• Merhaba Ziyaretçi.
    "Bahar geldi hoşgeldi 🌼🍃"
    konulu fotoğraf yarışması başladı. İlgili konuya BURADAN ulaşabilirsiniz. Sizleri de objektifinize takılan bir bahar resmiyle yarışmada görmek isteriz...

Konuya cevap yaz

ONDALIK KESİRLERİ YUVARLAK YAPMA


Ondalık kesirlerde yaklaşık değerler söylemeye yuvarlak yapma denir.



Onda birler basamağına kadar yuvarlak yapma:



Yüzde birler basamağına kadar yuvarlak yapma:



Tam kısma kadar yuvarlak yapma:



 NOT:Yuvarlak yapılırken; 5 ve 5'ten büyük sayılar  yukarıdaki rakama, 5'ten küçük olan sayılar da aşağıdaki rakama yuvarlanır.



ONDALIK KESİRLERDE TOPLAMA VE ÇIKARMA İŞLEMİ

   Ondalık kesirlerle toplama ve çıkarma yapılırken dikkat edilmesi gereken en önemli nokta virgüllerin alt alta gelmesidir.Sayılar bu şekilde yazıldıktan sonra normal toplama veya çıkarma işlemi yapılır.Sonuçta da virgüllerin hizasına virgül konur.


Ondalık kesirler toplanırken olmayan basamakların yerine hayali bir sıfır konursa toplama daha kolay hale gelir.



ONDALIK KESİRLERDE ÇARPMA İŞLEMİ

   İki ondalık kesirle çarpma işlemi yapılırken; sayılar virgüller dikkate alınmadan, doğal sayılarla çarpma işlemi yapılıyormuş gibi çarpma işlemi yapılır.Bulunan çarpım, çarpanlardaki kesir kısım basamaklarının toplam sayısı kadar sağdan sola doğru sayılarak virgülle ayrılır.


Ondalık Kesirleri 10'un Tam Kuvvetleri ile Kısa Yoldan Çarpma:


Bir ondalık kesri 10, 100 ya da  1000 ile çarparken; virgül 10'un kuvveti kadar sağa kaydırılır.Sağ tarafta yeteri kadar basamağın olmadığı durumlarda basamak yerine sıfır eklenir.

ÖRNEK:


   0,36 X 10 = 3,6 (Virgül bir basamak sağa kayar.)

   55, 1235 X 100 = 5512,35 (Virgül iki basamak sağa kayar.)

   45,124 X 1 000 = 45 124 (Virgül üç basamak sağa kayar.)


   Yeterli sayıda basamak yoksa sıfır yazılır.

   8,6 x 100 = 86       1,2 x 1 000 = 1200  gibi.


ONDALIK KESİRLERLE BÖLME İŞLEMİ    

   Ondalık kesirlerle bölme işlemi yapılırken virgül yokmuş gibi bölme yapılır.Ancak; virgülden sonraki ilk basamak olan onda birler basamağı aşağıya indirilince, bölüme virgül konarak bölme işlemine devam edilir.


Bir doğal sayıyı ondalık kesre bölerken;  bölenin virgülü kaldırılır.Bu yüzden bölünenin sağ tarafına , bölendeki kesir kısım basamaklarının sayısı kadar sıfır konur.. Sonra doğal sayılarla bölme işlemi yapıyor gibi bölme yapılır.


İki ondalık kesri birbirine bölerken;  bölenin virgülünü kaldırılır.Bölünenin virgülü ise, bölendeki sayının kesir kısmının basamaklarının sayısı kadar sağa kaydırılır.Eğer basamaklar yetmezse sayının sağına yeteri kadar sıfır yazılır.Daha sonra işleme normal bölme işlemi gibi devam edilir.      


Ondalık Kesri 10'un Kuvvetlerine Bölme:

   Bir ondalık kesri 10 ile bölmek için virgül bir basamak sola, 100 ile bölmek için virgül iki basamak sola, 1000 ile bölmek için virgül üç basamak sola kaydırılır.Eğer yeteri kadar basamak yoksa sıfır eklenir.


ÖRNEK:

   120,45 : 10 = 12,045 (Virgül bir basamak sola kayar.)

   120,4 : 100 = 1,204   (Virgül iki basamak sola kayar.)

   120,4 : 1000 = 0,1204 (Virgül üç basamak sola kayar.Yetmeyen basamak için sıfır eklenir.)


Beşten, üç çıkarsa kaç kalır?
Geri
Top