Öğretmen Atamalarında Yeni Dönem: KPSS Kalktı, İşte Yerine Gelen Sistem

yesim434

Hırçın Karadeniz Kızı Biricik Yeşim
AdminE
Bu Ayın Lideri
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından onaylanan düzenlemeyle birlikte, öğretmen adayları için Kamu Personel Seçme Sınavı (KPSS) şartı kaldırıldı. Yeni sistem kapsamında adaylar, Akademik Giriş Sınavı (AGS) ve Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi (ÖABT) gibi kriterlere göre değerlendirilecek. Bu yeni yaklaşım, öğretmenlerin alan bilgisi ve genel yeteneklerini daha derinlemesine ölçmeyi amaçlıyor.

Akademik Giriş Sınavı (AGS) Nedir?​

AGS, öğretmen adaylarının genel yetenek, bilgi düzeyi ve mesleki yeterliliklerini değerlendiren kapsamlı bir sınav olacak. ÖSYM tarafından düzenlenecek bu sınav, Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı tarafından belirlenen içeriklere uygun olarak yapılacak. İki oturumdan oluşan AGS’nin ilk kısmında sözel ve sayısal yetenek, Türkiye coğrafyası ve eğitim mevzuatı gibi konular yer alacak.

Puanlama ve Değerlendirme Nasıl Yapılacak?​

Yeni sistemde puanlama şu şekilde gerçekleşecek:

AGS Puanı: %50ÖABT Puanı: %50
Yabancı dil öğretmenleri için ise YDS veya e-YDS puanları da değerlendirme sürecine dahil edilecek.

Hangi Branşlar Kapsamda?​

Yeni sistemle birlikte öğretmen atamaları şu branşları kapsayacak:

Fen Bilimleri, Matematik, Fizik, BiyolojiTürkçe, Türk Dili ve EdebiyatıSosyal Bilgiler, CoğrafyaDin Kültürü ve Ahlak Bilgisi, Beden EğitimiYabancı Diller (İngilizce, Almanca, Arapça)Sınıf Öğretmenliği

Yeni Sistem Ne Zaman Uygulanacak?​

Bu düzenleme, 1 Eylül 2025 tarihinden itibaren yürürlüğe girecek. Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, bu sistemle öğretmen atamalarının daha kapsamlı bir değerlendirmeye dayalı olacağını ifade etti.

Eğitimde atılan bu yeni adım, öğretmen adayları için daha adil ve yetkin bir süreç oluşturmayı hedefliyor. Adayların sınav hazırlıklarını yeni sisteme göre yapmaları önemli bir avantaj sağlayacak.

Geri