Öfke, üzülmek gülmek, ağlamak kadar insani bir duygudur. Yalnızca kontrolden çıktığı zaman yıkıcı bir etkiye sahip olan öfke, çevrede ve kişilerde kalıcı etkilere sebep olabiliyor.
Dr. Charles Spielberger, öfkenin genellikle dışa vurulamayan, gerçek duyguların birikimi sonucu kişide patlama etkisi yarattığını söylüyor. Yaşamımız gereği gerek iş gerek özel hayat ve çevresel bazı faktörlerden dolayı sık sık öfkelenebiliyoruz. Bizim amacımız öfkeyi tamamen yok etmek değil onu kontrol altında tutabilmek. Eğer öfkemizi neyin tetiklediğini bulursak onun bizi tekrar etkilememesini sağlayabiliriz.
Diyaframdan soluk alın
Göğsünüzden aldığınız soluk sizi rahatlatmaz. Kendinizi telkin edecek sözlükleri tekrarlayın.
''rahatla, umursama'' gibi. Hayal gücünüzle kendinizi rahat ve huzurlu hissettiğiniz yerlere gidin ve eğer gidebiliyorsanız yogaya gidin. Yoga kaslarınızı gevşetir ve yatışmanızı sağlar.
Öfkelendiğimiz zaman her şeyi felaketleştiririz
Bütün düşünceleri abartır, genelleştirir ve daha dramatik hale getiririz. Bu düşüncelerimizin yerini daha rasyonel düşüncelerin almasını sağlarsak duygularımızın değişmesini de sağlayabiliriz. Örneğin; ''Her şey mahvoldu, bu durumu asla düzeltemeyeceğim'' yerine ''Bu durum beni alt üst etti ama dünyanın sonu değil, öfkelenmem sorunu gözümde daha da büyütmeme sebep oluyor, sakinliğimi koruyup olayın çözümüne yönelik düşünmeliyim.'' diyebiliriz.
Öfke esnasında kişiler sonuca odaklanır ve hemen eyleme geçmek ister
Eğer öfkeliyken çok şiddetli bir tartışma içerisindeyseniz hemen eyleme geçmek yerine öncelikle karşınızdaki insanı sabırla ve yargılamadan dinleyin daha sonra söylemek istediklerinizi karşınızdaki insanı suçlamadan söyleyin. Sağlıklı ve yapıcı bir iletişim için sakinliğimizi korumak zorundayız aksi halde çözüm odaklı bir konuşma yapamadığımız gibi öfkemizi daha da şiddetli hale getirmemize sebep olabiliriz.
Çevrenizi değiştirin
Bazı durumlarda içinde bulunduğumuz ortam öfkemizi körükleyebiliyor. Eğer böyle durumlarda ortamdan 15 dakika kadar uzaklaşıp sakin kalmaya çalışırsanız, geriye dönüp öfkenizi karşınızdaki insana daha doğru şekilde ifade edebilirsiniz.
Alternatif düşünün
Genellikle trafik hepimizi öfkelendiren bir sorundur hele ki büyük şehirlerde, hatta hepimiz billiyoruz ki çoğu kişi öfkesine hakim olamayıp bu öfkeyi kavgayla sonlandırabiliyor. Böyle durumlara maruz kalmamak için hergün aynı yolu tercih etmek yerine yolunuzu değiştirip trafiğin daha sakin olduğu yerlere yönelebilirsiniz.Alternatif çözümler üretmek her zaman size iyi gelecektir.
Öfke sizi değil, siz öfkeyi kontrol edin!
Sevgilerimle
Uzm. Klinik Psikolog Gülçin Keskin
Mental Psikolojik Danışmanlık Merkezi