verimini, görsel işlerin daha kolay yapılmasını, iş güvenliğini ve insan psikolojisini etkileyen en önemli etkenlerden biridir. Bu yazıda ofis aydınlatması için pratik ve kullanışlı ipuçlarını bulabilirsiniz...

İşyerlerinde ve ofislerde verimli, güvenli ve pozitif bir çalışma ortamı yaratmak için dikkat edilmesi gereken kriterlerden biri de kullanılan aydınlatma sistemleridir. Ofislerde kullanılan aydınlatma sistemleri, çalışanların motivasyonunu, kendini iyi hissetmesini yani psikolojisini etkilediği gibi iş güvenliği konusunda da bazı tehlikelerin ortadan kalkmasını sağlamakta ve insan sağlığını koruyan etkenledir biri olmaktadır.

mPyD3qL.webp

Ofislerde kullanılan aydınlatma sistemi aynı zamanda hem çalışanların verimi hem de enerji sarfiyatı açısından maddi olarak da önemli derece etkisi bulunan bir konudur. Çalışanların motivasyonunu, konsantrasyonunu ve isteğini etkileyebilen ışıklandırma ve aydınlatmalar, firmalar için olumlu olabileceği gibi zarara sebep olan sonuçlar doğurabilir. Ayrıca kullanılan sistemlerin verimlilikleri ve tasarruf özellikleri firmalar tarafından maddi etkisi sebebiyle dikkate alınması gereken bir konudur. Peki bir ofisin aydınlatması nasıl olmalıdır? Nelere dikkat edilmeli, nelerden kaçınılmalıdır?

1) Gün Işığından Yararlanma:
Ofis aydınlatmalarında gün ışığı ve aydınlatma sistemlerinin dengeli bir şekilde kullanılması ve gün ışığından da en verimli bir şekilde yararlanılması son derece önemlidir. Ofislerin mimarisine göre, doğal ışık kaynağı olan gün ışığından olabildiğince yararlanılmalı, yetersiz kaldığı alanlarda aydınlatma araçları seçerken gücü azaltılmış sistemler tercih edilmelidir.

2) Alanın Büyüklüğü: Ofislerin aydınlatılması gereken alanların büyüklüğüne göre aydınlatma sistemleri tercih edilmeli ve seçilen ışık kaynağının alanın her yerini eşit bir şekilde aydınlatabilecek bir konuma yerleştirilmesi gerekmektedir.

3) Aydınlatma Şiddeti: Bir yüzeye düşen ışık miktarını belirten aydınlatma şiddetinin birimi lükstür. (1 lüks=1 lümen/m2) Aydınlatma şiddeti, aydınlatma sisteminin kullanılacağı alana ve işlere göre değişebilir. Örnek olarak, koridor ve depolama alanlarında 100, ofiste 500, yüzey boyamada 750, montaj ve kalite kontrolünde 1000 lükslük aydınlatmalar idealdir.

4) Sıcaklık: Aydınlatma sistemleri, ortamın sıcaklığını bir süre sonra artıracağı için, kullanılan sistemler ortamın büyüklüğüne ve ortamdaki çalışan sayısına göre belirlenmelidir. Bu yüzden özellikle kalabalık çalışma ortamlarında fazla ısı vermeyen sistemler tercih edilmeli, böylece hararetli ve havasız ortam engellenmelidir.

5) Verimlilik: Ofis aydınlatmalarının seçiminde kalite kadar önemli olan bir diğer etken de sistemin verimliliği ve tasarruf özellikleridir. Son yıllarda popüler olan ve enerji tasarrufunda büyük katkı sağlayan LED aydınlatmaların tercih edilmesi, aynı zamanda doğaya karşı sorumluluklarımızı yerine getirmemize ve gereksiz enerji israflarından kaçınmamıza yardımcı olur.

6) Işığın Gözle Teması: Doğrudan veya bir yerden yansıyarak gelen ışıklar, gözlerin kamaşmasını ve kısa süreli görme problemleri oluşmasına sebep olabilir. Bu nedenle aydınlatma sistemlerinin ve çalışanların ofisteki konumu iyi belirlenmeli ve ışığın yansımasına sebep olacak durumlar ortadan kaldırılmalıdır.

7) Lüminesans: Bir yüzey tarafından yansıyan ya da emilen ışık miktarını belirten lüminesans değeri, aydınlatma araçlarının seçiminde dikkat edilmesi gereken teknik özelliklerden biridir. Ayrıca duvar, mobilya ve diğer araçların yansıtma ve emme özelliği de lüminesans değerinin belirlenmesinde etkilidir.

8) Işığın Rengi: Gün ışığına en yakın olan sarı ışığın tavsiye edildiği ofis aydınlatmalarında çalışanların kendilerini doğal ışık ile çalışması ve göz yorgunluğunun azaltılması hedeflenmekte.

Yukarıda belirtilen başlıca kriterler, ofis aydınlatmasının en ideal seviyeye ve kaliteye gelmesini sağlamaktadır. Bu özellikler ve kriterler, çalışan performansını etkileyebildiği gibi iş güvenliğini de etkilemekte ve çalışanların sağlığını gözetmektedir. Örnek olarak, aydınlatma şiddeti arttıkça yapılan işin ve ortamın algılanması daha kolaylaşmaktadır. Buna bağlı olarak istatistikler incelendiğinde iş kazalarının büyük bir oranı aydınlatma şiddetinin 200 lüks’den az olan ortamlarda gerçekleştiği görülmektedir.

Kaynak:
GE Lighting
ANSI
İŞGÜM
 
Geri
Top