Örgü Nasıl Yapılır? Örgü Teknikleri ve Örgü Modellerinin Ayrıntılı Anlatımı

  • Konuyu açan Konuyu açan ZeyNoO
  • Açılış tarihi Açılış tarihi

ZeyNoO

V.I.P
V.I.P
Örgüye başlarken bunlarada dikkat edelim

1-)Öreceğiniz projeye başlamadan ipi tanımak ve deseni görmek için küçük bir parça örmenizde fayda var, bu şekilde kaç ilmek, kaç cm hesabını yapmanız kolaylaşır. Desen örneğinin büyüklüğü en azından 10 cm civarında olması desen, ip ve ilmek sayısı hakkında daha iyi bilgi verir.

2-)Yumak üzerinde verilen ölçü bilgisiyle sizin ördüğünüz örneğin ölçüsü birbirini tutmayabilir. Bu fark elinizin örme şeklinden kaynaklanabilir, her ilmekten sonra ya çok sıkıyorsunuzdur ya da çok serbest bırakıyorsunuzdur, bir başka ihtimal de farklı numara şiş kullanıyorsunuzdur.

3-)Kitapta ya da dergide verilen bir örnek üzerinde çalışıyorsanız ölçüleri tutturmanız da fayda var. El alışkanlığınızı değiştirmeniz daha zor olduğundan önerilen şiş numarasının 0.5 büyüğünü ya da küçüğünü denemenizde fayda var, o kadar emek ve zaman harcayıp sonra da üzülerek sökme durumundan kurtulmuş olursunuz.

4-)Kol, kenar gibi parçalı bir şey örüp daha sonra dikecekseniz, örgünün ilk ve son ilmeklerini düz örerseniz daha sonra dikmesi daha kolay olur.

5-)Eğer ilikli bir şey örecekseniz ilikleri açmadan düğmeleri almanız faydalı olur, daha sonra deliğe uygun düğme bulmak zor olabilir.
 
ÖRGÜ TEKNİKLERİ

Haroşa

1. harosa.1.gif 2. harosa.2.gif

Haroşa örgüde ipliğimizin yönü hep bize doğru olacak. Sağ şişi ilmeğin ortasından kendimize doğru batıyoruz, ipliğimizi kendimize doğru doluyoruz,
İpliğimizi çekerek ilmeği şişin üzerine alıyoruz.
 
Düz Örgü

1.duzorgu.1.gif 2.duzorgu.2.gif 3.duzorgu.3.gif

Şişimizi ilmeğimizin bize bakan tarafından arkaya doğru batıyoruz. İpliğimizi arkadan öne doğru şişe doluyoruz. Battığımız yerden ipliğimizi çekip şiş üzerine alıyoruz
 
Hasır Örgü

1.hasir.1.gif 2.hasir.2.gif 3.hasir.3.gif
4.hasir.4.gif 5.hasir.5.gif 6.hasir.6.gif
7.hasir.7.gif 8.hasir.8.gif 9.hasir.9.gif

İlmek düz örülür.
1 iplik önden şişe 1 kez dolanır.. İlk sıra bu işlemle tamamlanır..
İkinci sırada : Örülen ilmekler örülmeden sağ şişe alınır
Üste atılan iplikler serbest bırakılır.. Tüm sıra bu şekilde tamamlanır. İplik sağ şişin başında kalır..
6 ilmek 3+3 şeklinde örülmeden çaprazlanarak sağ şişe alınır...Tüm ilmekler sıra sonuna kadar bu şekilde çaprazlanır...
Tüm ilmekler sıra sonuna kadar bu şekilde çaprazlanır... Sıra bittiğinde ipliği beklettiğimiz başlangıç noktasına gelmiş oluruz..
Örgünün arka yüzünde tüm ilmekler ters örülerek çaprazlar açılır. 1.ci , 2.ci , 3.cü sıralar tekrar yapılır...
Sağa çaprazlama işleminde ilk 6 ilmeğin soldaki 3 ilmeği ile, ikinci 6 ilmeğin sağdaki 3 ilmeği ortalanarak, bu kez sağa çapraz işlemi yapılır. Örülmeden sağa çaprazlanarak yine ipliğin olduğu başa dönülür...Örgünün arka yüzünde tüm ilmekler ters örülerek çaprazlar açılır
 
Ters Örgü

1.tersorgu.1.gif 2.tersorgu.2.gif 3.tersorgu.3.gif

Sağ elimizdeki şişi ilmeğin ortasından kendimize doğru batıyoruz. İpimizi yine arkadan kendimize doğru şişe doluyoruz. İpliğimizi çekerek şişin üzerine alıyoruz

 
2+2 Lastik Örgü

1.2+2lastik.1.gif 2.2+2lastik.2.gif 3.2+2lastik.3.gif

İki ilmek düz örgü yapıyoruz. İpimiz şişin arkasında şişikendimizden arkaya doğru batıyoruz. İpiliğimizi arkadan öne dolayarak ilmeği şişe alıyoruz. 2 ilmek ters örgü yapıyoruz .İpiliğimizi kendimize çeviriyoruz, şişi ilmeğin ortasından kendimize doğru batıp ipliği üzerine dolayıp çıkarıyoruz
 
Çift Lastik

1.ciftlastik.1.gif 2.ciftlastik.2.gif 3.ciftlastik.3.gif
4.ciftlastik.4.gif 5.ciftlastik.5.gif

İpliği kendimize doğru çeviriyoruz. 1 ilmek ters örgü yapıyoruz. (Şişi ilmek ortasından batıp ipliği kendi yönümüzde dolayarak çıkarıyoruz.) Bu defa ipliği şişin arka tarafına alıyoruz.İplik arkada iken sol yanındaki ilmeği düz alıp örmüyoruz. İpliği tekrar arkadan öne alyoruz ve 1 ilmek ters örüyoruz.
NOT : Çift lastikte ters ilmekleri örüyoruz düz ilmekleri örmeden alıyoruz. Bu işlem her sırada aynen uygulanır ve çift kat bir lastik ortaya çıkar, bu çift katın arasından lastik, kurdele, kordonet v.s. geçirilerek o bölge büzülebilir.
 
Cetvelle Dolama Fırfır Yapımı

1.cetveledolamafirfir.1.gif 2.cetveledolamafirfir.2.gif 3.cetveledolamafirfir.3.gif
4.cetveledolamafirfir.4.gif 5.cetveledolamafirfir.5.gif

12 zincir çekerek örgümüze başlayalım. Aralarda üçer zincir çekerek 4 kutucuk oluşturalım. Şalımızı istediğimiz uzunlık oluncaya kadar kutucuklara devam edelim. İlk fırfırı oluşturmak için kıyıdaki kutulardan başlayalım. Her kutunun içine doluncaya kadar, kutuların olabildiği kadar, kıyılardan ilmek alın ve uzatarak cetvele takın. Her kutunun içini sıkı sıkı dolacak kadar doldurun. Cetvelin üstü dolunca çıkarın. Bu şekilde bir kıyıyı bütünüyle tamamlayın. Kutuların doldurulması bitince her dolanan uzatılmış zincirleri yanındaki uzantıyla birer birer birleştirin. Birleştirme işlemi yapıldıkça fırfır oluşacaktır.
 
Yalancı Selanik

1.yalanciselanik.1.gif 2.yalanciselanik.2.gif 3.yalanciselanik.3.gif
4.yalanciselanik.4.gif 5.yalanciselanik.5.gif

İpliğin yönü kendimize doğru çevrilir
3 ilmek ters örülür
İplik arka tarafa alınarak, 1 ilmek düz örülür, sıra böyle tamamlanır.
Arka sırada 3 ters ilmeğin ortasındaki ilmek düz örülür, aradaki ilmekler ters örülür. Buşekilde hersırada aynı işlem yapılarak örnek tamamlanır.
İlk 2 sırada ters ve düz ilmekler oturtulduktan sonra diğer sıralarda 3 ters, 1 düz ilmek kendini gösterir ve kolayca örülür. Resimde örneğimizin bitmiş halidir
 
Ters Başak

1.tersbasak.1.gif 2.tersbasak.2.gif 3.tersbasak.3.gif
4.tersbasak.4.gif 5.tersbasak.5.gif 6.tersbasak.6.gif
7.tersbasak.7.gif 8.tersbasak.8.gif

2 ilmek düz örüyoruz,
İpliği bir kez düzden şişe dokuyoruz. (ajur yapıyoruz yani arttırmış oluyoruz)
Sol şişteki 2 ilmeği birlikte alarak kesiyoruz. Sıra sonuna kadar bu şekilde örüyoruz.
Arka yüzde ilmekler ters örülür,
Örgünün arka yüzünde aynı işlemleri bu kez ters örgü yaparak uyguluyoruz. 1 ilmek ters örülür.
Bir önceki sırada şişe doladığımız ipliğide ters örüyoruz yani 2 ilmek ters örmüş oluyoruz. Ve ipliği kendimize doğru şişe doluyoruz - yani yine arttırmış oluyoruz.
Sol şişteki 2 ilmeği beraber tersten örerek kesiyoruz. Sırayı böyle tamamlıyoruz.
 
Geri
Top