• Merhaba Ziyaretçi.
    "Hoşgeldin sonbahar "
    konulu resim yarışması başladı. İlgili konuya BURADAN ulaşabilirsiniz. Sizi de beğendiğiniz 2 resmi oylamanız için bekliyoruz...

OKS Sorularına Müfredat Ayarlaması

wien06

V.I.P
V.I.P
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), bu yıl son kez yapılacak Ortaöğretim Kurumları Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavı'ndaki (OKS) soruların, 120 ilköğretim okulundaki yeni müfredat uygulanması nedeniyle eski ve yeni müfredatta bulunan ortak konulardan seçileceğini bildirdi.

Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Teknolojileri Genel Müdür Yardımcısı Orhan Ekinci, AA muhabirine yaptığı açıklamada, “müfredat farklılığından doğabilecek sorunları ortadan kaldırmak amacıyla böyle bir karar alındığını, böylece OKS'de adaylara soru yöneltilecek alanların daraltıldığını” söyledi.

MEB'in 120 ilköğretim okulunda pilot olarak yeni müfredat uyguladığını anımsatan Ekinci, bu okulların 8. sınıflarındaki öğrencilerin de 2008-OKS'ye katılacağına işaret etti. Bu okullarda yeni müfredat uygulanmasına karşın diğer tüm okullarda “eski müfredat” uygulandığını anlatan Ekinci, şöyle konuştu:

“OKS'de müfredat farklılığından doğabilecek sorunları ortadan kaldırmak için her iki müfredatın kesiştiği alanlardan soru sorulmasına karar verildi. Böylelikle soru sorma alanımız daraltıldı. Eski müfredatta var olan yeni müfredatta olmayan konular ile yeni müfredatta var olan eski müfredatta olmayan konular dışarda bırakıldı. Böylece soru sorulacak alanlar daraldı.”

OKS'de yöneltilecek soruların “günlük hayata daha yakın olacağını” vurgulayan Ekinci, “Sorular doğrudan bilgi yoklama şeklinde değil de bilginin öğrenilip öğrenilmediğini, davranışa dönüşüp dönüşmediğini değerlendiren bir yapıda olacak. Örneğin, 'Newton kanunu nedir?' şeklinde soru olmayacak” diye konuştu.

Ekinci, OKS'de, Türkçe, Matematik, Fen ve Sosyal Bilgiler alanlarından soru yöneltildiğini anımsatarak, müfredat farklılığı dolayısıyla her bir alandan soru yöneltilmeyecek konular bulunduğunu kaydetti.

“OKS İLE SBS BİRBİRİNDEN FARKLI”

OKS ile SBS'nin yapısının birbirinden farklı olduğuna işaret eden Ekinci, OKS'de öğrenciler arasında “sıralama” yapıldığını, SBS'de ise öğrencilerin seviyesinin ölçüldüğünü anlattı. Ekinci, öğrenciler arasında sıralama yapılması nedeniyle OKS'de güçlük derecesi daha fazla sorular yöneltildiğini, SBS'de ise öğrencilerin seviyesinin ölçülmesi amaçlandığı için güçlük derecesi daha az sorular sorulduğunu anlattı.
Ekinci, şunları kaydetti:

“SBS'de öğrencinin seviyesini yokluyoruz. Öğrenci ister bu müfredatla eğitim görsün, ister görmesin seviye bakımından nerededir, müfredatta öngörülen kazanımlar bakımından nerededir onu ölçmeyi hedefledik. SBS'nin yapısı çok farklı, çok değişik. Öğrencideki bir kazanım düzeyini yoklamaya çalışıyoruz. Bu kazanımı nereden almış, nasıl almış o çok önemli değil.

OKS'de şimdiye kadar müfredat içerisinden de güçlük derecesi yüksek sorular soruluyordu, sıralama yapabilmek için. Bu, OKS'nin yapısında olan bir şey. Ama SBS'de bu tip sorular olmayacak. Güçlük derecesi yüksek sorular sorulmayacak. O nedenle normal eğitimine devam eden bir öğrenci bu sınavı çok rahat başarabilecek. Soru tipi buna göre hazırlanıyor. Biz bunu 'Soru biçimimiz biraz daha sevimli ve sempatik olacak' diye ifade ediyoruz. Öğrenciler, çok ağır baskı altında kalmadan kendini daha rahat hissedeceği bir soru tipiyle karşılaşacak. “


Gerek OKS'de gerekse SBS'de müfredat dışında hiçbir soru yöneltilmeyeceğini vurgulayan Ekinci, 8 Haziran 2008 tarihinde son kez yapılacak OKS'ye yaklaşık 915 bin başvuru yapıldığını bildirdi.
 
Şu duyuruyu daha önce yapmadıklarına gıcık oldum. Çocuklara deli gibi konu işledik bütün konuları şimdi diyorlarki bazı konula çıkmış. E şimdi biz onları öğretmekle boşunamı zaman harcadık. Ona ayıracağım zamanı ben konuların pekiştirilmesi için kullanabilirdim ya da test tekniğine ayırabilirdim. Her işleri gibi bu iş de saçma sapan olmuş.

Hangi konuların müfredattan çıkarıldığını yazan bi belge elinde olan varsa eklerse sevnirim. En azından bundan sonraki zamanda ona göre ayarlarım dersleri.

Ayrıca teşekkürler wien bilgilendirme için
 
Kelebek biraz arastirdim ve asagidaki bilgilere ulastim umarim isine yarar

Pilot okullarda uygulanan farklı müfredat nedeniyle bu yıl soruların değişmesi, bazı öğrencilerde strese bazılarında da rahatlamaya neden olurken, uzmanlar, öğrencilere sakin olmalarını telkin ederek 'değişikliğin onların lehine' olduğunu ifade ediyor. Uğur Dershaneleri Rehberlik Koordinatörü Turgay Polat, geçmiş yıllarla kıyaslandığında bu yıl OKS'nin çok daha kolay olacağını vurgulayarak şöyle konuşuyor: 'Öğrenciler rahat olsun. Çünkü hem konu açısından azalma var hem de soru tipi daha kolay olacak. Yeni soru tipleri öğrencileri zorlamayacak, rahatlatacak. Panik yapmasınlar. Sadece deney soruları, Türkçe'de okuma ve yorumlama, matematikte ise modelleme, yani bir durumu modelle anlatmaya daha fazla ilgi göstersinler. Bu değişim öğrencilerin lehine bir durum.'

TÜRKÇE:
Sınavda çıkacak olan Türkçe sorularının yüzde 80'i anlam bilgisi, yüzde 20'si ise dil bilgisi ve kullanımı ile ilgilidir. Bunlar arasında, öğrencilerin ağırlıklı olarak üzerinde durmaları gereken konular, sözcük, cümle, paragraf bilgisi, sözcük türleri, cümlenin öğeleri, anlatım bozukluğu, eylemde çatı, eylemsi cümle türleri.

BUNLARA DİKKAT EDİN
Turgay Polat, öğrencileri, kalan süreyi verimli biçimde kullanmaları konusunda uyarıyor. Türkçe, Matematik, Sosyal Bilgiler, Fen ve Teknoloji olmak üzere 4 testen soruların çıkacağına dikkat çeken Polat, öğrencilere, üzerinde durmaları gereken konuları şöyle sıralıyor:

MATEMATİK:
Kümeler, kareköklü sayılar, harfli ifadeler, problemler ve tipleri, istatistik ve grafikler, olasılık, üçgende benzerlik, dörtgenler, çember ve daire konularını ağırlıklı olarak gözden geçirin ve bunları bir kez daha çalışın.

FEN VE TEKNOLOJİ:
Öncelikli dikkat edilmesi gereken konular elektrik, basınç, kaldırma kuvveti, hareket, iş enerji ve basit makineler, maddenin tanecikli yapısı, periyodik tablo, kimyasal bağlar, kimyasal tepkimeler, asit ve bazlar, hücre, fotosentez, solunum, canlıların doğa ile iletişimi, üreme, gelişme ve kalıtım

SOSYAL BİLGİLER:
Öncelikli konular, İslamiyet öncesi Türk tarihi, İslam tarihi, Türk İslam tarihi, Osmanlı kuruluş ve yükselme, Avrupa tarihi, inkılap tarihi, coğrafi konum, ölçek bilgisi, Türkiye'nin iklimi, coğrafi konumu, komşuları ve Türk dünyası, vatandaşlık bilgisi. Tarih konularında inkilap tarihi yüzde 70 ağırlıkta.
 
Teşekkür ettim bilgilendirme için işime yarar tabi ama bir de çıkarılan konular var onları öğrenmem lazım bulamadım bir türlü :(
 
Buldum :)

SORU ÇIKMAYACAK KONULAR
Uğur Dershaneleri Rehberlik Koordinatörü Turgay Polat iki müfredatı da inceleyerek, hangi konulardan sorular çıkmayacağını belirledi. Öğrencilerin bu konulara çalışmaması gerektiğini anlatan Polat'a göre işte OKS'da soru gelmeyecek alanlar şöyle:

* Matematik: Öklid bağlantıları, işlem, modüler aritmetik.

* Türkçe: Adıl, ad, ön ad, belirteç, tamlamalar, eylem, ek eylem.

* Sosyal Bilgiler, tarih ve coğrafya: Tarih biliminin konusu, yöntemleri ve özellikleri, tarihin yardımcı bilim dalları Mısır, İran, Doğu Akdeniz, Batı ve Uzakdoğu uygarlıkları, Magna Carta, yeniçağda tarih, yakınçağda Avrupa, 1815 Viyana Kongresi, I. Murat, I. Bayezid, I. Mehmet, II. Murat dönemleri, dünyanın hareketleri, Türkiye'nin coğrafi dönemleri.

BAŞVURULAR BAŞLADI
OKS başvuruları ile ilgili tüm işlemler veya adreslerinden yapılıyor. Açık ilköğretim okulu öğrencileri "başvuru ve kayıt-kabul şartlarını" taşıdıkları okullar için okul müdürlüğüne dilekçeyle OKS başvurusunda bulunabiliyor. Adaylar tercihlerini 11 Temmuz'da açıklanacak sonuçların ardından internet üzerinden yapacaklar.
 
Geri
Top