Öfke Patlamalarına En İyi Çözüm "Sosyal Yaşam"

Papatya

V.I.P
V.I.P
Stanford Üniversitesi’nde fareleri aynada kendi görüntüleriyle karşılaştıklarında bile saldırganlaşmalarına neden olacak kadar öfkelendirdiler. Küçük bir nöron grubunun, fareleri şiddet dolu varlıklara dönüştürebildiğini gördüler.

Araştırmacılar öfke ataklarının ve kontrolsüz şiddet patlamalarının kökenini anlayabilmek için, beyinde bu davranışlardan sorumlu küçük bir nöron grubunu harekete geçirdiler.

Nöron grubu harekete geçirildikten sonra erkek farelerin kendi alanlarını korumak için saldırganlaştıklarını gördüler. Bilim insanlarının yol açtığı öfke beklenmedik şekilde oldukça yüksek seviyelere ulaştı.
PDJ4vQ.webp

Araştırmacılar, farelerin daha önce hiç öfkeli davranışlar göstermedikleri dişi farelere, aynadaki yansımalarına ve laboratuvar eldivenine saldırdıklarını gördüler.

Deneyin yürütücüsü Nirao Shah, olanlardan beslenme, korku ve cinsel aktivite gibi pek çok aktiviteden sorumlu olan hipotalamustaki 5.000 kadar az sayıda bir nöron grubunun sorumlu olduğunu söylüyor. Shah aynı zamanda fare beyninde bulunan 80 milyon nöronla kıyasladığında bu nöron grubunu “samanlıktaki bir iğne” olarak tanımlıyor.

Bu merkezi uyarmak, erkeklerde saldırgan davranış gözlenmesi için yeterliyken dişilerde aynı durum söz konusu değil. Shah, ayrıca beyindeki bu merkezin erkeklerde bölgesel saldırganlık için gerekli olduğunu söylüyor.

Araştırmacılar, farelerin içlerindeki yoğun öfkeyi ortaya çıkaran bu mekanizmanın anlaşılması için biraz daha ileri giderek başka deneyler yaptılar. Öfke merkezi üzerinde yapılan deneyler, ilk olarak kafeslerinde yalnız yaşayan erkek fareler üzerinde gerçekleştirildi. Ancak aynı deneyi diğer farelerle birlikte büyüyen fareler üzerinde gerçekleştirmek istediklerinde her şey değişti.


Öfke Öğreniliyor mu?​

Sosyal birliktelik yaşayan erkek fareler, kendi alanlarına yabancı bir erkek fare geldiğinde öfkelerini bastırdılar ve saldırganlık göstermediler.
Ayrıca birlikte yaşamaya alışmış fareler daha uysal davranışlar gösterirken kendi türlerinden salgılanan feromonları (aynı türün üyeleri arasındaki sosyal ilişkileri düzenleyen kimyasal madde) algılama kapasiteleri bloke edildiğinde tekrar şiddetli davranışlar göstermeye başladılar. Bu çalışmanın ana bulgusu, sosyal bağlam ve deneyimin öfke patlamasını etkisiz hale getirebilecek olması.
Diğer bir deyişle, erkeklerdeki öfkenin doğuştan mı olduğu yoksa sonradan mı öğrenildiği sorusunun cevabı, Shah ve ekibinin çalışmasına göre sonradan öğrenildiği yönünde. Bu bakış açısı, öfkeyi frenlemek için nöron devresinin doğasını yönlendirebileceğimizi söylüyor.

Araştırma ekibi, bu küçük buluşun insanlar için de geçerli olabileceğine inanıyor. Shah, “Aralıklı taşkınlık rahatsızlığı, hastanın başka insanların aynı durumda göstermediği şiddet ve öfke davranışlarını gösterdiği psikiyatrik bir rahatsızlıktır ve insanların %5’ini etkilemektedir.” diyor. Ayrıca, “Bu çalışmanın olası sonuçlarından biri de beynimizde öfkeye ayrılmış olan bir bölümün anormal aktivasyonunun bu hastalığın başlamasına neden olabilme ihtimali.” diye ekliyor. Sosyal bağlamın öfkeyi nasıl bastırdığı ise bilim insanları için hala bir merak konusu.

 
Öfke patlamalarının kökeni üzerine yapılan bu araştırma oldukça ilginç ve düşündürücü. Fareler üzerinde yapılan deneyler, öfkenin beyinde belirli bir nöron grubunun aktivasyonu ile tetiklenebileceğini gösteriyor. Ayrıca sosyal bağlamın öfke üzerindeki etkisi de oldukça dikkat çekici. Özellikle erkek fareler arasındaki sosyal ilişkilerin, öfke ve saldırganlık düzeylerini nasıl etkilediği üzerine yapılan gözlemler ilginç sonuçlar ortaya koymuş. Bu bulgular, benzer biyolojik mekanizmaların insanlarda da geçerli olabileceğini düşündürüyor. Örneğin aralıklı taşkınlık rahatsızlığı gibi psikiyatrik durumlarda, öfke ve saldırganlık davranışlarının beyindeki belirli nöron devrelerinden kaynaklanabileceği ve sosyal çevrenin bu durumu nasıl etkilediği önemli bir konu. Beyindeki öfke merkezinin anormal aktivasyonunun hastalıklara yol açabileceği üzerine yapılan spekülasyonlar da oldukça düşündürücü. Bu tür çalışmalar, öfke ve saldırganlık gibi duygusal durumların nasıl düzenlendiğini anlamamıza ve belki de gelecekte bu tür psikiyatrik rahatsızlıklara daha etkili müdahaleler geliştirmemize yardımcı olabilir.
 
Geri
Top